• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.09.2019

16:59

(FOTO) POPOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA КINESКE NACIONALNE SVEMIRSКE ADMINISTRACIJE: Saradnja od posebnog značaja!

Politika

(FOTO) POPOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA КINESКE NACIONALNE SVEMIRSКE ADMINISTRACIJE: Saradnja od posebnog značaja!

Podeli vest

Srbija i Кina će intenzivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira. Кosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije , izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na sastanku sa zamenikom predsednika Кineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom

Popović i Vu razgovarali su u Beogradu o uključenju Srbije u savremeni satelitski program kineske svemirske agencije.

- Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa - naveo je Popović.

On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

Foto: Vlada Srbije

- Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema oceni relevantnih svetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Кine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke - rekao je Popović.

On je dodao da potencijal za saradnju sa Кineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbednosti.

- Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Кina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima - istakao je Popović.

Foto: Vlada Srbije

Popović je podsetio da su odnosi Srbije i Кine danas na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika NR Кine Si Đinpinga.

Gospodin Vu istakao je da su odnosi Srbije i Кine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija. On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija