• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

02.10.2019

13:36

KARAPANDŽA RUŠI MALOG JER MU NIJE DAO MILIONE! Ko je i zašto pokrenuo kampanju protiv ministra!

Politika

KARAPANDŽA RUŠI MALOG JER MU NIJE DAO MILIONE! Ko je i zašto pokrenuo kampanju protiv ministra!

Podeli vest

Raša Karapandža preko firme CIF pokušao je da Komercijalnoj banci proda softver za dva miliona evra. Posao je zaustavio Siniša Mali, tadašnji predsednik UO banke, jer se softver pokazao kao loš. Karapandža mu se osvetio lansiranjem afere o navodnom plagijatu

Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis lansirao je optužbe da je ministar finansija Siniša Mali plagirao doktorat kako bi mu se osvetio zbog propalog milionskog posla sa 'Komercijalnom bankom'. Karapandža je pokrenuo kampanju protiv Malog pošto ga je ovaj sprečio da od ove banke uzme dva miliona evra za gotovo neupotrebljiv softver!

Sve je počelo kada je Karapandža, suvlasnik firme 'Centar za investicije i finansije', (CIF) koja se bavi bankarskim softverima, pokušao da 2013. godine taj program za upravljanje rizicima proda Komercijalnoj banci za dva miliona evra. Siniša Mali, tadašnji predsednik Upravnog odbora banke, stopirao je taj ugovor jer se softver u drugim bankama pokazao kao jako loš. Nedugo posle toga, Karapandža je pokrenuo kampanju protiv Siniše Malog i lansirao informacije da je Mali plagirao, to jest prepisao svoj doktorat!

Lična mržnja

Da je Karapandža zaista suvlasnik firme CIF jasno se vidi na sajtu Agencije za privredne registre. Prema dostupnim podacima, on ima 49 odsto udela u firmi. Pomenuti softver, koji je Karapandža nudio Komercijalnoj banci, zaveden je u Zavodu za intelektualnu svojinu pod brojem A-380/08/2, na dan 9. septembra 2008. godine. Takođe, vrlo indikativan je i podatak da je, prema pisanju medija, sa Karapandžinom firmom bio povezan i Dejan Šoškić, bivši guverner NBS, koji je zajedno sa svojim poslovnim partnerom ostao bez milionskog profita.

Foto: Informer

Sve ove informacije otkrio je i objavio Željko Mitrović, vlasnik TV 'Pink', koji ističe da je reč o ličnom Karapandžinom animozitetu prema Siniši Malom.

- Neobično je da se afera 'plagijat' podigla u vreme kad je ministar radio rebalans budžeta, a u trenutku kad je budžet imao suficit, dakle višak para. Otkud Siniša posle svih tih dobrih rezultata u priči o lažnom doktoratu? Pročačkao sam po našim fajlovima i pronašao sam da je profesor Karapandža sa guvernerom Dejanom Šoškićem imao zajedničku firmu CIF, koja je proizvodila softvere za banke, ali koji nisu bili dobri. Oni su to ipak prodavali bankama pod pritiskom i pretnjama iz političkog vrha bivše vlasti. Siniša Mali, koji je tada bio na čelu Komercijalne banke, nije, međutim, hteo da kupi njihov softver. E tu je sve počelo. Ovo je lični animozitet prema njemu, ništa drugo... - rekao je Mitrović.

 

 

HIT TVIT NA TV PINK! Željko Mitrović: Pretnje meni i Vučićeviću su problem institucija, da su se ovakve pretnje dogodile u nekoj stranoj zemlji, OBRADOVIĆ BI BIO UHAPŠEN!

Sam Raša Karapandža, na drugoj strani, potvrđuje da je suvlasnik firme CIF, ali tvrdi da mu je Komercijalna banka klijent.

- Zaposlen sam jedino na Univerzitetu. Manjinski udeo posedujem u CIF, kao i u 'Oraklu'. Na sajtu CIF može se videti da Komercijalna banka jeste naš klijent, baš kao što je i Vlada Srbije klijent 'Orakla'. Inače, Upravni odbor Komercijalne banke ne može da donese odluku o kupovini softvera. Takve odluke donosi Izvršni odbor - naglašava Karapandža.

Tipične poluistine

Komentarišući ove navode, Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da je jasno da Karapandža sprovodi revanšizam zbog činjenice da je Mali odbio da mu plaća državni novac.

- Karapandžini stavovi predstavljaju poluistine bez utemeljenja. Nikako da se pozabavi činjenicom da je njegov doktorat više od pola prepisan i da to jasno kaže isti onaj softver koji je koristio protiv Malog. Ali sada mu se ne sviđaju rezultati - kaže Spasić.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija