• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2019

15:15

(FOTO) DAČIĆ I KONO: Bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom

Politika

(FOTO) DAČIĆ I KONO: Bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Srbije i Japana, Ivica Dačić i Taro Kono ocenili su danas da se bilateralni odnosi naših dveju zemalja na uzlaznoj putanji, u političkom i ekonomskom planu i najavio da već od danas počinju pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva Srbije i Japana naredne godine

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju i naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

Ponosni smo na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom, rekao je Dačić i naveo da se sa ministrom Konom dogovrio danas da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

 - To znači, da već od danas počinjemo sa pripremama za obeležavanje 140 godina od prijateljstva Srbije i Japana, što će biti 2020. godine -  kazao je Dačić dodajući da je dobora povod i da će Beograd pozvati japansku carsku porodicu da poseti našu zemlju.

Kako je naveo, bilateralni odnosi Srbije i Japana su sve bolji i na političkom, ali i na ekonomskom planu i to uz pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović



Dačić se zahvalio japanskom ministrom na tome što su bili uzdržani prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova, iako su priznali nezavisnost Kosova.

 - Mi to izuzetno cenimo, jer smatramo da svi treba da sačekaju kraj dijaloga i postizanje kompromisa, a ne da se vuku jednostrani potezi, kao što je učlčanjivanje u određene međunarodne organizacije -  kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, japanskom kolegi je rekao da Srbija želi mir, dogovor, kompromis, ali da ne može da prihvati jednostrane akte koji ugrožavaju nacionalne i državne interese. 

Ekonomski odnosi su u uzlaznom periodu, dobijaju na intenzitzetu, beleži se porast japanskih kompanija za naše tržište, rekao je Dačić navodeći da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Japanom iznosila 180 miliona evra, što je više u odnosu na prošli period, ali može da bude i više.

Kako je rekao, Srbija je zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta...

 - Želimo da Japan ovde bude što više prisutan, to nije vezano samo za pitanje ekonomije, već i u drugim oblastima. Srbija je veoma dobro mesto za japanske investicije, zato što japanske kompanije žele prisustvo u Evropi, a to prisustvo znači ostvarivanje što većeg profita, a to znači i što manje dažbine -  kazao je Dačić naglašavajući da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa istokom i sa zapadom, kao i sa svim zemljama u regionu. 

Šef srpske diplomatije se zahvalio Japanu na tehničkim i materijalnim donacijama i naveo da je ta zemlja Srbiji donirala ukupno za 20 godina 507 miliona evra.

Kako je kazao, pamtimo i solidarnost Japana prilikom poplava, kao i pomoć pri migrantskoj krizi.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović



Ministar Kono je naveo da bi trebalo češće organizovati posete zvaničnika dve zemlje i zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu.

 - Naši odnosi su značajno produbljeni od posete premijera Abeua prošle godine -  rekao je Kono i dodao da je danas sa šefom srpske diplomatije razmatrao načine na koji mogu da se unaprede bilateralni odnosi u različitim oblastima, kao i da se započnu pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva.

Razmenili smo i mišljenja o načinima za unapređenje naših ekonomskih odnosa, rekao je Kono i dodao da je Srbija izvor visoko kvalifikovane radne snage, kao i da je pokazan izuzetan napredak u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji.

Kako kaže, smatra da je najvažnije da se japanska poslovna zajednica informiše o uslovima koji se u Srbiji nude.

Govoreći da je i poslovno okruženje u Srbiji unapređeno, Kono je naveo da je Japan organizovao u maju u Nemačkoj za japanske kompanije, na kojem je učestvovala i PKS i dodao da će nastaviti da sprovode takve aktivnosti, a da će to doprineti dolasku više investicija u Srbiju.

Stabilnost Zapadnog Balkana nije samo regionalno i evropsko pitanje, istakao je Kono i dodao da je to strateško pitanje i za Japan.

Japan pozdravlja ulogu Srbije u promovisanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kazao je Kono i dodao da će Japan nastaviti da podržava ekonomske reforme u Srbiji i pristupanje Srbije EU.

 - Japan podstiče i saradnju zemalja unutar regiona Zapadnog Balkana -  kazao je Kono.

Navodeći da će Japan sledeće godine biti domaćin Olimpijskim igrama, Kono je kazao da je Srbija poznata kao velika sportska nacija i poželeo je svim srpskim sportistima uspeh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija