• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

19.08.2019

22:51

HAG I KFOR SAKRILI MASAKR TRI SRPKINJE! Šokantna otkrića radne grupe za zločine OVK

Politika

HAG I KFOR SAKRILI MASAKR TRI SRPKINJE! Šokantna otkrića radne grupe za zločine OVK

Podeli vest

Tri mrtve žene sa desetinama rana od noža, koje su pre ubistva silovane, nađene na obali reke u opštini Istok u zoni koju su kontrolisala braća Haradinaj * Uviđaj izvršili švedski istražitelji iz Haga sa italijanskim i španskim vojnicima Kfora, nakon čega su tela nestala

Istražitelji Haškog tribunala i vojnici Kfora direktno su učestvovali u prikrivanju monstruoznog ubistva tri Srpkinje 1999. godine na Kosovu na teritoriji koju su tada kontrolisali braća Ramuš i Daut Haradinaj.

Tela tri žene sa više desetina ubodnih rana nađena su jula 1999. na obali reke u selu Lugovo, u opštini Istok. One su pre smrti bile i silovane. Posle uviđaja koji je sproveo tim švedskih istražitelja Haškog tribunala, u zoni koja je tada bila pod ingerencijom italijanskih i španskih snaga Kfora, leševi ovih Srpkinja su nestali i do danas nisu pronađeni.

Nema tela, nema dokaza

Ovaj jezivi slučaj do sada nije bio poznat javnosti. Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza za zločine OVK na čelu sa Milovanom Drecunom došla je do podataka o njemu u arhivama Haškog tribunala. Tu je više od decenije bio skrivan od srpskih istražitelja. Novi dokazi kojima raspolaže Srbija mogli bi da pomognu da Specijalni sud za OVK podigne optužnice protiv braće Haradinaj.

Marko Đurić
Kancelarija za KiM

Nemam očekivanja od Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu. Ne mislim da su oni koji su činili zločine na KiM, kao ni njihovi politički sponzori, spremni da sude sami sebi. Ipak, pravda je spora, ali dostižna.

Podaci o ovom masakru bacaju sasvim novo svetlo na zločine koji su se tokom rata dešavali u ratnoj zoni 'Dukađini', pod komandom braće Haradinaj, ali i na postupanje Kfora i međunarodne zajednice u zataškavanju ovog i sličnih slučajeva. Zbog sumnji da je počinio zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu Ramuš Haradinaj je krajem jula saslušan pred Specijalnim sudom za OVK, a prema pisanju kosovskih medija, tužilac Džek Smit uskoro bi mogao da sasluša i Dauta Haradinaja.
Milovan Drecun za Informer kaže da ovaj zločin pokazuje posebnu brutalnost nad Srbima tokom rata na KiM.
- Istražitelji Haškog tribunala našli su tri ženska tela pored reke. Prvo telo je bilo u poluraspadnutom stanju, s brojnim ubodima načinjenim oštrim predmetom. Bilo je na njemu ukupno trinaest uboda. Na drugom telu, koje je bilo 90 metara dalje, nađeno je devet uboda oštrim predmetom, a veliki broj ubodnih rana bio je vidljiv i na trećem telu - prenosi Drecun informacije iz uviđaja švedskih istražitelja i otkriva kako je slučaj zataškan:
- Kompletan uviđaj na terenu, prikupljanje svih informacija i tragova obavio je švedski tim istražitelja. Sve su detaljno fotografisali. Tela su potom ostavljena i nakon toga su jednostavno nestala, više ih nema. Vojnici italijanskog i španskog kontingenta Kfora imali su tada odgovornost nad tom zonom. Neko od njih je morao da se postara za ta tela, ali nije... A znate, kada nema tela, sve je mnogo teže dokazati. Time su uklonjeni tragovi zločina. Mi sada pitamo: Gde su tela? Šta ste uradili s njima, zašto nisu prebačena na sigurno mesto i zašto nisu preduzete zakonske radnje da se ona obezbede? Ovaj slučaj iz sela Lugovo dokazuje da je bilo zataškavanja užasnog zločina od strane međunarodnih snaga na KiM - navodi Drecun.

Foto: Informer DN

PARTNERI Vojnici Kfor i Ramuš Haradinaj

Hag nije hteo da sudi

On ističe da je Komisija za nestala lica, koja se godinama bavi pitanjem nestalih i aktivno pretražuje arhive Haškog tribunala, naišla na ovaj slučaj i dala ga Radnoj grupi.
- Ako to sve godinama postoji u dokumentima Haga, zašto nije sprovedena istraga do kraja, zašto nisu otkriveni počinioci i onda procesuirani? Mi smo tamo pronašli brojne dokumente i dokaze koji su godinama bili skrivani od nas. Hag je raspolagao hiljadama dokumenata o zločinima terorističke OVK nad Srbima, ali svesno nije hteo da ih procesuira. Samo su se koncentrisali na navodne zločine koje su počinile srpske snage. To pokazuje najtežu vrstu pristrasnosti Tribunala, koji je takvim ponašanjem stvorio lažnu sliku o zločinima na KiM. Upravo zbog toga užasni zločinci poput Ramuša Haradinaja su i dalje su na slobodi, a pravde za srpske žrtve nema... - zaključuje Drecun.
 

MONSTRUMU IZ FRANCUSKE JE MESTO U ZATVORU, ON MORA DA ODGOVARA ZA ZLOČINE OVK! Danica Marinković: Kušneru da sudi Hag za genocid nad Srbima!

Šveđani 'zabrljali' i u slučaju "Bunker"

Švedski tim istražitelja bio je angažovan 1999. i u slučaju "Bunker", masovnoj grobnici u kojoj je pronađeno najmanje desetak tela.
- Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece, od 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije, ali se ćutalo. Kfor je tu napravio uviđaj, mesto zločina je fotografisano, došao je i forenzički tim iz Švedske, ali je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku - naveo je Drecun.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksa Srbin

pre 4 godine

Sve su to evropska i svetska govna a dace dragi Bog da svima njima dodje mecka na vrata

Sara

pre 4 godine

Strašno. Te jjadne žene imaju imena? Šta naši nadležni organi rade u vezi ovog zločina?

Igor

pre 4 godine

Текст о овоме, са именом и презименом и сликама обваљен скоро пре две године: ЗЛОЧИН ОВК: УБИСТВО ЉУБОМИРКЕ ЂУРИЋ? https://srbij-a.blogspot.com/2017/12/blog-post_7.html

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija