• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

19.08.2019

10:25

POČEO TREĆI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE NA FPN! Tema razgovora, mediji

Politika

POČEO TREĆI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE NA FPN! Tema razgovora, mediji

Podeli vest

Na Fakultetu političkih nauka danas, nešto posle 10 časova, počeo je treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a tema današnjeg okruglog stola je pristup medijima i njihova kontrola

Na FPN su stigli predstavnici vlasti Goran Vesić, Vladimir Ðukanović i Vladimir Orlić iz SNS, Žarko Obradović iz SPS i Ðorđe Komlenski iz Pokreta socijalista.

Iz opozicije su prisutni gradonačcelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik DS Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, Ðorđe Žujović iz LDP, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije, zatim Dejan Šulkić iz DSS, kao i predstavnici LSV.

Među prvima su na FPN došli organizatori izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor CeSID Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić.

Stranka slobode i pravde, koja je deo Saveza za Srbiju (SzS), a čiji članovi učestvuju u razgovorima, bojkotuje i današnji sastanak, kao i prethodni 9. avgusta, zbog toga što nije u potpunosti otvoren za javnost.

SzS je dan uoči sastanka javno predložio organizatorima da na dnevni red stave obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru. U suprotnom, kažu, treba objaviti bojkot.

Inače, prema najavama organizatora, prvi deo sastanka na kojem će CRTA, Transparentnost Srbija, Asocijacija medija i Lokal pres predstaviti analizu stanja u oblasti pristupa medijima u kontekstu izborne kampanje biće otvorena za javnost, ali ne i debata koja će uslediti nakon toga.

Debata o predstavljenim analizama i predlozi poliitčkih stranaka odvijaće se "iza zatvorenih vrata", po pravilu "Chatham House", bez prisustva izveštača. 

Planirano je da se učesnici okruglog stola obrate medijima oko 12.30 časova.

UNS je ranije saopštio da ne može da prihvati poziv da učestvuje u dijalogu, jer nije uvažan njihov zahtev da se svim zaintresovanim novinarima omoguću da prate tok sastanka, dok je NUNS prihvatio poziv, ali će njihovi predstavnici prisustvovati samo delu koji će biti javan.

Organizatori su povodom današnjeg sastanka naveli da će o stanju u medijima razgovarati predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori.

U njihovom pozivu se navodi da će razgovor biti posvecen pristupu medijima i njihovoj kontroli, koji su od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora.

Okrugli sto će, kažu, biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Fondacija za otvoreno društvo i FPN organizuju okrugle stolove povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine. Prvi je održan 30. jula, a drugi 9. avgusta.

U narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija