• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.09.2019

09:07

SITUACIJA U CRNOJ GORI JE TRAGIČNA DO APSURDA, VLAST U PODGORICI SISTEMATSKI ZATIRE SRPSKI NAROD, ČAK BI HTELI I DELOVE SRBIJE DA OTMU! Patrijarh Irinej otvoreno o režimu Mila Đukanovića!

Politika

SITUACIJA U CRNOJ GORI JE TRAGIČNA DO APSURDA, VLAST U PODGORICI SISTEMATSKI ZATIRE SRPSKI NAROD, ČAK BI HTELI I DELOVE SRBIJE DA OTMU! Patrijarh Irinej otvoreno o režimu Mila Đukanovića!

Podeli vest

Srpski patrijarh Irinej izjavio je, povodom velikog jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), da taj događaj "predstavlja najznačajnije razmeđe" srpske istorije


- Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće - rekao je patrijarh u intervjuu datom za "Politiku" uoči puta u Crnu Goru, a koji list objavljuje u današnjem broju.

Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

- U osam vekova koje sada sagledavamo, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza, tuge velike i radosti velike i, evo, Bog je dao i nama da u slavu našeg nebeskog zastupnika Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru hrišćansku, pravoslavnu, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu - istakao je Irinej.

Dodao je da "ovih osam vekova srpski narod i njegova Crkva prilažu svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini za pokoljenja koja dolaze".

 

 

Patrijarh je govorio i o trenutnom odnosu Crkve i države, za koje je rekao da su sada "u uzlaznoj putanji".

- Naravno da mi nemamo iluziju da se može vratiti vreme simfonije kako je bilo u Vizantiji i Nemanjićkoj Srbiji... Naravno, Srbija je danas sekularna država. Ustav definiše Republiku Srbiju kao svetovnu državu u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države. Našem dobu je primeren princip kooperativne odvojenosti i saradnje - rekao je Irinej.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

On je, međutim, odbacio stav da Crkva nema pravo da se oglasi po najvažnijim pitanjima i istakao da će ona "i dalje, kada smatra da je potrebno, posebno kada se radi o vitalnim pitanjima i identitetu naroda, njegovoj samosvesti, uvek i odlučno dati svoj glas".

Poglavar SPC je rekao da je odnos države i crkve dobar u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je ukazao na njen težak položaj, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u Crnoj Gori.

- Mada u atmosferi praznika, moraću da pomenem i tragičnu situaciju u Crnoj Gori, koja je, ne manje nego Kosovo i Metohija srpska, klasična srpska zemlja - rekao je patrijarh.

On je ocenio da je situacija u Crnoj Gori "tragična do apsurda".

- Ne samo što je tamošnja vlast priznala Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu, s prištinskim vlastima, koji su odreda bili pripadnici terorističke vojske, održava tesne odnose, nego se s Cetinja čak poseže za Metohijom i govori da ne pripada Srbiji već Crnoj Gori - rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, "perfidnim i sistematskim pritiscima, zatiru srpski narod u Republici Crnoj Gori, a neki krugovi istovremeno ističu teritorijalne pretenzije prema Srbiji".

Foto: spc.rs/mitropolija cfnogorsko-primorska

Patrijarh je ukazao i da se nijedno pitanje, nijedan problem, kako "svekoliko iskustvo Crkve Hristove uči", pa ni ovako važan kao što je pitanje Kosova i Metohije "niti nastaje, niti se trajno može rešiti posebno, partikularno".

On je podsetio da je zato Sveti arhijerejski sabor uputio "poziv svim političikim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena".

- Sabor je svesrdno podržao svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije - zaključio je patrijarh Irinej u intervjuu za "Politiku".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Karlobag Gazivode

pre 4 godine

Poštuj zemlju u kojoj živiš da u njoj dugo živiš i dobro ti bude!

ALIJANSA za BALKAN

pre 4 godine

Zato treba alijansu za BALKAN. Onda bice mir, stabilnost, politicka i ekonomska saradnja.

Maja

pre 4 godine

Nikad neće Crna Gora bit' obala srpskog mora! Za čast, slobodu i pravo Crne Gore! Nikad više 1918!

zoran

pre 4 godine

Juce ste pisali drugacije..kako se sve preko noci promenilo? Zivio sam u CG 15 godina..problem je sto crnogorci vise znaju sta hoce od srba. Srbi u CG su nekako uvek hteli i tamo i ovamo. Bilo bi sve ok da postuju drzavu u kojoj zive i da nadju svoje mesto..stalno teranje inata svima i svakome, smanjuje prostor..vidite i sami. I kada bi srpski lideri shvacali procese u svetu, ne bi izlagali svoj narod teskim izazovima. Srpski lideri dobro zive od patnje svog naroda..pogledajte samo poslednjih 50 godina. Svako za sebe misli da je nebeski narod, a nije bas tako..potpuna iluzija i stradanje.

Crni

pre 4 godine

Provokator pljuje po drzavi. u koju zeli ici. Na granici ga scepati i pravac przun.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija