• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.10.2019

08:47

AMBASADOR KOGA ZOVU KOMESAREM OKUPACIONE SILE Ko je čovek koga Tramp ŠALJE DA POSREDUJE IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE

Politika

AMBASADOR KOGA ZOVU KOMESAREM OKUPACIONE SILE Ko je čovek koga Tramp ŠALJE DA POSREDUJE IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE

Podeli vest

Ričard Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.


Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.


Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma".

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike.

Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

TRAMP imenovao specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine



U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje.

Kubicki je ocenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "nemačka tolerancija ima granice".

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, ukljucujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners", međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz. 


Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija