• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.10.2019

09:07

ŠEF FINSKE DIPLOMATIJE U POSETI SRBIJI! Dve zemlje obeležavaju 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Politika

ŠEF FINSKE DIPLOMATIJE U POSETI SRBIJI! Dve zemlje obeležavaju 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto boravi danas u poseti Srbiji gde će sa državnim vrhom razgovarati o bilataralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, ali i procesu pristupanja Srbije EU, s obzirom da Finska do kraja godine predsedava EU

Jedna od tema biće i Kosovo, a finski ministar smatra da takse koje je Priština uvela na srpsku robu treba ostaviti po strani i da se razgovori izmedu Kosova i Srbije moraju nastaviti, što je juče preneo i predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

On je rekao da Beograd i Priština imaju punu podršku Helsinkija za nastavak razgovora, a posle razgovora sa Bedžetom Pacolijem, kako su preneli kosovski mediji, rekao je, između ostalog, da se nada ce citav Balkan jednog dana biti deo EU.

Havista će primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, a očekuje se da se Havisto i njegov domaćin, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle bilateralnog sastanka, obrate medijima.

Ove godine dve zemlje obeležavaju značajan jubilej - 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a Dačić i Havisto će tokom dana prisustvovati i otvaranju izložbe koju je tim povodom organizovala finska ambasada - "Beograd-Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa".

VUČIĆ ČESTITAO SIJU 70. GODIŠNJICU OSNIVANJA NR KINE: Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila!

Havisto, inače, od juče obilazi Zapadni Balkan.

Već je posetio Prištinu, a predviđeno je da do 2. oktobra obiđe i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Kako je objavljeno na sajtu finskog Ministarstva, tokom posete regionu u centru pažnje biće proširenje EU, finsko predsedavanje EU, bilateralni odnosi, situacija u regionu i saradnja sa Zapadnim Balkanom.

- Smešten u srcu Evrope, Zapadni Balkan je region čija je stabilnost i dobrobit za građane u interesu i Finske. Proces proširenja EU je zasnovan na kriterijumima oko kojih je postignuta opšta saglasnost. Napori potencijalnih kandidata da ispune kriterijume imaju podršku i veoma je važno da se razgovori o tome nastave - naveo je Havisto uoči posete.

Prema njegovim rečima, reforme neophodne kako bi se ti kriterijumi uspunili biće od koristi građanima čak i pre proširenja.

Havisto ističe da regionalna saradnja uvek ima značajnu ulogu u jačanju stabilnosti i prosperiteta i dodaje da, pored vlada, mladi i civilno društvo takođe imaju značajnu ulogu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija