• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

02.10.2019

22:32

POČINJE MEDIJSKI RAT PROTIV RUSA U SRBIJI! Dramatična poruka šefa Pentagona Marka Espera

Politika

POČINJE MEDIJSKI RAT PROTIV RUSA U SRBIJI! Dramatična poruka šefa Pentagona Marka Espera

Podeli vest

Rusija aktivno radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana i zato tražim da NATO objavi rat ruskim dezinformacijama koje prikazuju SAD i NATO u negativnom svetlu, kaže američki ministar odbrane

Američki ministar odbrane Mark Esper najavio je početak 'žestokog medijskog rata protiv Rusije u Srbiji'!

Esper, koji je imenovan za novog šefa Pentagona, kaže da ruske destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu do sada nisu uspele da ispune glavne ciljeve Kremlja u regionu, što dokazuju primeri Crne Gore i Severne Makedonije. Ipak, dodaje on, neophodno je da se NATO pakt ozbiljno pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i zapadnu vojnu alijansu u negativnom svetlu.

Zamena teza

Šef Pentagona je na medijski rat protiv Rusije pozvao govoreći pred Odborom za oružane snage američkog Senata.
 

Marija Đorić, bezbednosni stručnjak

Srbija je interesantna i Istoku i Zapadu upravo zbog vojne neutralnosti. Možemo očekivati intenzivno delovanje Rusije i Amerike na našu zemlju. U toj geopolitičkoj igri najbitnije je da se vodimo svojim interesima.

- Ruske aktivnosti dosad nisu uspele u regionu Zapadnog Balkana. To najbolje pokazuju neuspeli državni udar u Crnoj Gori i Prespanski sporazum u Severnoj Makedoniji. Misija KFOR na Kosovu pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja, koji nastoji da igra na nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope. Zapadni Balkan jeste važan za Evropu koja je celovita, slobodna i u miru sa susedima. Istorijske tenzije i problemi balkanskih zemalja zahtevaju da se NATO pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i NATO u negativnom svetlu, istovremeno podstičući sukobe na terenu - istakao je Esper.

 

 

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da novi šef Pentagona priča o dezinformacijama, a njegova zemlja upravo najviše širi lažne vesti.
- Ruske dezinformacije kojima nas Esper plaši nismo uopšte osetili, dok su zapadne dezinformacije do krajnjih granica satanizovale Srbiju i Srbe. Američka propagandna mašinerija lansirala je lažne vesti na dnevnom nivou i do usijanja je podigla antisrpsko raspoloženje na Zapadu. Priča o tome da Rusi destabilizuju Balkan jeste izmišljena i služi samo kao povod za perfidne akcije specijalnog rata vodećih obaveštajnih službi NATO na ovim prostorima. Znamo ko su gospodari rata i mira na Balkanu i samo od njih, a ne 'ruskih dezinformacija', zavisi da li će biti novih sukoba - upozorava Karan.

Uvlače nas u NATO

Miroslav Bjegović, dekan Fakultet za bezbednost 'Edukons', ocenjuje da Mark Esper nastavlja sprovođenje stare zapadne bezbednosne politike na Balkanu.
- Glavna teza te politike kaže da je Rusija odgovorna za destabilizaciju Balkana i da sve zemlje treba da joj okrenu leđa i da uđu u NATO. Zaboravili su, međutim, da srpski narod nepogrešivo prepoznaje prave namere SAD i pamti sve ono što su nam radili devedesetih godina. Nisu Rusi bombardovali i ubijali nedužne ljude i decu u Republici Srpskoj, Srbiji i na Kosovu, nego Amerikanci. Što se tiče Severne Makedonije i Crne Gore, pa te zemlje su upravo pod okriljem NATO izgubile državnost, slobodu. Više nisu svoj na svome, a njima potpuno vladaju strani elementi - zaključuje Bjegović.

Bečić: Igre velikih sila

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da ne treba biti oštar prema Esperu.
- Ono što bi nama trebalo da bude jako važno jeste da se Esper obavezao i da će preduzeti sve neophodne mere da obezbedi funkcionisanje misije KFOR na Kosovu. Ta misija je za nas veoma značajna kao garant bezbednosti naših građana na Kosovu. Što se tiče regiona, Srbija je posvećena saradnji i partnerskim odnosa, a sve ostalo su igre velikih sila u koje ne bi trebalo da se mešamo - naglašava Bečić.

BONUS VIDEO: 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
master

pre 4 godine

Us su destabilizovali ceo svet, a spremni su da daju lekcije drugima.

Bane

pre 4 godine

Naravno da ste pozitivni. Pa, vi ste bombardovali Srbiju. Ko sme da kaže da ste negativci? u stvari, vi ste običan, genocidni o*oš.

Sale

pre 4 godine

Koja medijska kampanja? Da si popio bar jednu bombu od NATO pakta, da li bi ih voleo? Otvori oči!

Perica

pre 4 godine

Ma srpski narod vam neće zaboraviti bombardovanje i sve dok podržavate šiptare u Srbiji ćete biti omraženi morate to da shvatite mi ne zaboravljamo.Utuvite to jednom u vaše tupave glave i klonite se Srbije mnogo smo izdržljiviji nego što mislite.

Dragovan

pre 4 godine

Covek neka radi zasta je placen, a mi znamo sve o NATO-u i zapadnim zemljama kako su se ponasali prema nama tokom 90-ih. Bitan je ekonomski razvoj !!! Bitno, da je celni covek dosao, promovise, unapedjuje tu ideju ekonomskog razvoja pretvarajuci u stvarnost za razliku od predhodnih koji su sprovodili otimacinu... Rad, otvaranje radnih mesta, fabrika, zivotni standart, ekonomsko blagostanje...!!! Sve ostalo ce doci od sebe...

sudija

pre 4 godine

Nego sta nego negativci. I to najveci, veci i od Njemaca.Da nas mozda Rusi nisu bombardovali i proglasili nase Kosovo nezavisnim i vrsili pritiske po cijelom svijetu da to i drugi /vasi piuncici/ urade. I vi nama treba da pricate ko je za nas bolji. Rusima ni noge ne mozete obrisati.

deda Raša

pre 4 godine

Ovi ameri ili glume nekakvo ludilo ili su totalno poludeli. Cuj "Negativno svetlo"? Pa Amerika je u tom svetlu jos od Indijanaca. NATO,od samog svog postojanja. Saberite koliko ste poubijali Indijanaca (GENOCIDOM) i na to dodajte sve zrtve koje je pocinio NATO. Valjda ministar odbrane Amerike ne moze biti covek koji ne poznaje osnovne matematicke radnje, pa sabiraj. Sve ti je poznato, garantujem.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija