• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.09.2019

10:37 >> 11:29

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA SA AMERIČKIM SENATORIMA: Srbija očekuje ukidanje taksi i kompromis, a to ne znači da srpska strane ne dobije ništa, a druga sve!

Politika

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA SA AMERIČKIM SENATORIMA: Srbija očekuje ukidanje taksi i kompromis, a to ne znači da srpska strane ne dobije ništa, a druga sve!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, a glavna tema njihovih razgovora bio je proces pregovora Beograda i Prištine, odakle su američki zvaničnici i stigli u Beograd

11.20 - Mi smo danas najviše vremena posvetili Kosovu i Metohiji, Amerika je prizanala nezavisnost, Srbija nije. Zahvalan sam senatorima što se trude da se postigne kompromis između nas i Prištine. Ja sam izneo stav da očekujem da ukinu takse i da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora, ali ne da Srbija ne dobije ništa, a druga strana sve, već da obe strane podjednako izgube da bi podjedanko dobile - izjavio je predsednik Vučić posle sastanka sa američkim zvaničnicima.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Senator Džonson: Obe strane moraju dati da bi dobile!

Senator Ron Džonson izjavio je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

"SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajuć ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji", rekao je Džonson.

Neslaganja između Srbije i Kosova, rekao je, moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred.
 

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

10.30. Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.
 

Uoči posete senatora, demokrate Krisa Marfija i republikanca Rona Džonsona, predsednik Srbije je rekao da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti Srbija može na to da utiče.

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", dodao je Vučić.


On je podsetio da SAD podržavaju nezavisnost Kosova i istakao da je ne Srbiji da izvuče najviše što može, a izgubi najmanje što mora.

 

Foto: Tanjug photo

"Naša pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

Pre dolaska u Beograd, Marfi i Džonson posetili su Prištinu, gde su se, prema pisanju tamošnjih medija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

Senator Marfi: Potreban "veliki kompromis"

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom Džonsonom juče boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je danas američki senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

"Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Sbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom", rekao je Marfi.

Vašington i republikanci se, kazao je demokrata Marfi, slažu i imaju zajedničku veru u podršku srpskom narodu.

Naše dve zemlje, kaže, mogu da jačaju partnerstvo i da Amerika unapredi investicije, ali i da mi u SAD imamo više srpske robe.

"Najbolji način da unapredimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog", rekao je Marfi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 4 godine

Nas ? Predsenik javno krsi ustav Srbije i javno kaze da jedna strana dobije sve a druga nista to je sramota . On treba da kaze da da je Kosovo Srpsko i nista vise glasno i jasno . Kakav kompromis ta rec znaci podela kosova i nista vise zamajavanje naroda .

Darko

pre 4 godine

Srbijo, drži se Rusije, a i Kine. Manimo se amerike i latina. Slabo ćemo s njima proći ma šta od njih dobili. Pa umiremo i danas od njihove milosti. Pa umirat ćemo i degeneristai se još ko zna koliko zbog njihove milosti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija