Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.09.2019

15:33

(FOTO) PALMA: Jagodina je centar srpske kulture i tradicije!

Politika

(FOTO) PALMA: Jagodina je centar srpske kulture i tradicije!

Podeli vest

Ivica Dačić i Dragan Marković Palma prisustvovali su danas jubilarnoj 30. kulturnoj manifestaciji „Čaša vode sa izvora“, koja je održana na Gradskom stadionu u Jagodini, na kojoj je učešće uzelo 1000 članova iz 30 - ak kulturno umetničkih društava iz Srbije i inostranstva


- Posebno pozdravljam kulturno umetničko društvo iz Republike Srpske, a sa velikim uvažavanjem da pozdravimo i kulturno umetničko društvo iz Novog Pazara. Tako mi radimo, zajedno igramo i pevamo sa našom braćom ma kojoj nacionalnosti pripadali. Ja sam mislio da je najveće kolo ono koje sam ja organizovao u moru u Paraliji u Grčkoj, ali me Betula danas pobedio. Slobodan Betulić Betula je čovek koji čuva srpsku kulturu i tradiciju, a Ivica Dačić zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem čuva suverenitet Republike Srbije i to su pokazali za vreme boravka u SAD - izjavio je na manifestaciji "Čaša vode sa izvora", na gradskom stadionu u Jagodini, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

- Mogu slobodno da kažem da je Ivica Dačić naš sugrađanin, iako mu je mesto boravka u Beogradu. Uvek se odazvao na naš poziv. Ono što je najvažnije i to se moglo videti prilikom njegovog boravka u SAD je da su svi političari i privrednici iz celog sveta tražili da se slikaju sa našim Ivicom - rekao je Marković.

Foto: informer.rs

- Mnogi orkestri, pevači, umetnici su dolazili i dolaze u Jagodinu. Dolaze zato što je Jagodina srce srpske kulture. Jagodina je jedini grad gde se od 1. maja do 1. septembra svakog vikenda održavaju koncerti i igranke i u kolu se mogu videti igrači od 7 do 90 godina. Da bi državali i čuvali našu tradiciju moramo da stvorimo uslove. Mi u ovom gradu smo stvorili uslove tako da sva sela imaju domove kulture i kulturno umetnička društva i ne postoji KUD iz Jagodine, koji nije najmanje tri puta putovao u neku stranu zemlju u organizaciji Skupštine grada Jagodine.

DAČIĆ JE I MAKRONA NAUČIO SRPSKI

UNESKO je proglasio srpsko kolo kao deo svetske nematerijane kulturne baštine. Ako je UNESKO primio srpsko kolo, onda mi moramo da čuvamo tu srpsku tradiciju, srpsku šajkaču i srpsku narodnu nošnju. Isto tako, Ivica Dačić čuva našu tradiciju. Uvek kada neko od državnika dođe u Srbiju, traži da mu peva Ivica Dačić.

Francuski predsednik Emanuel Makron je tako zajedno sa Ivicom Dačićem pevao „Tamo daleko“ na srpskom jeziku. Dačić je i Makrona naučio srpski jezik i ne samo njega već i Erdogana i mnoge druge predsednike država čije zemlje odlučuju o sudbini Srbije. I zahvaljujući Dačiću promenio se stav 15 država koje su povukle priznanje takozvanog nezavisnog Kosova. Da Srbija peva i igra. Živela Srbija i živela srpska kultura“, poručio je Marković.

Dačiću i Markoviću uručene su najviše nagrade ove manifestacije - „Ikone svog zanata“ , zbog, kako se navodi u obrazloženju, „što su sebe utkali u niti čovekoljublja za svekupan napredak našeg naroda“. Na manifestaciji „Čaša vode sa izvora“, održanoj na Gradskom stadionu u Jagodini, učestvovalo je 30 – ak KUD – ova sa 1000 učesnika i svih krajeva Srbije, a bilo je i KUD–ova iz Makedonije i Republike Srpske. Organizator ove manifestacije je poznati estradni umetnik Slobodan Betulić Betula, a pokrovitelj ove 30. po redu je Skupština grada Jagodine.

DAČIĆ: KULTUROM I TRADICIJOM ČUVAMO I NAŠU ZEMLJU I NAROD

- Retki su danas ljudi koji čuvaju našu tradiciju. Srpsko kolo je od strane UNESKA proglašeno za svetsku nematerijalnu kulturnu baštinu i pored toga što je pod zaštiitom UNESKA i Bogorodica Ljeviška i Pećka Patrijaršija i manastir Visoki Dečani i manastir Gračanica na Kosovu i Metohiji, kao i veliki broj kulturno istorijskih spomenika u centralnom delu Srbije. Srpsko kolo čuva našu tradiciju i ja bih svakog političara smenio ko ne zna da igra srpsko kolo, a ima ih dosta koji ne znaju, ali sigurno znaju više one zapadne igre - rekao je šef srpske diplomatije i predsednik SPS, na otvaranju jubilarne 30. manifestacije „Čaša vode sa izvora“, na gradskom stadionu u Jagodini.

Foto: informer.rs

- Zato je bitno da svako na svoj način doprinosi čuvanju srpske tradicije, jer tako čuvamo i našu zemlju i naš narod. Meni je čast što se nalazim na čelu ministarstva spoljnih poslova i što zajedno sa celom vladom i predsednikom Vučićem radimo na tome da očuvamo naš teritorijalni integritet i suverenitet, između ostalog čuvajući Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Ali to ne možemo uraditi ukoliko nismo jedinstveni i ukoliko se svi ne sabiramo i ne okupljamo oko naše tradicije. Zato je ova vaša manifestacija od velikog značaja i ja čestitam Slobodanu Betuliću Betuli i svima vama na tome što toliko godina održavate ovu manifestaciju i puno mi je srce kada vidim sve ove mlade ljude i one koji imaju malo više godina u narodnim nošnjama, kako čuvaju srpsku tradiciju kroz kulturno umetnička društva. Srpsko kolo i srpska pesma su nešto najlepše što postoji na svetu - poručio je Dačić, koji je ovu manifestaciju proglasio otvorenom.   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 4 godine

Samo da nije pozvao američke sataniste koji voze motorcikle. Ti antihristi su pohodili Jagodinu. Velika je to sramota i mrlja koja je pala na gradonačelnika. Sreća mu je što Srbi kratko pamte.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija