• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

17.09.2019

16:57

DUŠAN KOVAČEVIĆ O OPOZICIJI: Te što pominju "duge cevi" treba vakcinisati protiv besnila jer su šetali po mrazu sa mokrom glavom!

Politika

DUŠAN KOVAČEVIĆ O OPOZICIJI: Te što pominju "duge cevi" treba vakcinisati protiv besnila jer su šetali po mrazu sa mokrom glavom!

Podeli vest

Proslavljeni dramski pisac, reditelj i akademik Dušan Kovačević u intervjuu za današnji Blic govorio je otvoreno o politici, opoziciji, predstojećim izborima i onima koji danas u Srbiji prete "dugim cevima"...


- Kad bismo krenuli da pričamo ozbiljno o politici, mogli bismo pričati tri dana i došli bismo do istog zaključka kao i posle tri minuta. A to je da je sve što se danas događa kod nas i u svetu jedna vrsta haosa. Na sreću ili nažalost, sa ljudima iz opozicije proveo sam dvadeset godina. Znam ih dobro. Poznajem ih od vremena kada su išli u japankama na doček Nove godine. Dolazili su u Zvezdaru manje-više bez igde ičega, željni običnih stvari... Tokom devedesetih su prešli u velike revolucionareda bi sve, pre svega naše nade i živce, potrošili u tih neuspešnih deset, dvanaest godina. Meni se politika izvrgla u nešto opasno po život - rekao je Kovačević i dodao:

- Ja sam u poslednjih nekoliko godina imao dve ozbiljne i rizične operacije i u oba slučaja su mi rekli da su posledice stresa. Nije reč ni o kakvom čuvanju sebe, nego je reč o tome da vam je dozlaboga mučno i teško da uđete u tu priču ponovo znajući s kim imate posla. Gledao sam kako nekim ljudima nije bilo dosta da pune već prepune džepove, pa su jeli pare. I onda sam se setio one narodne izreke: "Koga je gladan otac pravio, taj se leba nije najeo.

 

 

Prema njegovim rečima vlast u Srbiji pokušava da svim sredstvima iskoristi slabost opozicije koja najviše liči na ono nekadašnje "kolektivno rukovodstvo".

- A dobro je poznato da naš narod voli jakog i autoritativnog vođu. I što reče onaj građanin sela Vuku Draškoviću: "Čim dođeš na vlast, glasaću za tebe".. Govoreći žargonom fudbala, kada je bila finalna utakmica između DS i SNS 2012. godine, i kada je ta utakmica završena porazom DS, odnosno tesnom pobedom SNS od 3:2, to nije bio težak poraz, ali je bilo katastrofalno što su svih pet golova dali igrači tima u žutim dresovima. Dva gola i tri autogola. A zašto su prošli tako i zašto se sad nalaze tu gde se nalaze, razlog je u tome što su poverovali da su igrači Brazila jer nose žute dresove - objasnio je Kovačević.

Ako ostane zahtev za uzajamnim priznanjem, rešenja Kosova neće biti

Dušan Kovačević ocenio je da rešenje pitanja Kosova neće biti ako ostane zahtev za "uzajamnim priznavanjem".

- To nije predlog to je ultimatum. I ja bih to ovako narodski preveo. Razbojnici vam opljačkaju najvredniju imovinu pa traže da im se prizna da je to što su opljačkali njihovo, a oni će zauzvrat da vam prizanju da je vaše ono što vam još nisu oteli. I ajde nađi ti nekog normalnog u Srbiji koji će to da prihvati i potpiše - rekao je Kovačević za "Blic".

Govoreći o predstojećim izborima, on je rekao da bi, da je na mestu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prihvatio sve zahteve opozicije, po zakonima koji su oni doneli i po kojima se glasalo tokom njihove vladavine.

- Prihvatio bih i prisustvo OEBS-a sa kamerama BBC-ja koji tvrdi da je Vučić trenutno najslabili u svojoj dosadašnjoj vladavini. Sve bih prihvatio što je u okviru civilizovanog dogovora, razgovora i uzajamnog poštovanja. Sve što je u okviru reči i papira. A one koji pominju "duge cevi" u zemlji gde je građanski rat tokom Drugog svetskog rata odneo više srpskih žrtava nego što ih je neprijatelj učinio, te "dugocevaše" valja vakcinisati protiv besnila jer su očigledno šetali po mrazu sa mokrom glavom... Ko pominje i priželjkuje rat i nilo koje rešenje balkanske krize oružjem, ja mu želim sve najgore u životu...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 4 godine

Gospodine Kovačeviću iako se sa nekim vašim stavovima nisam slagao morao sam priznati samome sebi da je bilo teško naći argumente protiv njih. Mnogo mi je žao što Srbija nema više mudrih glava poput vaše. Svaki političar može samo poželeti protivnika kao što ste Vi jer ga ličnost poput Vas može "goniti" samo ka boljem.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija