• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

13.09.2019

09:43

TANASKOVIĆ otkrio GLAVNI RAZLOG zbog kojeg Vatikan ne priznaje Kosovo!

Politika

TANASKOVIĆ otkrio GLAVNI RAZLOG zbog kojeg Vatikan ne priznaje Kosovo!

Podeli vest

Bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici i pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da je svaka država koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo važna, a naročito Sveta stolica koja ima veliki uticaj i ugled

Tanasković je, komentarišući posetu predsednika Aleksandra Vučića Vatikanu, naveo da je to država sa velikim ugledom i moralnim autoritetom u katoličkom svetu.

"Dobro je obaveštena, zna šta radi, šta su njeni interesi", naveo je Tanasković, dodavši da se Vatikan zalaže za mir, stabilnost i dijalog.

Tanasković kaže da se mnoge stvari u svetu diplomatije odvijaju iza kulisa a da Vatikan ima veliku tradiciju.

Ipak, Tanasković smatra da je na čisto političkom planu uticaj Vatikana danas nešto manji nego ranije, što ne znači da ga nema i da ne bi trebalo voditi računa o tome. Kada bi Vatikan priznao Kosovo, Tanasković ističe da bi to sigurno uticalo na pojedine latinoameričke države, koje ipak imaju i neke druge razloge za svoje odluke.

ŠIPTARSKI TERORISTI HTELI DA NAPADNU NAŠE VOJNIKE! BIA kod Preševa pronašla opasno oružje spremno za upotrebu!

Ipak, Tanasković dodaje da je dolaskom pape Franje u svetu porastao moralni aspekt uticaja Svete stolice, a na vancrkvenom planu Vatikan je ponovo vidljiv u vezi sa najznačajnijim pitanjima savremenog sveta.

Podseća da je u njegovim prvim izveštajima nakon što je otišao u misiju i Vatikan bio gotovo siguran da oni neće priznati Kosovo zbog mnogih razloga i načina na koji se sagledavaju međunarodni odnosi.

 


Kaže da je jedan od razloga i to što za razliku od većine drugih zapadnih država, Vatikan pitanje Kosova sagledava u okviru sučeljavanja islamskog i hrišćanskog sveta. Navodi i da je juče, tokom razgovora predsednika Vučića u Vatikanu bilo jasno da se taj aspekt uzima u obzir, ali postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih Sveta stolica ne menja svoj stav.

Tanasković je rekao da Priština vrši priličan pritisak i sama i preko pokrovitelja da ostvari veći uticaj u Vatikanu, međutim to nije izvesno. Dodaje i da je kardinal Parolin, koji je bio u Prištini na osvećenju katoličke katedrale, tamo bio u čisto duhovnoj misiji.

 

 

KOSOVO KAO DEO SRBIJE JE NA STRATEŠKOJ MAPI VATIKANA! Sveta stolica ne menja stav ni prema Stepincu, KANONIZACIJA NIJE NA DNEVNOM REDU!

Takođe, Tanasković kaže da Vatikan drži sve kanale otvorene da bi bio informisan i da to nema veze sa priznanjem kako to često Priština nastoji da prikaže. Kada je reč o eventualnom dolasku pape u Srbiju, Tanasković je naveo da je predsednik Vučić juče bio jasan i da mu je drago što nema nikakvih nedoumica u tom pogledu. Smatra da je jasno da bi država Srbija imala koristi od posete pape Srbiji, ali to ne zavisi samo od države i političkih činilaca već i od stava SPC.

Tanasković kaže da je na delu opšte poboljšanje odnosa između Svete stolice i Srbije i da je juče i predsednik Vučić preneo papi pozdrave patrijarha. Patrijarh i papa se veoma uvažavaju što čini atmosferu takvom da je u nastupajućem periodu logično da bude pomaka po pitanju posete pape Srbiji.

 

 


Povodom navoda Blica da je srpka kompanija "Koto", koju je Unesko izabrao da restaurira tvrđavu u Novom Brdu, saopštila da je u unutrašnjost tog zdanja pronašla neprocenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, Tanasković je rekao da je juče generalna direktorka Uneska konkretno obećala veće angažovanje.

Dodaje da je vest o otkrivanju kulturnog blaga svakako interesantna i da ima značaj.

Kaže da je pitanje šta bi se tu pronašlo jer će to verovatno potvrditi istinu da je to bilo srpsko i pravoslavno svetilište, što vlastima u Prištini ne odgovara. Kada je reč o kandidaturi Kosova za ulazak u Unesko, Tanasković navodi da je to danas mnogo teže i da se može očekivati da zahteva uopšte ne bude, ali dodaje da se sa Prištinom nikada ne zna.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jova

pre 4 godine

Ovo govorim Bibliski nepismenom narodu: Nitko na zemlji nije svet: Samo je jedini Bog svet i nitko više Otkrivenje 15:4 i njegova je stolica-fotelja sveta, jako je glupo od Bibliski nepismenih ljudi nazivati stolicu,koja je od drveta da je sveta,koja pripada katoličkom popovima. Moram priznati da ovaj Pop Franja koji vodi danas katolicizam,da ja bolji od svih dosadašnjih katoličkih popova,jer se u njemu vidi jedan mali deo pravde i istine a to je dobro,ali ratovi i nepravda i zlo i dalje cveta svijetom. Bog će suditi svom svijetu na zemlji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija