• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

17.08.2019

21:07

ISTRAŽUJEMO! NOVI DETALJI U ISTRAZI ZLOČINA OVK! I DAUT IDE U HAG! Srbija ima dokaze da je KFOR skrivao zločine!

Politika

ISTRAŽUJEMO! NOVI DETALJI U ISTRAZI ZLOČINA OVK! I DAUT IDE U HAG! Srbija ima dokaze da je KFOR skrivao zločine!

Podeli vest

Brat Ramuša Haradinaja biće saslušan pred Specijalnim sudom kao nalogodavac, ali i direktni izvršilac jezivih zločina na KiM. Postoje dokazi da je učestvovao u monstruoznom ubistvu grupe žena, što su pripadnici KFOR prikrili

Daut Haradinaj, rođeni brat premijera u ostavci lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja, dobio je poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu! Ovu informaciju objavio je u Prištini predsednik Evroatlantske stranke Kosova Miljaim Zeka, najavivši da će mlađi od braće Haradinaj biti saslušan od strane tužioca Džeka Smita.

- Nisam ranije želeo da iznosim ovu vest u javnost iz poštovanja prema njihovom ocu, Hiljmiju Haradinaju - naveo je Zeka, a preneo prištinski 'Zeri'.

Monstruozni zločini

Već saslušavani Ramuš, Tači i Veselji

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj saslušan je 24. jula u prostorijama Specijalnog suda u Hagu i odmah pušten na slobodu.

Ubrzo potom iskaz je dao i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, koji je saslušavan u svom kabinetu u Prištini.

Kosovski mediji izvestili su da je i predsednik 'skupštine' Kadri Veselji dobio poziv haškog suda i da je iskaz dao u Ljubljani.

Daut Haradinaj označen je kao nalogodavac, ali i direktni izvršilac jezivih zločina na Kosmetu u operativnoj zoni Dukađin. Do sada mu se nije sudilo za zločine na Kosovu, a njegovo ime se pojavilo na listi osumnjičenih kada je formiran Specijalni sud za zločine OVK. Mlađi Haradinaj označen je i kao organizator likvidacije svedoka na prethodnom haškom suđenju njegovom bratu Ramušu, a zapadne službe tvrdile su i da on ima direktni kontakt sa islamskom terorističkom organizacijom Al Kaida .

Kako Informer saznaje, Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza za zločine OVK, na čijem je čelu Milovan Drecun, došla je do novih podataka i dokaza o monstruoznim zločinima braće Haradinaj u zoni Dukađin.

- Došli smo do podataka o još jednom brutalnom zločinu u operativnoj zoni kojom su komandovala braća Haradinaj. Reč je o ubistvu grupe žena, na posebno monstruozan i jeziv način, ne možete ni da zamislite na kojim su sve mukama te žene bile... U zataškavanju ovog zločina pomogli su i pripadnici KFOR! Ne mogu ništa više zasad da vam kažem, ali uskoro ćemo obelodaniti više detalja - rekao nam je Drecun. On dodaje da su o zločinima Dauta Haradinaja prikupljeni brojni, veoma čvrsti dokazi.

Ko je Daut Haradinaj

* Daut Haradinaj rođen je 6. aprila 1978. godine u Glođanu
* U jesen 1997. sa braćom Ramušem i pokojnim Škeljzenom organizuje ogranak OVK u Metohiji
* Postaje prvi Ramušev zamenik i imenovan je za člana Glavnog štaba OVK, komandanta 131. brigade "Isuf Grvala"
* Njegova brigada odgovorna je za brojne zločine u oblasti Dečana
* Osnivaju ilegalne zatvore, u kojima su posebno svirepo mučeni i ubijani Srbi
* Od marta do septembra 1998. u zonama pod komandom braće Haradinaj ubijeno je više od 30 policajaca
* Daut je u sukobima teško ranjen, ostao je bez dela jedne ruke, zbog čega dobija nadimak "Obogaljeni"
* Posle 2000. postaje jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji, zbog čega je 26. juna 2001. dospeo na američku "crnu listu"
* U spisima BIA pominje se i kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim organizacijama, posebno Al Kaidom
* Označen je kao glavni je organizator brojnih likvidacija svedoka u procesu protiv brata Ramuša

- Ako u Sudu za OVK bude imalo prava i pravde, gotovo je nemoguće da Daut Haradinaj izbegne odgovornost za zločine koje je počinio. Zajedno sa bratom Ramušem, on je bio jedan od ključnih terorista i zločinaca u ovoj komandnoj zoni. Tamo je počinjeno najviše surovih zločina, pre svega nad Srbima i Romima, ali i neposlušnim Albancima. Braća Haradinaj se sumnjiče da su i lično učestvovali u mnogim zločinima. Obojica su odgovorni za ilegalna pritvaranja ljudi u tajnim logorima koje su formirali, krivi su za mučenja, silovanja, teško brutalna ubistva... Primer jednog takvog logora je u selu Junik, gde je strašne zločine počinio i Idrit Baljaj. Ipak, da li će biti podignute optužnice, zavisi od mnogo toga, pa i od političkih odluka... - napominje Drecun.

Sud bez komentara

S druge strane, Kristofer Benet, portparol Specijalnog suda u Hagu, kaže za Informer da ne može da otkrije nikakve nove detalje u vezi s ovim slučajem.

- Nemamo komentar. Prema našim pravilima rada, imamo obavezu da zaštitimo privatnost svakog lica, tako da ne mogu ništa reći - poručio nam je Benet.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

GLAVNI ORGANIZATORI I IZVRSIOCI SVEGA STO SE DESAVALO NA KOSOVU SU AMERIKANCI . NJIHOVIM SLUGAMA SE NA ZALOST NECE NISTA DESITI.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija