• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

30.08.2019

10:14

(VIDEO) LJAJIĆ NA PINKU: Sigurno je da će se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse!

Politika

(VIDEO) LJAJIĆ NA PINKU: Sigurno je da će se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse!

Podeli vest

Pritisak na Prištinu da potpuno ukine takse ili da vremenski ograniči njihovu suspenziju sigurno će se pojačati posle izbora na KiM kako bi se dala šansa dijalogu i pregovorima, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić

 

Ljajić je na TV Pink rekao da su takse od početka bile politička mera i da ih osudila čitava međunarodna zajednica, kao i da bukvalno niko u svetu, bar javno, nije mogao da podrži takvu meru koja u 21. veku znači podizanje zidova i pretnju svakoj vrsti trgovine.

- Zaista bi bilo čudo da se taj pritisak na Prištinu, ko god formira vlast, ne poveća za ukidanje ili suspenziju taksi - rekao je Ljajić povodom predstojećih izbora na KiM 6. oktobra i izjava Bedžeta Pacolija da će takse sigurno biti ukinute posle izbora.

Lajić kaže da nije baš toliko siguran da će Pacoli dominatno odlučivati o tome, te da je Pacolijeva koalicija sa Fatmirom Ljimajem po svim istraživanjima na petom mestu.

- Za očekivati je da će biti daleko iza i Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, bivše partije Hašima Tačija, sada Kadrija Veseljija. Tu je i Haradinajeva koalicija koja će biti na čtevrtom mestu i tek peta bi trebalo da bude koalicija kojoj pripada i Pacoli - rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je i da se na dnevnom nivou prati steta naneta prištinskim taksama, te da za devet meseci iznosi 298 miliona evra ili milion evra dnevno manje je robe koja sa isporuči na KiM nego pre uvodenja taksi.

Naveo je da su takse nanele ekonomsku štetu svima, ali da će možda neko od stranaka imati političku korist zbog taksi.

- Takse su nanele ekonomsku štetu našoj privredi, kosovskim proizvođačima koji su sirovine dominatno nabavljali iz Srbije, potrošačima koji sad robu kupuju skuplje - rekao je Ljajić.

Naglasio je da je možda još gora politička šteta koju su takse nanele svim regionalnim incijativama koje su zbog njihovog uvođenja zaustavljene i zamrznute.

- Kako mislite da pričate o bilo čemu, o ukidanju barijera, ako uvodite ovakve mere, ako taksama pokušavate da ostvarite neke političke ciljeve i interese - upitao je Ljajić.

Kaže da su takse nanele štetu i Berlinskom procesu od koga nije bilo nekog velikog efekta između ostalog i zbog toga sto su takse sve te procese zakočile.

Povodom poruke Evropske komisije da će Srbija morati da raskine trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži EU, Ljajić kaže da se "diglo mnogo buke ni oko čega".

- Svesni smo bili, i kada smo počeli pregovore, kakva su pravila i to nisu pravila koja važe samo za Srbiju, ona su važila i važe za svaku zemlju koja se nalazi u procesu pridruživanja EU - rekao je Ljajić i dodao da su i Hrvatska i Slovenija ulaskom u EU morale da raskinu sve sporazume o slobodnoj trgovini koje su imale sa trećim zemljama.

Ljajić je naveo da Srbija sporazumom sa Evroazijskom unijom ne krši nijedno pravilo i da imamo pravo da potpisujemo sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zmeljama sve dok ne postanemo punopravni član EU.

- Kada postanemo član EU to više ne važi, važiće neka druga pravila koja mi prihvatamo. Niko ovde nije lud da ugrozi trgovinske odnose i uopšte naš odnos sa EU sa kojom ostvarujemo 65 odsto trgovinske razmene - rekao je ministar.

Ljajić je naveo i da Srbija, u uslovima trgovinskih ratova koji se najavljuje i protekcionistišičkih mera koje jedna zemlja sprovodi protiv druge zemlje, želi da diverzifikuje izvozna tržišta za naše privrednike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija