• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.09.2019

13:20 >> 13:25

(VIDEO) OD 1. NOVEMBRA POVEĆANJE PLATA DO 15 ODSTO, OD 1. JANUARA POVEĆANJE PENZIJA OD PET ODSTO!

Politika

(VIDEO) OD 1. NOVEMBRA POVEĆANJE PLATA DO 15 ODSTO, OD 1. JANUARA POVEĆANJE PENZIJA OD PET ODSTO!

Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog "pozitivnog rebalansa" budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto, rekla je danas premijerka Ana Brnabić. Ona je na konferenciji za medije u vladi rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto

- Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine - kazala je premijerka.

Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravsvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupšitni na odlučivanje.

- Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je reabalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošunju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih.

Brnabić: Za sektor nauke i kulture povećanje plata 10 odsto

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas povećanje plata od 10 odsto u sektorima nauke i i kulture.

Kako je dodala, to je najveće povećanje zarada posle oblasti zdravstva.

Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i propadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga.

Zaposleni u državnoj upravi dobiće povećanje plata od 8 odsto, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.

- Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog - naglasila je ona.

Ističe da se u najvećoj meri kako radi ova vlast ogleda u tome što se odgovornije i disciplinovoanije ponaše.

Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fisklanle konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić.

Penzionerima jednokratno 5.000, povećanje penzija od januara


Svi penzioneri dobiće od 1. decembra jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da je u planu povećanje penzija od 1. januara 2020 godine, od bar 5 odsto.

Za sada se još uvek radi na budžetu za 2020. godinu, pa još nije poznat konačan procenat, ali će povećanje zasigurno biti makar 5 odsto, precizirala je premijerka na pres konferenciji.

- Trudićemo se da to bude i nesto više, u skladu sa mogućnostima, a da ne ugrozimo fiskalnu i finansijsku sigurnost zemlje. Sigurno će biti 5 odsto, a da li ćemo moći i preko toga, uskoro ćemo imati i tu informaciju - rekla je Brnabić.

Vlada Srbije na jutrošnjem zasedanju usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru, jednokratnu pomoć za penzionere i od januara usklađivanje plata i penzija. Kako saznajemo, najviši procenat uvećanja plata biće u zdravstvu.

Penzioneri će do kraja godine dobiti na postojeći iznos penzije još 5.000 dinara. Vlada je na jutrošnjem zasedanju donela odluku koja je najavljivana u javnosti poslednjih nedelja.

Brnabić: Neka se uključi u dijalog svako ko može da pomogne

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u sredu u razgovoru sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel jedna od najvažnijih tema biti dijalog Beograda i Prištine i poručila da Srbija podržava da se uključi svako ko može da posreduje i pomogne po pitanju ukidanja kosovskih taksi i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što prištinski mediji pišu da Nemačka i Francuska žele da se poput SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, ona je rekla da su Nemačka i Francuska najdirektnije pokušale ili investirale značajan napor da posreduju između Beograda i Prištine po pitanju taksi, a naročito posle berlinskog sastanka koji su organizovali Merkel i Makron.

Podsetila je da se posle odustalo od sastanka u Parizu jer nije bilo konkretnih rezultata.

- Mi smo zaintesovani da ko god može da posreduje i da pomogne. Nemačka i Fraucuska su značajni parnteri, imamo odličnu komunikaciju, u nekim stvarima se slažemo, u nekim ne. Nemačka i Francuska pozvale su na ukidanje odluke o taksama, ali se Priština oglušila o to, kao i o mnoge druge pozive. Nemačka je, nikad jasnije, pozvala na to Prištinu na sastanku u Berlinu - rekla je ona.

Ako mogu da pomognu neka pomognu, nadam se da će dijalog da se nastavi u što kraćem roku, poručila je Brnabić.

Dodala je da je šteta od taksi i za centralnu Srbiju, kao i za Srbe i Albancke na KiM.

Ko može da pozove Prištinu na ozbiljnost i odgovornost, odlično, nadam se da će to uroditi plodom, zaključila je Brnabić.

Pre toga tokom vikenda zasedali su Odbori koji su razmatrali povećanja zarada. Vlada i ove godine ima suficit što znači da je domaćinski poslovala. Biće urađen rebalans, a i do kraja godine budžet za narednu godinu kada će biti precizirano usklađivanje plata i penzija od početka 2020. godine.

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija