• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.08.2019

16:30

LINTA: Sramno i etnički motivisano ponašanje hrvatske policij!

Politika

LINTA: Sramno i etnički motivisano ponašanje hrvatske policij!

Podeli vest

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je danas, povodom napada na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića u okolini Rijeke, rekao da je to još jedan u nizu primera sramnog i etnički motivisanog ponašanja hrvatske policije koja, dodaje, štiti pojedince i grupe ustaške orjentacije koji napadaju preostale Srbe u Hrvatskoj

Linta podseća da je sedamdesetogodišnji Arsić, koji je težak srčani bolesnik i ima dva ugrađena stenta, brutalno pretučen u utorak uveče u mestu Viškovo kod Rijeke.

- Grupa ustaša je ispred stambene zgrade prvo verbalno napala Arsića psujući mu majku četničku i govoreći mu da se seli u Srbiju, a zatim je svirepo fizički napadnut. Ekipa policijske uprave Primorsko-goranske županije nije došla na pozive Arsića dok su trajale verbalne pretnje već tek nakon što je pretučen - navodi Linta u saopštenju.

Kako dodaje, policija je od Arsića tražila da ne podnosi prijavu za verbalni i fizički napad i rekla mu da će, u slučaju da podnese prijavu, protiv njega podneti prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira, a batinaše samo upozoriti da to više ne čine.

- Ovo je jedan u nizu primera sramnog i etnički motivisanog ponašanja hrvatske policije koja štiti pojedince i grupe ustaške orjentacije koji sve češće i žešće verbalno i fizički napadaju preostale Srbe i šire mržnju prema svemu što je srpsko - ocenio je Linta. 

Istakao je da za sve češće fizičke i verbalne napade iz mržnje na Srbe, ispisivanje ustaških i nacističkih grafita i stvaranje atmosfere straha i uznemirenosti glavnu odgovornost snosi vlast u Hrvatskoj.

- Tragična je činjenica da dok hrvatski premijer Plenković i njegovi ministri u javnosti ponavljaju bezočnu laž o velikosrpskoj agresiji, ustaške snage sve bezobzirnije napadaju Srbe. Jasno je da ponavljanje ustaške teze o velikosrpskoj agresiji od strane državnog vrha u suštini predstavlja poziv na obračun sa preostalim Srbima u Hrvatskoj - rekao je Linta.

On je apelovao na Evropsku komisiju i Evropski parlament da zahtevaju od hrvatske vlasti da Hrvatski sabor ukine, kako je naveo, skandaloznu i proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000. godine kojom se Srbija i krajiški Srbiji neosnovano optužuju da su tobože izvršili agresiju na Hrvatsku.

Takođe, Linta apeluje na Evropsku komisiju i Evropski parlament da zahtevaju od hrvatske vlasti da se organizatori i počinioci sve češćih fizičkih napada na Srbe što pre identifikuju i najstrože kazne. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija