• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2019

15:32

POPOVIĆ IVKOVIĆ: Nadam se da će dijalog uz pomoć SAD biti nastavljen!

Politika

POPOVIĆ IVKOVIĆ: Nadam se da će dijalog uz pomoć SAD biti nastavljen!

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izrazila je danas očekivanje da će Srbija i kroz saradnju sa SAD postići da se ukinu takse na srpsku robu koje je uvela Priština i stvore sulove za nasavak dijlaoga

 

- Nesumnjiva je činjenica da je Beograd konstruktivni partner u briselskom dijalogu, dok Priština nakon neispunjavanja preuzetih obaveza nastavlja da sprovodi i nove štetne mere. Nadam se da ćemo između ostalog i kroz saradnju sa SAD doći do ukidanja taksi od 100 odsto na srpsku robu i stvoriti uslove za nastavak dijaloga, koji bi bio konstruktivan i stvorio bolje uslove života i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji - navela je Popović Ivković.

Popović Ivković je na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko - američki odnosi" kazala i da su bez obzira na različite stavove koje Srbija i SAD imaju po pitanju statusa Kosova, optimistični i vidljivi napori da se usaglase stavovi o nerazumnim potezima prištinskih institucija.

Dodala je da je Srbija jasno opredeljena da bude lider stabilnosti na Balkanu i da razvija partnerske odnose sa svim zemljama Evrope i sveta, vodeći pritom prvenstveno računa o interesima svojih građana.

Ona se osvrnula i na istorijsku povezanost srpskog i američkog naroda u borbi za slobodu i podsetila na podizanje srpske zastave iznad Bele kuće i nedvosmislenu podršku koju je te 1918. godine američki narod iskazao srpskom.

Foto: MUP Srbije

Podsetila je da su odnosi Srbije i SAD kroz istoriju varirali, da nismo uvek bili na istim stranama, ali da je, učinjeno mnogo na unapređenju saradnje zahvaljujući pre svega predanosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Podsetila je i na uspešne podsete predsednika Vičića SAD i kao i na susrete ministra Nebojše Stefanovića i čelnika FBI, DEA, nacionalnog koordinatoa za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu i državnog sekretara za nacionalnu bezbednost Kevina Mekalinena.

- Ti susreti su pokazali visok nivo saradnje i na polju razmene informacija sa naglaskom na borbu protiv terorizma, droga, krijumčarenja i trgovine ljudima i nezakonitih migracija - navela je državna sekretarka.

Foto: MUP Srbije

SAD su u bezbednosnom smislu, kako je rekla, jedna od tehnološki najnaprednijih država sveta i u interesu Srbije je da uči i modernizuje svoj bezbednosni sektor, u cilju zaštite svoje teritorije, ali i pružanja doprinosa bezbednosti na globalnom planu.

Pomenula je i da je Vlada SAD značajno pomogla i podizanju kapaciteta srpske policije, kako u tehničkom tako i edukativnom smislu.

- Ponosni smo što se Srbija pozicionirala kao regionalni lider i pouzdan partner u borbi protiv terorizma - rekla je Popović Ivković i podsetila da Srbija učestvuje u radu Globalne koalicije za borbu protiv ISIL.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija