• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2019

22:28

SKANDAL NA SEDNICI CIK U PRIŠTINI! Član Srpske liste napustio sastanak!

Politika

SKANDAL NA SEDNICI CIK U PRIŠTINI! Član Srpske liste napustio sastanak!

Podeli vest

Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović danas je napustio sednicu tog tela zbog administrativnog uputsva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi

Veselinović kaže da je to nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

- Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu (izvod iz zakona i izbornih pravila) - naveo je Veselinovic u saopštenju.

DAJTE MI DAČIĆA, SRUŠIĆU VUČIĆA! Sraman plan žutog tajkuna! DRAGAN ĐILAS TRAŽI PODRŠKU OD AMERIČKIH DIPLOMATA!


Kao identifikacioni dokument se navodi i važeća izbeglička karta.

Kaže da je tako bilo na svim prethodnim izborima i da je sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku.

Prema njegovim rečima, ovom odlukom CIK je direktno onemogućio da se vanredni izbori sprovedu u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

Dodao je da je napustio sednicu CIK-a jer nije želeo više da učestvuje u njenom radu jer bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno to nije, prenosi Kosovo on-lajn.

S druge strane, predsednica CIK Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati svim važećim dokumentima "Republike Kosovo".

Prema njenim njenim rečima, treba voditi računa o osobama čija se imena i dalje nalaze u dokumentima UNMIK-a kojima se onda može manipulisati.

- Na svim izborima postojali su nesporazumi oko toga koje dokumente bi kosovski građani mogli da koriste na dan izbora, tako da je ovaj put CIK doneo administrativno uputstvo opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima i obavestila ih da su identifikacioni dokumenti glasača prema clanu 90 Izbornog zakona važeća lična karta, važeći pasoš, važeći putni dokument i važeća vozacka dozvola Republike Kosovo - rekla je ona, prenosi Koha.net.



Daka tvrdi da CIK nije prekršila zakon davanjem administrativnih uputstava za identifikaciju glasaca na birackim mestima.

Prema njenim rečima, sa važećom izbegličkom kartom može se glasati samo van Kosova.

Kako je rekla, CIK ima pravo da donosi administrativna uputstva i propise u tom slučaju, i ništa nije izmenjeno već, kaže, pojašnjeno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59