• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

31.08.2019

20:29

SRBI, ZARATITE SA PUTINOM AKO HOĆETE U EU! Nova direktna ucena iz Brisela!

Politika

SRBI, ZARATITE SA PUTINOM AKO HOĆETE U EU! Nova direktna ucena iz Brisela!

Podeli vest

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, poručio da naša zemlja mora da uvede sankcije Rusiji i raskine svaku saradnju sa Moskvom

Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i donedavni izvestilac za Srbiju, poručio je da Beograd, ukoliko hoće u EU, mora što pre da prekine svaki vid saradnje sa Rusijom!
 

Naši interesi

Srbija neće uskoro u EU i niko nema prava da nas kritikuje zato što trenutno radimo u skladu sa svojim interesima
Ivica Dačić, šef diplomatije

Mekalister je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da Srbija pre prijema u Evropsku uniju mora da izađe iz Putinove Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Ova poruka predstavlja samo još jednu u nizu ucena iz Brisela.

Moj ugao

MIROSLAV LAJAČAK
ŠEF DIPLOMATIJE SLOVAČKE


Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Sporazum s Evroazijskom unijom nije jedan od tih.

Smeta im Rusija
Dejvid Mekalister kaže da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini s Evroazijskom ekonomskom unijom, čije se potpisivanje očekuje 25. oktobra, trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda, koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
- Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma s ovim savezom nakon što pristupi Evropskoj uniji. Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji i druge relevantne sporazume sa pravnom tekovinom Evropske unije - naveo je Mekalister.

Čekajte, bre!

SUZANA GRUBJEŠIĆ
EVROPSKI POKRET U SRBIJI
Sporazum ne može da šteti, ali neće doneti veliku korist jer Srbija nema toliko robe da ta tržišta popunimo.

Komentarišući ove poruke Brisela, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da niko nema prava da kritikuje Srbiju samo zato što radi na svojim interesima.


- Srbija će sve sporazume o slobodnoj trgovini morati da usaglasi sa Evropskom unijom, odnosno neće moći samostalno da ima takve sporazume sa trećim zemljama. Međutim, mi danas uopšte ne govorimo o izvesnoj, skoroj budućnosti Srbije u Evropskoj uniji i zato niko nema prava da nas kritikuje što trenutno radimo na svojim interesima. Ako gospoda iz EU toliko žele Srbiju, pa što nas odmah ne prime u članstvo ili što se bar ne obavežu na prijem u nekom doglednom roku... - kaže Dačić.

Članice Evroazijske unije

* Rusija
* Belorusija
* Kazahstan
* Jermenija
* Kirgistan

Ne smemo pokleknuti
Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da ovakvi pritisci nisu ništa novo.
- Bilo je očekivano da će briselske diplomate da izmisle neki novi uslov i ucenu. Šta god mi da uradimo, oni postavljaju nove i nove prepreke i uslove, a ta ista pravila ne važe, recimo, za Hrvate ili Albance. Ne smemo da pokleknemo pod ovim pritiskom, jer bi to ugušilo našu ekonomiju. Srbija još nema ni približni datum za članstvo, a pitanje je da li će proširenja Evropske unije uopšte i biti - naglašava Deđanski.

Tržište od 180 miliona ljudi,
zarada od 1,5 milijardi evra

 

Sporazum s Evroazijskom ekonomskom unijom nudi Srbiji veoma povoljne uslove za slobodnu trgovinu sa zemljama članicama.

Omogućiće našim izvoznicima pristup tržištu od 180 miliona ljudi i doneće očekivanu godišnju zaradu od 1,5 milijardi evra. To tržište biće otvoreno za 99 odsto robe iz Srbije.
Bez carine će se izvoziti sve osim automobila, piletine i šećera.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iza ograde

pre 4 godine

Sto vam nije jasno? Nema kompromisa! Lijepo servirano na bijelo papiru! Birajte..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija