• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2019

18:06

(FOTO) POPOVIĆ I SPASKI o saradnji u primeni nuklearne energije

Politika

(FOTO) POPOVIĆ I SPASKI o saradnji u primeni nuklearne energije

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora i direktor bloka za međunarodnu saradnju ruske državne korporacije "Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su danas u Beogradu o perspektivama saradnje Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Kako je saopšteno iz kabineta ministra, Popović i Spaski su potvrdili spremnost dve strane da sarađuju na izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Republike Srbije.

Popović je ukazao da će ovaj centar biti zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i ocenio da će s takvim centrom Srbija sasvim sigurno postati lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima kao što su medicina, poljoprivreda, industrija, razvoj novih materijala.

Foto: Vlada Srbije



Ministar je izrazio uverenje da će ovaj centar biti baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u oblasti nuklearne energije, ali i mesto gde će se obučavati kadrovi iz celog sveta.
 

Foto: Vlada Srbije

Popović je istakao zadovoljstvo tempom razvoja međudržavnih odnosa Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koja se ostvaruje kroz saradnju s državnom korporacijom "Rosatom". 

Foto: Vlada Srbije



Zamenik generalnog direktora "Rosatoma" Nikolaj Spaski istakao je da Srbija i Rusija imaju dugu i bogatu tradiciju saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe i izrazio zadovoljstvo činjenicom da dve zemlje posle više od 30 godina obnavljaju saradnju u ovoj oblasti.

Spaski je ocenio da ta saradnja, sa jedne strane, doprinosi obnovi naučne baze Srbije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a sa druge strane, ima ogroman komercijalni i ekonomski značaj za Srbiju, dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija