• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

21.09.2019

22:14 >> 22:18

ZA POVAMPIRENE USTAŠE U HRVATSKOJ KRIVI SU EU I HAŠKI TRIBUNAL! Pupovac: Sve je počelo oslobađanjem Gotovine i Markača!

Politika

ZA POVAMPIRENE USTAŠE U HRVATSKOJ KRIVI SU EU I HAŠKI TRIBUNAL! Pupovac: Sve je počelo oslobađanjem Gotovine i Markača!

Podeli vest

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da je retrogradni proces u Hrvatskoj počeo da se razvija nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Hagu 2012. godine, a ojačao je nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su u drugostepenom postupku haškog tribunala oslobođeni odgovornosti za vojno-policijsku akciju "Oluja", iako su prethodno bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, za počinjeni ratni zločin.

Pupovac je u intervjuu za ljubljansko Delo rekao da je retrogradni proces počeo tom oslobađajućom presudom, a da je sve dostiglo "vrhunac" protestima zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.

U toj kampanji protiv ćirilice, kako je dodao, učestvovao je i dio katoličkog sveštenstva, a desničarska udruženja i nova vlada, koja je došla nakon one koju je vodio Zoran Milanović, pretvorili su to u "državnu politiku".

Istakao je da su te kampanje ostavile duboko korenje u hrvatskom društvu, s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stub u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim evropskim državama.

Ocenio je i da se predsednička kampanja u Hrvatskoj, koja uveliko traje, a da se još ne zna datum izbora, vodi sa izrazito desnih, protivmanjinskih i protivsrpskih pozicija.

Kako je prenela HINA, Pupovac je rekao da se poslednjih nekoliko godina u hrvatskom društvu generiše "ideologija mržnje", čemu bi morali da se suprotstave vladajuće i opozicione stranke i građani.

Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom parlamentu, izjavio je da takvi "retrogradni procesi" negativno utiču na odnose Hrvatske i Srbije i na hrvatsko-srpske odnose generalno, jer se otvorena pitanja "ne rešavaju, nego koriste kao sredstvo za političke sukobe", umesto "obnove poverenja i saradnje dveju država i dva naroda u procesu evropeizacije" celog regiona.

Ponovio je i svoje poznate stavove o slučajevima istorijskog revizionizma, spomenuvši relativizaciju logora Jasenovca i ustaške NDH.

Foto: Printskrin

Istakao je da je antifašizam "temelj današnje Evrope", a da, ako se to negira, onda se ne zna "šta je moralno, a šta amoralno, šta je istinito, a šta ne i šta je dozvoljeno, a šta nije".

Negiranje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma, kazao je Pupovac, napomenuvši da su posledice toga opasne za katoličko-pravoslavne i hrvatsko-srpske odnose, ali "i za Evropu".

To otvara prostor i za druge istorijske revizionizme, to je priprema terena za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracionih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva, kazao je predsednik SDSS.

Pupovac se založio za stvaranje široke političke platforme kojom bi se te stvari popravile, a u kojoj bi učestvovale vodeće političke stranke i građani.

Da bi se, kako je kazao, politika zaštitila od rizika koje donosi ekstremna desnica, potrebno je stvoriti svest o tom riziku za celo društvo, a u tome bi morale da učestvuju svi oni kojima je stalo do toga da ekstremne desne politike ne postanu nacionalni politički mejnstrim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ante

pre 4 godine

Poštujem Pupovca, ali ovo je ili namjera laž, ili skroz kriva pretpostavka. Desnici u Hrvatskoj je najbolje bilo da je Gotovina u Haagu ili osuđen. Jer su onda mogli manipulirati s njim. Ne bi bilo problema da je Gotovina ko Markač, ili Norac, itd, ali Gotovina je odmah poručio da je rat gotov, da prošlost treba ostaviti iza sebe, prozvao Srbe da se vrate, maknuo se iz politike i otvorio firmu za uzgoj tuna, i ničim drugim se ne bavi. Desnica je poludila, jer znaju da bi s Gotovinom osvojila vlast bez potrebe za Pupovcem, ili bilo s kim drugim u koaliciji. A ovaj ne želi.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija