• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

19.09.2019

23:30

BORBA ZA POSREDNIKA! NEMAČKA I ŠPANIJA ZARATILE OKO KOSOVA! Veliki raskol u Evropskoj uniji!

Politika

BORBA ZA POSREDNIKA! NEMAČKA I ŠPANIJA ZARATILE OKO KOSOVA! Veliki raskol u Evropskoj uniji!

Podeli vest

Berlin odbio da španski šef diplomatije Žozep Borel vodi dijalog Beograda i Prištine jer njegova zemlja ne priznaje nezavisnost lažne države Kosovo. Merkelova traži da pregovore ubuduće predvode Nemci

Nemačka i Španija ozbiljno su politički zaratile zbog dijaloga Beograda i Prištine! Berlin odbija da španski šef diplomatije Žozep Borel vodi briselske pregovore jer njegova zemlja ne priznaje lažnu državu Kosovo, i traži da posrednik bude Nemac!
 

Dokaz da ništa nije gotovo

Imenovanje Borela za komesara EU za spoljne poslove, ali i izjava češkog predsednika da će se založiti za preispitivanje priznanja Kosova, dovode u pitanje nemački stav da je to "svršeno pitanje"
Milisav Paić, analitičar


Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), sve je izvesnije da će EU imenovati posebnog izaslanika koji će se baviti isključivo procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Novinari RSE, pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, tvrde da Berlin insistira da posrednik u dijalogu bude Nemac. Nemačka se protivi tome da Žozep Borel, kao naslednik Federike Mogerini na mestu šefa evropske diplomatije, vodi dijalog jer dolazi iz Španije, koja nije priznala lažnu državu Kosovo!

Deđanski: Berlin bi da bude glavni u EU


Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodnih odnosa, ocenjuje da Nemačka želi da pokaže da se uvek ona pita za sve u Evropskoj uniji, iako je očigledno da joj je uticaj sve manji.


- Naravno da je Berlin ipak i dalje jak i ne treba imati loše odnose sa ekonomski moćnom zemljom. Ali treba se držati pravila da sa prijateljima razvijamo odnose, a s onima drugima ne treba kvariti odnose više nego što je pokvareno. Treba da pazimo samo na naše interese - podvlači Deđanski.

Protiv razmene teritorija
Prema ovim navodima, tako bi se "amortizovao" proces koji je dosad vodila Mogerinijeva, koji je, kako tvrde u Berlinu, neizbežno vodio ka razmeni teritorija.

"Zeri": Uključivanje velikih sila u dijalog privileguje Srbe


Direktno učešće Nemačke, Francuske i SAD u proces dijaloga Srbije i Kosova moglo bi da vrati Rusiju u igru, što znači da bi iz konačnog sporazuma mogle da proizađu privilegije za Srbe, umanjivanje interesa "Kosova" i destabilizacija Balkana pod uticajem Rusije, piše prištinski "Zeri". Prema ovim navodima, dijalog "Kosova" i Srbije možda neće biti završen u formatu u kom je započet pre osam godina, što nikako nije dobro za Prištinu.

- U slučaju da Evropska komisija odluči da imenuje specijalnog izaslanika, osoba na toj funkciji bi trebalo da bude iz Nemačke. U trenutku kad se pokrene inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u dijalogu Kosova i Srbije bude njen predstavnik. Postoje dva razloga. Prvi se tiče odluke SAD da imenuju Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan, a drugi je budući visoki EU predstavnik. Sadašnji španski i budući evropski ministar inostranih poslova Žozep Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, oko čega je i lično kritičan. Posle imenovanja na čelo EU diplomatije, Borel je zbog učešća Kosova napustio sastanak šefova diplomatije EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju. Bez obzira na to što EU tvrdi da je statusno neutralna prema Kosovu, diplomatski izvori smatraju da je Borelova pozicija kao posrednika u dijalogu veoma delikatna - navodi RSE.


Da Berlin odbija da Borel vodi dijalog Beograda i Prištine, potvrđuje i Tobi Vogel, stručnjak Saveta za politiku demokratizacije (DPC).


- Dijalog ne treba da nadgleda ličnost iz zemlje članice EU koja ne priznaje Kosovo. Izaslanik treba da bude iz zemlje koja ima uticaj na Zapadnom Balkanu. U trenutku kad Britanija odlazi iz EU, a Francuska je odlučila da postane skeptična prema proširenju, preostaje da to bude neko iz Nemačke - objašnjava Vogel.

Moj ugao


MARKO ĐURIĆ
KANCELARIJA ZA KIM


Ujedinjene nacije imaju nezaobilaznu ulogu u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, koji su po svojoj prirodi unutrašnje pitanje Srbije, s elementom stranog mešanja.

Nemci postaju nervozni
Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Nemačka nezadovoljna što erodira međunarodna podrška samoproklamovanoj nezavisnosti Kosova.
- Imenovanje Borela za komesara EU za spoljne poslove, ali i izjava češkog predsednika da će se založiti za preispitivanje priznanja Kosova dovode u pitanje nemački stav da je to "svršeno pitanje". Osim Borelu, koji je odnos prema Prištini jasno ispoljio, Nemačka želi da parira i SAD, koje nisu protiv mogućeg razgraničenja, čemu se Berlin kategorično protivi - ističe Paić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mik

pre 4 godine

Nakon dva svetska rata ,ucesce u nato bombardovanju,lazna svedocenja i prikrivanje dokaza,otvoreno podrzavanje i vojna obuka terorista na Kosovu ,Srbsko rukovodsvo bi trebalo da trazi da se nemacka izuzme iz bilo kakvog procesa odlucivanja u vezi sa Srbijom i u vezi sa Kosovom.Nemacka je vise od 100 godina osvedoceni Srbski neprijatelj i Srbska vlada bi trebala da se izjasni po tom pitanju

Abe

pre 4 godine

Postavlja se pitanje: Da li je ovo Evropska unija ili Nemačka Unija, a po svemu sudeći ipak je Nemačka.

Marcco

pre 4 godine

U politici ne postoje "svršena pitanja". Neko bi rekao 1945. godine da je NDH svršeno pitanje, pa je 45 godina kasnije ispalo da nije. Jedino "svršeno pitanje" je nažalost pitanje Jevreja u Nemačkoj. Više ih nema. Tim putem bi neko želeo da ide i Kosovo. Na teritoriji koju su kontrolisali Tači i Haradinaj sa UMNIK-om, Kosovsko pitanje je "rešeno" na isti način kao i pitanje Jevreja u Nemačkoj. Jedino se drži ono malo teritorije gde to troje nije imalo potpuni uticaj.

arsa

pre 4 godine

Takozvana demokratija EU zapadnog sveta.Pregovarc ispred EU ne moze biti civek iz zenlje koja nje priznala tkz Kosovo.Najpre su pre bilo kakvih pregovora po rezoluciji 1244, priznali tkz Kosovo i time pokusali da Srbiju dovedu pred svrsen cin.Jednu stvar ipak zapadni svet zanemaruje i gura pod tepih a to je da nema konacnog resenja bez saglasnosti Rusije u SB tako da dzaba vrse pritisak na Srbiju kada takvo iznudjeno (ako je to uopste moguce) Rusija nece prihvatiti.I cemu onda svi ti pritisci na Srbiju.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija