• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

08.08.2019

20:01

TRAMPOVA NEPRISTOJNA PONUDA: Ili Rusija ili Kosovo!

Politika

TRAMPOVA NEPRISTOJNA PONUDA: Ili Rusija ili Kosovo!

Podeli vest

U Beograd iz Vašingtona stigla važna poruka: Srbija može da sačuva nešto na Kosovu samo ako se odrekne saradnje sa Putinom

Američki predsednik Donald Tramp poslao je Srbiji nepristojnu ponudu koja se može svesti na sledeću poruku: Srbi, birajte, ili Rusija ili Kosovo!

Kako saznajemo u odlično obaveštenim diplomatskim krugovima, u Beograd je nedavno iz Vašingtona stigla poruka da Srbija može sačuvati nešto na Kosovu i Metohiji samo ako se odrekne saradnje sa Moskvom. Ovu poruku, koju prenose naši odlično obavešteni diplomatski izvori, Tramp je poslao nezvaničnim kanalima preko svojih bliskih saradnika, gotovo istovremeno sa najavom da bi u Srbiju krajem avgusta trebalo da stigne Džon Bolton, savetnik američkog predsednika, koji javno zagovara razgraničenje Srba i Albanaca kao jedino moguće rešenje kosovske krize.

Ključ drži Vučić

Prema rečima naših izvora, američki lider poručio je da je spreman da snažno podrži kompromisno rešenje kosovske krize.
- Tramp je spreman da pomogne. Njegov uslov jeste da Srbija prekine saradnju sa Rusijom. Sažetak njegovog stava doslovce glasi: Srbija može da nešto sačuva na Kosovu samo ako se odrekne Moskve! - prenosi Informerov izvor, diplomata koji je zbog osetljivosti ove teme insistirao na potpunoj anonimnosti.

MIŠEL ZUBENICA
ANALITIČAR

Ne vidim razlog za ucene s obzirom na to da Srbija želi kompromis. Beograd će nastaviti dobre odnose sa Rusijom zato što je to u njenom interesu, a ta država, za razliku od Zapada, podržava integritet Srbije na KiM.

Ove naše informacije indirektno je juče potvrdio Edvard Džozef, ugledni američki analitičar i profesor Univerziteta 'Džon Hopkins', koji kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliku priliku da reši kosovski problem.
- Vučić, kao najjači politički lider u regionu, u prilici je da izdejstvuje rešenje kojim bi Srbi sačuvali dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom ako jasno i nedvosmisleno iskaže privrženost Zapadu. To može da učini ukoliko želi. U tom slučaju ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra na kartu i Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti te zbog politike jalove dvosmislenosti - naglašava Džozef, podsećajući da je Trampov savetnik Džon Bolton nedavno u Ukrajini signalizirao podršku za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kao moguće rešenje.

Komentarišući ove navode, istoričar i politički analitičar Nemanja Starović ocenjuje da bi Boltonova poseta našoj državi mogla da predstavlja prekretnicu u američkom pristupu regionu.
- Time bi se otvorila vrata suštinskom kompromisu zasnovanom na razgraničenju. Verujem da niko u Srbiji nema problem da pokaže privrženost Zapadu. Ali preduslov za izgradnju čvršćih partnerskih odnosa sa Amerikom i drugim zapadnim zemljama morala bi da bude iskazana spremnost lidera tih država da uvaže nacionalne interese Srbije - podvlači Starović.

Svima postaje jasno

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', ističe da očito svima postaje jasno da Srbija treba nešto da dobije u dijalogu sa Prištinom.
- Džon Bolton, ugledni Trampov savetnik, već je javno i jasno predložio razgraničenje kao eventualno konačno rešenje. Srbija ide kuda treba da ide kako bi zaštitila svoju teritoriju i narod. Odlučna je na svom evropskom putu, ali će čuvati svoju vojnu neutralnost, koja joj omogućava da u skladu sa svojim interesima sarađuje sa svima - zaključuje Bjegović.

(FOTO) KO STOJI IZA NAPADA NA VUČIĆA?! Napadi na društvenim mrežama krenuli žestoko u decembru 2018, a sve je počelo posle ove PREDSEDNIKOVE OBJAVE NA FEJSBUKU!

Džozef: RS i Kosovo nisu isto

Edvard Džozef tvrdi da je strategija Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, pokušaj da poveže status Republike Srpske sa pozicijom Kosova.
- To nije usmereno na poboljšanje situacije i bolju budućnost BiH. Obaveza zemalja garanata Dejtonskog sporazuma, Hrvatske i Srbije, jeste da odvrate etničke 'rođake' u BiH od tog opasnog pravca - kaže Džozef.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amer

pre 4 godine

Izgledate ko Putonove konkubine. Koji ce vas prodati sutra ako mu Amerika kaze skinicemo malo sankcija.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija