• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer

02.09.2019

21:52 >> 22:01

ZAPAD BAŠ MISLI DA SMO IDIOTI?! Oteli nam "Južni tok", otimaju Kosovo, traže da prodamo Rusiju, a SEBI GRADE "SEVERNI TOK 2", trguju sa Moskvom...

Politika

ZAPAD BAŠ MISLI DA SMO IDIOTI?! Oteli nam "Južni tok", otimaju Kosovo, traže da prodamo Rusiju, a SEBI GRADE "SEVERNI TOK 2", trguju sa Moskvom...

Podeli vest

EU je Srbiji stavila do znanja da će "teško moći da sedi na dve stolice" posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU

Ovo ocenjuje u tekstu u ponedeljak moskovski dnevnik "Komersant".

Dnevnik navodi da je EU pozvala Srbiju da odbije potpisivanje tog sporazuma, saopštivši da ono protivureči planovima Srbije o ulasku u EU.

- Time je Brisel stavio do znanja Srbiji da teško da može da sedi na dve stolice - piše list i dodaje da u Beogradu odgovaraju da do ulaska u EU imaju pravo da potpisuju takve sporazume sa bilo kojim državama.

"Komersant" podseća da Srbija ipak uskoro treba da se opredeli i usaglasi svoju spoljnju politiku sa EU, uključujući i odnose s Rusijom.

Dnevnik podseća da su direktan poziv Srbiji da odustane od potpisivanja sporazuma uputili ministri spoljnih poslova EU u Helsinkiju, posle susreta predsednika Aleksandra Vučića sa novim ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

- Poziv EU Srbiji je novo upozorenje Brisela da je neprihvatljiva politika sedenja na dve stolice u odnosima sa Zapadom i Rusijom, koju pokušava da sprovodi Vučić. Brisel je već više puta podsećao rukovodstvo Srbije ko je njen glavni partner: sa EU ima 60 odsto trgovinske razmene, a sa Rusijom manje od sedam odsto, dok je obim evropskih investicija u Srbiju više puta veći nego ruskih - navodi dnevnik.

List citira šefa beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića, koji kaže da sporazum sa Evroazijskom unijom za Srbiju nema suštinski značaj.

Komersant navodi da eksperti smatraju da potpisivanje tog sporazuma znači da Srbija pokušava da natera EU da ubrza proces evrointegracije Srbije.

Foto: fotomontaža

List podseća da u skladu sa novom strategijom proširenja EU, Srbija može da uđe tek 2025. godine, ali da Beorad uskoro mora da započne dijalog o spoljnoj i odbrambenoj politici.

- Tada će Srbija morati ili da se priključi politici EU prema Rusiji, uključujući i kada je reč o sankcijama, ili će morati da se oprosti sa planovima o evropskoj budućnosti. U tom slučaju pitanje o izlasku iz sporazuma sa Evroazijskom unijom otpada samo po sebi - zaključuje dnevnik.

Podsetimo, EU i Zapad su sprečili izgradnju južnog toka kroz našu zemlju i tako sprečili da  Srbia postane energetski nezavisna. Svakodnevno nam šalju po(r)uke da moramo priznati Prištinu, da nam Rusija nije prijatelj, iako je samo zahvaljući Moskvi sprečen bestidan plan Velike Britanije da u SB UN progura reyoluciju koja bi Srbe žigosala kao "genocidne".

Traže od nas da uđemo u NATO, iako nas je ta ista alijansa bombardovala...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Eferim

pre 4 godine

Ako je to sve što EU ima da kaže, bolje da su ćutali...

Nikola Pasic poznat po nadimku

pre 4 godine

Srbija je mala da bi bila samostalna. I u Prvom i u Drugom Svetskom ratu smo imali velike zrtve samo zato sto smo mali a na takvom mestu zivimo. Lepo je Nikola Pasic rekao da moramo nas mali camac da vezemo za veliki Ruski brod, mi to ne slusamo i pravimo se pametni.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija