• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

11.09.2019

09:53 >> 12:37

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ I ZEMAN POSLE SASTANKA! ZEMAN: KOSOVO VODE ZLOČINCI i nije im mesto među demokratskim zemljama!

Politika

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ I ZEMAN POSLE SASTANKA! ZEMAN: KOSOVO VODE ZLOČINCI i nije im mesto među demokratskim zemljama!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Republike Miloš Zeman danas su imali zvanične razgovore, a održan je i susret delegacija dve zemlje na kojem su potpisani bilateralni sporazumi u oblasti odbrane i inovacija

12.30 - Predsednik Zeman najavio je danas u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.


„Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj videćemo“, kazao je Zeman na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da drzava koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja“, podvukao je Zeman.


Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Zeman, naime, ne deli stav češke vlade, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova. On je prethodno podsetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podneo ostavku.

 

Vučić o NATO: Srbija je vojno neutralna

Srbija će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je takva odluka srpkog parlamenta, ali i naroda.

"Smatram da je to najbolja odluka Srbije, jer time brinemo o sebi, čuvanju svog neba i zaštiti zemlje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje českog novinara u vezi sa NATO-om, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose i saradnju sa NATO-om, kao i da će se uvek truditi da gradi takve odnose da nam se ne bi ponovila 1999. godina.

Rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacelile, podvukao je Vučić.

 

Zeman je poručio i da svaki političar prvenstveno treba da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti.

"Bilo koje strane vlasti, to naglašavam", rekao je on, napomenuvši da mora da iznese nekoliko, provokativnih rečenica, jer mu ne bi "verovali ako ne bih bio provokativan".

Predsednik Zeman je rekao da mu je Vučić tokom susreta rekao da su naše zemlje blizanci i da imaju zajedničke sudbine, sa čime  se složio. 

"Još jednom želim da se zahvalim Srbiji što je stala na našu stranu i `38 i `68 godine, kada su nas okupirali Sovjeti. Mi imamo šta da otplaćujemo i zato sam ovde", kaže Zeman.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

12.15 - Imao sam čast da razgovaram s iskrenim prijateljem našeg naroda, koji ima impresivnu biografiju. Želim mu da još mnogo godina sačuva svoj briljantno bistri um i reputaciju koji misli svojom glavom. Razgovori su bili sveobuhvatni, o našim bilateralnim odnosima. Više smo nego utrostručili našu robnu razmenu. Zahvalan sam Češkoj što je postala jedan od najvećih investitora u Srbiji, čak četvrta - izjavio je predsednik Vučić u obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Zemanom.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je dodao da se pre nekoliko dana sastao i sa češkim premijerom.

- Češka je jedna od zemalja sa najnižom nezaposlenošću, i za nas je posebno značajna saradnja u oblasti inovacije, nauke, veštačke inteligencije i robotike. Posebno sam zahvalan predsedniku Zemanu na biznis forumu koji organizujemo - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Vučić je najavio i da će biti gost Višegradske četvorke u Pragu.

On je rekao da veruje da ćemo moći da sačuvamo nacionalne interese naše zemlje, ali i da ćemo istovremeno moći da napredujemo. Srbija se ne stidi saradnje sa Kinom i Rusijom i to je način za zemlju koja se nalazi na raskrnici puteva da uspe da obezbedi svojim građanima bolji život.

- Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli našu zemlju i naš narod, a retki su takvi ljudi. Veoma sam mu zahvalan zbog toga - rekao je Vučić.

12.10 - Ministri Srbije i Češke danas su potpisale dva sporazuma o saradnji, u prisustvu predsednika Vučića i Zemana.

Sporazum o saradnji vlada Srbije i Češke u oblasti odbrane potpisali su ministri odbrane Aleksandar Vulin i Lubomir Metnar.

Foto: Printskrin/Tanjug



Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Ceške o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike potpisali su ministri Nenad Popović i Karel Havliček.

11.40 - U toku je plenarni sastanak delegacija Srbije i Češke predvođenih predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Česke Milošem Zemanom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11.00 - Počeo tet-a-tet razgovor Vučića i Zemana, posle čega će biti održan plenarni sastanak sa članovima dve delegacije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

10.35 - Predsednika Češke dočekala je srpska garda, intonirane su češka i srpska himna, a Zeman se poklonio srpskoj zastavi.

Foto: Printskrin/Tanjug

Zemanu, koji je juče doputovao u Beograd, danas je u Palati Srbija priređen svečani doček.

 

 

Nakon tet-a-tet sastanka sa Vučićem uslediće plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih sporazuma.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Češku delegaciju koju predvodi Zeman, dočekali su i brojni ministri u Vladi Srbije - Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Goran Knežević, Aleksandar Vulin.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Nakon toga dvojica predsednika će se obratiti medijima. Na Forumu će osim Aleksandra Vučića i Miloša Zemana učestvovati i čelni ljudi dve privredne komore Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

(FOTO) ZEMAN STIGAO U SRBIJU! Predsednik Vučić dočekao češkog kolegu na aerodromu Nikola Tesla!

Zemana je juče na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije, koji je na Instagram nalogu "budućnostsrbija" uz fotografiju s dočeka napisao da su odnosi između Srbije i Češke danas na najvišem nivou. Vučić i Zeman juče su položili vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija