• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

31.08.2019

10:20

ULAZAK U EU JE TU NA ĆOŠKU, KOD TAKOVSKE! Dačić objasnio neke stvari: Kad Srbija postane član moraće da raskine ugovore i poštuje carinsku politiku EU!

Politika

ULAZAK U EU JE TU NA ĆOŠKU, KOD TAKOVSKE! Dačić objasnio neke stvari: Kad Srbija postane član moraće da raskine ugovore i poštuje carinsku politiku EU!

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da se pozivima Srbiji da ne potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom ne ulazi u suštinu pitanja i naglasio da nije reč o tome da Srbija želi da postane član Evroazijske unije, već da štiti državne, nacionalne i ekonomske interese

- Nije reč o tome da Srbija želi da postane član Evroazijske unije. Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa raznim zemljama, a ne samo sa EU. Kad Srbija postane član EU, ona pre toga mora da raskine sve te ugovore i poštuje spoljnotrgovinsku i carinsku politiku EU - rekao je Dačić za RTS. 

Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajačak ocenio je ranije da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU, dok je predsednik spoljnopolitčkog komiteta u EP i donedavni izvestilac za Srbiju u ovoj instituciji Dejvid Mekalister rekao da, ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa ovim savezom. 

Foto: Tanjug

- Kad neko tako kaže ispada da je ovde na ćošku, kod Takovske, ulazak u EU, pa sad sve da ukinemo da bismo ušli u EU. Otkad znam za sebe, svake godine su mi pricali - samo što ne uđemo, a to je na dalekom štapu, to nije izvesna skora budućnost, ima vremena - rekao je Dačić.

On je dodao da EU ima više potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini s nekim zemljama s kojima Srbija nema.

Na pitanje da li to onda znači da 25. oktobra Srbija potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom, Dačić je naveo da se nije još konsultovao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

- Ali, koliko znam, to ne ide preko nas nego preko Vlade Srbije, koja pregovara o svim tim spoljnotgovinskim stvarima, između ostalog i o pitanjima slobodne trgovine - rekao je Dačić. 

On je podsetio da je Hrvatska izašla iz Cefte čim je postala članica EU, ocenivši da ne treba poklanjati previše pažnje svemu tome. 

- Mi imamo interes da štitimo naše državne, nacionalne i ekonomske interese. Mi imamo sporazume sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, ali nemamo sa celom tom ekonomskom zajednicom, i onda imamo problem u realizaciji određenih izvoznih projekata - objasnio je Dačić. 

Šef sprske diplomatije ukazao je i na činjenicu da je Albanija 100 posto ispunila sve što traži EU kada je reč o spoljnoj politici, ali da ne može da otvori pregovore. 

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rasa

pre 4 godine

Evo primera Hr.kada je usla prekinula sporazum CeFTa,znaci Kada mi udjemo u EU prekidamo sporazum-prilagodjavamo ga nama EEaZ. Nikad vise da mi uradiko a oni posle-sutra ,Ne prvo oni pa donda mi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija