• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

15.08.2019

21:28

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA FINANSIRA NAJGORE HEJTERE Država isplatila 2,3 miliona Đilasovim medijima na KiM

Politika

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA FINANSIRA NAJGORE HEJTERE Država isplatila 2,3 miliona Đilasovim medijima na KiM

Podeli vest

Među dobitnicima državne pomoći su funkcioneri i poverenici Saveza za Srbiju na KiM, ali i mediji koji direktno kritikuju državnu politiku prema Kosovu

Ministarstvo kulture i informisanja, na čijem je čelu Vladan Vukosavljević, dalo je 2.304.000 dinara medijima na Kosovu i Metohiji koji su direktno povezani sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem. Ti mediji kroz svoje izveštavanje najstrašnije napadaju državnu politiku o Kosovu.

Pare za hejtere

Kako pokazuju rezultati Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za 2019. godinu, podržano je ukupno 17 projekata sa 9.000.000 dinara, među kojima su i mediji bliski tajkunima Đilasu i Jeremiću. Tako je 650.000 dinara dobila TV Mir iz Leposavića, čiji je vlasnik Nenad Radosavljević, inače član SZS i Đilasov poverenik za KiM.

 

Opasni stavovi

Foto: Tanjug

Liberalni stav ministarstva nije opravdan jer su ti mediji opasni po državne i nacionalne interese
Dejan Vuk Stanković, analitičar

- Jeremić i Đilas su dolazili kod Radosavljevića kada su išli na Kosovo. On napada politiku Srbije gde stigne, a o zvaničnom Beogradu i Vučiću govori sve najgore, često je u napadima žešći i od Albanaca. Radosavljević je nedavno osnovao i Savez za Kosovo, ogranak Đilasovog SZS na KiM! To sve ga, međutim, ne sprečava da uzima pare od Srbije i aktuelne vlasti, koju pljuje na svakom koraku... - navodi naš sagovornik.

Nenad Radosavljević nije jedini, pa je tako 654.000 dinara dobio i Radio Goraždevac, čiji je vlasnik i urednik Darko Dimitrijević. Reč je o čoveku koji je poverenik Jeremićeve Narodne stranke za KiM i koji takođe vodi najstrašniju hejtersku kampanju protiv predsednika Vučića i zvaničnog Beograda!
Pozamašnih 500.000 dinara dobila je i Sanja Sovrlić, koja ima NVO i portal Crno-beli svet. Ona je doskoro bila novinarka i urednica na RTV Mir Nenada Radosavljevića, da bi kasnije otvorila vlastiti sajt.

Foto: Ilustracija

Hejteri kojima su dodeljena sredstva

1. Gračanica Produkcija Njupres "Ko su naši velikani" 500.000
2. Kosovska Mitrovica NVO Crno beli svet "Pravo na imovinu" 500.000
3. Leposavić STR Mir Nenad Radosavljević "Sa naše farme" 650.000
4. Goraždevac Radio Goraždevac "Pravo da imam pravo" 654.000
* Ukupno: 2.304.000 dinara
antrfile 2
Članovi komisije
* Slobodan Radičević (predlog novinarskih udruženja)
* Zoran Gavrilović (predlog novinarskih udruženja)
* Zlata Kureš (predlog novinarskih udruženja)
* Ljiljana Manić (nezavisni stručnjak)
* Branislav Sančanin (nezavisni stručnjak)

- Sanja Sovrlić jedan je od glavnih finansijera kosovska Fondacija za otvoreno društvo. Ona i ne krije da je Soroševa plaćenica... Čest je gost na medijima koji se ostrašćeno kritički odnose prema zvaničnom Beogradu, ali to je ne sprečava da od Vlade Srbije uzima pare - navodi naš sagovornik.

Među podržanim projektima je i onaj Budimira Ničića, vlasnika portala Njupres iz Čaglavice kod Gračanice, koji je dobio pola miliona dinara za projekat "Ko su naši velikani". Ništa to ne bi bilo sporno da se i on nije "proslavio" uvredama i brutalnom kampanjom protiv medija i novinara koji mu nisu po volji i koji se "drznu" da afirmativno izveste o aktivnostima zvaničnog Beograda.

Previsok 'budžet tolerancije'

I EU finansira 'nezavisne' medije

Kancelarija Evropske unije na Kosovu raspisala je početkom juna konkurs za finansijsku podršku medijima na KiM, koji ima za cilj "podršku medijskoj slobodi i profesionalnom novinarstvu na Kosovu."
- Globalni cilj ovog konkursa jeste povećanje sposobnosti medija da se odbrane od spoljašnjih pritisaka i jačanje poverenja koje publika ima u medije. Prioritet je povećanje kvaliteta medijskih sadržaja i proizvoda koji služe javnom interesu putem razvoja nezavisnog, profesionalnog i javno korisnog novinarstva - preneo je KoSSev.

- Ničić je dopisnik 'Glasa Amerike' s Kosova i predsednik Društva novinara KiM. Svojevremeno je napao novinarku RTV Gračanica Draganu Stanojević, kao režimsku novinarku dok je izveštavala sa protesta u tom gradu. Tada joj je dobacivao: "Slikaj, slikaj, pa odmah da pošalješ Vučiću" - podseća naš sagovornik sa KiM.

Dok iz Ministarstva kulture i informisanja juče nismo dobili pojašnjenja oko raspodele budžetskih sredstava, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je na delu pritisak 'nezavisnih' medija na državu.

- S jedne strane, to je znak da nema direktnog upliva dnevne politike u odlučivanje, nego se vrednuju projekti i tema. Čini se da Ministarstvo čak daje prednost kritičkim medijima. S druge strane, "liberalni stav" Ministarstva nije opravdan jer su ti mediji često zbog podrške Đilasu, Jeremiću, Obradoviću i Radi Trajković opasni po državne interese. Oni svakodnevno ruše državnu politiku o Kosovu i ugrožavaju vitalne interese Srba sa KiM. Ministarstvo pokazuje previsok "budžet tolerancije" pod pritiskom kvazinezavisnih medija koji su u dnevnoj službi opozicije i služe kao grupe za pritisak na vlast, a mnogo manje kao sredstva informisanja. Uzgred, svi ti mediji i na Kosovu i Beogradu koji rade po antivladinim koordinatama imaju finansiranje iz više izvora. Ne manjka njima para, već bi stalno hteli više, a znaju da najslađe od države - zaključuje Vuk Stanković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija