• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

10.09.2019

21:20

TRAŽE DA SE ODREKNEMO PRIJATELJA! DIPLOMATSKI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU! EU objavila RAT KINI U SRBIJI!

Politika

TRAŽE DA SE ODREKNEMO PRIJATELJA! DIPLOMATSKI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU! EU objavila RAT KINI U SRBIJI!

Podeli vest

Iz Brisela traže da se vlasti u Beogradu odreknu kineskih investicija zato što navodno ugrožavaju interese Evropske unije!?! EU tako od Srbije zahteva da sama sebi puca u noge, kažu stručnjaci

Evropska unija i zvanično je objavila politički rat Kini u Srbiji! Iz Brisela zahtevaju da se vlasti u Beogradu što pre odreknu kineskih investicija zato što one navodno ugrožavaju evropske interese na Zapadnom Balkanu!?!

Ovo je juče saopštila Maja Kocijančić, portparolka EU koja je najavila da Brisel namerava da 'intenzivira dijalog' sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnio prednosti finansiranja iz evropskih fondova. Prema njenim rečima, finansiranje iz Pekinga u suprotnosti je sa evropskim standardima, zbog čega bi balkanske države trebalo da budu jako oprezne!?!

Investicije

Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše pravo. EU je oprezna u pogledu kineskih investicija, što uzimamo u obzir
Jadranka Joksimović

Svi da poštuju SSP

Kocijančićeva navodi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, ali da države moraju da vode računa o standardima javnih nabavki i transparentnosti.

- EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz instrumente infrastrukturnih projekata EU. To obuhvata bespovratna sredstva, ali i kredite sa atraktivnim kamatama. To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo kao zajmovi sa značajnim obavezama. Vlade treba da budu oprezne, da te investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što može rezultirati kontrolom strateške imovine i resursa u budućnosti - podvlači Kocijančićeva za Radio Slobodna Evropa, dodajući da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune obaveze u skladu sa Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Mirović: Saradnja Vojvodine sa Henanom

Foto: Informer DN

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa zamenikom guvernera Narodne vlade kineske provincije Henan Heom Đinpingom, izrazivši zadovoljstvo što je učinjen prvi korak ka povezivanju i uspostavljanju saradnje AP Vojvodine s ovom kineskom provincijom.
Kako je saopšteno, oni su ocenili da je saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u obostranom interesu, a posebno je iskazan interes za povezivanje kompanija u oblasti savremenih tehnologija, kulturnu razmenu i saradnju u oblasti turizma.

Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Informer da se EU, kao globalni akter, duže vreme bavi analizom kineskih investicija u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

- Zemlja kandidat, kao što je Srbija, koja je napredovala u pregovorima ima obavezu da poštuje SSP, koji je ugovorni odnos s EU. U tom smislu je i taj poziv na poštovanje evropskih pravila prilikom velikih investicija. To ne znači da ne možemo poslovati sa Kinom. Ne smemo zaboraviti da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. Više od 65 odsto trgovinske razmene odnosi se na zemlje EU, a kad uključimo zemlje regiona, to je skoro 80 procenata. Najveće investicije su iz EU, a ona je i najveći donator sa oko tri milijarde evra bespovratne pomoći u 15 godina - objašnjava Joksimovićeva, dodajući da se Srbija ipak neće odreći saradnje sa Pekingom.

- Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše legitimno pravo. Ali činjenica je da su evropske zemlje oprezne u pogledu kineskih investicija, što takođe moramo, kao kandidat za članstvo, da uzmemo u obzir - podvlači Joksimovićeva.

Čisto zamajavanje

Na drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić upozorava da nas EU već tri decenije zamajava praznim pričama o evrointegracijama.

- Tu šargarepu na beskrajno dugačkom štapu koriste kako bi region stavili u zavisni položaj, što uključuje i prekomerno zaduživanje prema Zapadu. Sada kada se pojavio konkurent, EU se uzbunila. Otuda 'dobronamerni' saveti, ali i pritajene pretnje. EU nema nameru da nas primi u članstvo u doglednoj budućnosti, ali bi zato da balkanske zemlje budu u dužničkom ropstvu prema Zapadu. Brisel nas tretira kao svoj 'zabran' i zato ne treba verovati briselskim suzama, već produbiti saradnju sa partnerima iz Kine i drugih delova sveta - zaključuje Pavić.
 

Foto:  

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 3 godine

Ovoj ženi se mora doživotno zabraniti ulaz u Srbiju. Ovo nije političko mišljenje već zločinačka želja za ekonomsku propast stanovnika Srbije pošto već 20 godina zemlje EU lažu i varaju građane Srbije.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija