• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2019

14:22

AMBASADOR FRANCUSKE uručio Zagorki Dolovac orden Legije časti

Politika

AMBASADOR FRANCUSKE uručio Zagorki Dolovac orden Legije časti

Podeli vest

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uručio je republičkoj javnoj tužiteljki Srbije Zagorki Dolovac orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja, u znak zahvalnosti za njen izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje.

Kako je saopšteno iz francuske ambasade, njenoj zamenici Gordani Janićijević ambasador je takođe uručio orden Nacionalnog reda za zasluge u rangu viteza, za njenu veliku ličnu angažovanost, predanost i reaktivnost na brzom izvršenju francuskih zamolnica za pravnu pomoć.

Falkoni je srpskim tužiocima ordene uručio 30. septembra prilikom ceremonije organizovane u rezidenciji Francuske, u prisustvu više visokih državnih službenika i članova porodica dobitnica odlikovanja.

On je tom prilikom pozdravio kvalitet pravosudne saradnje francuskih i srpskih organa za čije su sprovođenje svakodnevno zaslužne žene i muškarci predani dobrom odvijanju istraga.

Takođe je podsetio na suštinsku ulogu međunarodne pravosudne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i sajberkriminala koji zapravo više ne poznaju granice.

Podsećajući na privrženost Francuske i Evropske unije poštovanju pravne države i nezavisnosti pravosuđa, ambasador je podvukao angažovanost Francuske na pomoći Srbiji na tom putu, saopšteno je iz francuske ambasade.

Takođe je podsetio na njenu privrženost ustavnoj reformi koja je u toku u Srbiji, izražavajući želju da će ona uskoro ugledati svetlost dana i da će biti pretočena u delo.

Zagorka Dolovac izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja ove ceremonije kojom je u prvom redu odato priznanje kvalitetu francusko-srpskih odnosa u oblasti pravosuđa.

Ona je podsetila na značaj uticaja francuskog prava na korpus zakona i pravnog sistema Srbije, počev od 19. veka, što se objašnjava značajnim brojem srpskih studenata, stipendista srpske vlade koji su tada studirali pravo u Francuskoj, a zatim zauzimali visoke položaje u društvu.

Srbija je prva zemlja koja nije članica Evropske unije s kojom je Francuska 2016. godine potpisala okvirni sporazum u oblasti zajedničkih istražnih timova.

Tome je predhodilo potpisivanje, 2013. godine, bilateralnog sporazuma o borbi protiv organizovanog kriminala.

U tom smislu, tužilaštvo Republike Srbije je ključni sagovornik koji je omogućio pravosudnim organima da vode istrage i izvan svojih granica, navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 4 godine

SVAKI PRAVI SRBIN ILI SRBKINJA BI ODBILA ODLIKOVANJE TAKVE ZEMLJE.FUJ

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija