• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2019

16:05

BILJANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: Od početka godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

Politika

BILJANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: Od početka godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković istakla je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima i da je otuda u proteklom periodu posvećeno radilo na unapređenju pravnog okvira i kapaciteta Sektora unutrašnje kontrole

"Svaki pojedinačni slučaj korupcije koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju i zato smo odlučni u nameri da iskorenimo korupciju. Sektor unutrašnje kontrole od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 krivičnih dela sa elementima korupcije, među kojima je 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem", rekla je Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka realizacije tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova".    

Kako je dodala, među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci.

"Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao organizacione jedinice nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije", rekla je državni sekretar. 

Ona je podsetila i da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koje primenjuju srodne službe u Evropsoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.

 

(VIDEO) VUČIĆ ODLUČNO ODGOVORIO NA ZABRANU SPOTA SRPSKE LISTE: Smeta im kad kažu "SRBIJA ZOVE"?! Zapad hoće samo poslušne Srbe kojima bi upravljali stranci i Albanci!

 

"U okviru tvining projekta, koji Sektor unutrašnje kontrole realizuje sa partnerima iz Litvanije i Rumunije, predviđena je izrada operativnih procedura rada i edukacija policijskih službenika Sektora u sprovođenju preventivnih instituta u suzbijanju korupcije, održavanje specijalizovanih obuka za istragu slučajeva korupcije, jačanje kapaciteta operativne analitike, kao i unapređenje zaštite IT sistema Sektora. Ovaj projekat će omogućiti ne samo razmenu iskustva Sektora sa srodnim službama iz Republike Litvanije i Rumunije, već će i unaprediti postojeću međunarodnu operativnu saradnju“, rekla je Popović Ivković, koja se zahvalila partnerima i Delegaciji EU koja je prepoznala značaj ovog projekta i finansijski podržala njegovu realizaciju. 

Foto: MUP Srbije

VULIN: Srbija je zahvalna na kontinuiranoj podršci Kipra

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore. 

"Naročito bih želela da naglasim važnost ovog projekta u pogledu posvećenosti Srbije u procesu evropskih integracija, a posebno u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 24 u cilju postizanja značajnih rezultata u borbi protiv korupcije. Što je još bitnije, ovaj projekat može  direktno doprineti dodatnom poverenju građana u efikasnost i kredibilnost rada pripadnika policije Srbije", poručila je Norčič Štamcar.

Ambasador Republike Rumunije Oana Kristina Popa istakla je zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovom tvining projektu koji jača kapacitete u borbi protiv kriminala i istakla da su se sve države priključile Evropskoj uniji upravo zahvaljujući ovakvim projektima. Podsećajući da su Poglavlja 23 i 24 bila poslednja koja je Rumunija otvorila na svom putu ka EU, ona je istakla da je Rumunija spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom.   

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Litvanije u Mađarskoj Viktoras Dagilis ocenio je da je zadatak tvining partnera na ovom projektu da ohrabre i podstaknu članove tima i da će najviše koristi imati Srbija, jer će napredovati dalje na svom putu ka članstvu Evropske unije. On je podsetio i da je sama Litvanija na svom putu ka EU prošla kroz intenzivan period reformi, ali da zahvaljujući tom iskustvu litvanske institucije imaju velike kapacitete.   

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija