• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

03.09.2019

22:12

PUKOVNIK STIVEN OLUIĆ, PROFESOR SA VEST POINTA, APELUJE: TRAMPE, POMOZI SRBIMA! Samo tako ćeš rešiti Kosovo!

Politika

PUKOVNIK STIVEN OLUIĆ, PROFESOR SA VEST POINTA, APELUJE: TRAMPE, POMOZI SRBIMA! Samo tako ćeš rešiti Kosovo!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su još od 1989. godine previše protiv Srbije, to mora da se promeni ako zaista želimo trajni mir na Balkanu *

Američki predsednik Donald Tramp može da pomogne Srbiji da u relativno skoroj budućnosti pronađe kompromisno rešenje sa Albancima, ali za to je jako bitno da se 'kosovskom pitanju' pristupi neutralno i racionalno!

Ovo kaže pukovnik Stiven Oluić, profesor na čuvenoj vojnoj akademiji Vest point i stručnjak za borbu protiv terorizma, koji je više od 27 godina proveo kao oficir u američkoj vojsci. Prema njegovim rečima, SAD su još do 1989. godine 'previše protiv Srbije' i to sada moraju da promene ukoliko Vašington želi mir na Balkanu.

Amerika na potezu

Pukovnik Oluić, koji ima srpsko poreklo, a tokom devedestih je kao američki oficir službovao u Bosni, ocenjuje da se Balkan, a posebno Srbija, nalazi na geostrateški teškom mestu na kojem se za uticaj bore velike sile poput SAD, Rusije, Kine i Turske.

- Snažno verujem da SAD mogu imati jak i pozitivan uticaj na dogovor Beograda i Prištine. Ali to se može dogoditi samo ako Amerika pristupi toj komplikovanoj i vrlo osetljivoj situaciji kao nepristrasan i racionalan akter. Još od 1989, pa sve do danas, SAD su bile previše protiv Srba i to mora da se promeni. Ovaj deo Evrope tokom istorije uvek je zavisio od milosti velikih sila. Kina i Rusija su u prethodnim godinama učinile veliki pomak na Balkanu usled nedostatka američkog angažovanja... - kaže Oluić, koji je službovao i u Nemačkoj i u Južnoj Koreji.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da mnogo toga zavisi od toga šta Amerikanci podrazumevaju pod 'rešenjem' kosovske krize.

Predaje i o Srbiji na Vest pointu

Pukovnik Oluić kaže da se o slavnim srpskim bitkama zvanično ne predaje na Vest pointu, iako bi trebalo.

- Ako se teme kao što su Cerska bitka ili proboj Solunskog fronta nekada i predaju kadetima, to je uvek na insistiranje instruktora koji je lično zainteresovan za Balkanski front u Prvom svetskom ratu. Davne 2007. godine sam sa grupom kadeta posetio Srbiju i Bosnu, obišli smo mnoga mesta i dobro se upoznali sa Srbima, njihovim ponašanjem u ratu, ponosom i istorijom - navodi Oluić.

- Ako SAD istinski žele da prestanu da budu naši neprijatelji i ukoliko Tramp iskreno želi da se distancira od Klintonove zločinačke politike, onda će povući priznanje lažne države i vratiti se poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Sve drugo je šarena laža i mamac da se, zarad tobožnjeg prijateljstva, odreknemo onog što je naše... - kaže Pavić.

Evropa dala saglasnost

Na drugoj strani, portparolka EU Maja Kocijančić kaže da Brisel pozdravlja najave američkog angažmana na Balkanu.

- SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, posebno kad je reč o uspehu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU. Evropska unija i SAD dele jak zajednički interes kada je reč o stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu i očekujemo nastavak bliske saradnje sa SAD. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, uz dobijeni mandat UN, potpuno i lično je angažovana u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine - naglašava Kocijančićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Dobrimirovićevo ime ima težinu u novinarstvu, ali ipak ne mogu da (se) ne upitam: kada je i u kom mediju je pukovnik Stiven Olujić rekao i da li je rekao sve to što je objavljeno na ovoj stranici ,,Informera''?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija