• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

06.10.2019

10:33

ŠTO VIŠE SRPSKIH GLASOVA TO VIŠE SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI! Marko Đurić poručuje da je današnji dan prelomni trenutak za interese Srba na KiM! (VIDEO)

Politika

ŠTO VIŠE SRPSKIH GLASOVA TO VIŠE SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI! Marko Đurić poručuje da je današnji dan prelomni trenutak za interese Srba na KiM! (VIDEO)

Podeli vest

Današnji dan je jedna od važnih, ako ne i prelomnih tačaka u našoj borbi za Kosovo i Metohiju i očuvanje Srbije i srpskih insteresa u južnoj pokrajini, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić

 

On je istakao da zato ovi izbori pojedinim političarima iz Prištine, kao i pojedinim separatističkim liderima služe za realizaciju plana da Srbija bude u potpunosti istisnuta sa Kosmeta.

Ðurić je za TV Pink kazao da je želja tih pojedinih političara da se Srbi danas ne odazovu na izbore i da kroz zastrašivanje Srba i pritiske potisnu Srpsku listu i da na mesta rezervisana za Srbe u pokrajinskom parlamentu postave ljude koji bi bili lojalni Prištini.

Direktor vladine Kancelarije je pozvao sve koji Srbiju osećaju kao svoju državu, kako kaže, i Srbe, muslimane, Aškalije, Bošnjake, Gorance, Rome da podrže Srpsku listu.

- To je jedina garancija da ćemo sačuvati i naše institucije, naše školstvo, zdravstvo..., da ćemo sačuvati institucionalni uticaj i prisustvo Srbije i Srba u pokrajinskim institucijama na KiM - kazao je Ðurić.

Kako je istakao, ako danas Srbi budu vredni i očuvaju slogu i jedinstvo, onda ni buduća pokrajinska vlada neće moći da bude formirana bez dogovora sa Srbima, Srbijom.

- Ako danas ne bismo uspeli da postignemo ono što nam je potrebno, a to je da nas izađe više nego ikada na ove izbore, onda bismo bili oslabljeni, a oni to upravo i žele i zato su zabranjivali spot Srpske liste, zato su proglasili da je poziv Srbija zove pozivanje na mržnju i SL kaznili drakonskom kaznom i samo je Srbima zabranjeno da imaju svoj spot - kazao je direktor vladine Kancelarije.

Ðurić je dodao da je samo Srbima zabranjeno da im dođe neko iz centralne Srbije i podrži ih, kao i da vrše kampanju od vrata do vrata, već za to bivaju hapšeni.

Kako kaže, ovi izbori nisu stranačko pitanje, već su pitanje ostanka i opstanka i očuvanja jedinstva i veze sa državom Srbijom.

Upitan da prokomentariše to što je kandidat za premijera koalicije "Sloboda" Nenad Rašić snimio nekoliko spotova na albanskom jeziku, ispred crkve koju su Albanci pretvorili u javni toalet, Ðurić kaže da Albanci upravo žele da preseku veze sa državom Srbijom, te da su "zato izmislili svoje kandidate - Radu Trajković, Nenada Rašić, koji na albanskom jeziku pozivaju Albance da glasaju za stvaranje najmlađe države na svetu i uklanjanje političkog monstruma SL".

- Ali, to ni za koga ni iz prištinskih institucija, ni iz međunarodne zajednice nije problem, nije pozivanje na mržnju - istakao je Ðurić.

Kaže da se u stvari pozivaju Albanci da glasaju kako bi se njihovim glasovima zauzela srpska mesta, što pokazuje da oni spremaju i nove pritiske.

- Jedini naš odgovor je masovnost, da izađe svako ko može, jer ako nas izađe dovoljno neće moći da nam ukradu glas - istakao je Ðurić.

Dodaje da žele da instaliraju sluge Prištine na 10 mesta rezervisanih za Srbe, te da su zato snimali spotove na albanskom jeziku, a to treba da bude i alibi za nepostojeće glasove.

- Ovo nije stranačko pitanje, ovo je državno i nacionalno pitanje. Možete da budete u centralnoj Srbiji za ovu ili onu političku opciju, ovu ili onu stranku..., ali ovde se radi o direktnim izborima za očuvanje veza Srbije sa srpskim narodom na KiM - kazao je.

Komentarišući to što je Rada Trajković kampanju započela na mestu stradanja Olivera Ivanovića i to što je navela imena srpskih mladića koji su joj nudili kasetu sa snimkom ubistva Ivanovića, Ðurić je kazao da uvek bude tužan kada se nađe makar jedan Srbin koji je voljan da služi velikoalbanskim interesima.

Kako je naveo, život i opstanak Srba u južnoj pokrajini nezamisliv je bez institucionalnih veza i zato je važno da kada Srbija zove svako od nas ko može da svoj glas.

Zahvalio se interno raseljenim licima koji su u toku noći krenuli ka KiM kako bi izašli na izbore i dodao da je to veoma važno, jer se borimo za svaki srpski glas.

- Što više glasova, to više Srbije na KiM - istakao je direktor vladine kancelarije.

Navodeći da se na izborima glasa tako što se sa jedne strane zaokruži Srpska lista, koja je pod rednim brojem 135, a na drugoj strani najviše pet kandidata, Ðurić je kazao da to naglašava kako ne bi bilo grešaka, jer svaka i najmanja greška biće iskorišćena da se listić proglasi nevažećim.

- Danas se odlučuje sudbina i budućnost srpskih institucija na KiM - istakao je Ðurić i pozvao sve Srbe u južnoj pokrajini da budu marljivi i da izađu i glasaju za Srpsku listu, jer samo tako država Srbija može sačuvati svoje institucije na Kosmetu.

Naveo je i da je izlaznost u prvom satu za nijansu veća na severu, nego na izborima u maju 2019. godine i dodao da je važno da se održi ta dinamika, jer samo velika izlaznost može da institucionalno sačuva Srbiju na KiM.

Ðurić je naveo i da je obavio razgovor sa fudbalskim klubom Crvena Zvezda i da će u sredu igrati utakmicu sa srpskim fudbalskim klubom sa KiM "Trepčom", što će biti veliko ohrabrenje za srpski narod.

Podsetio je da je UEFA usvojila stav i obavestila pokrajinski savez - da Crvena Zvezda i Trepča imaju prava da igraju i dodao da je iz tog razloga uveren da će odobrenje UEFA-e omogućiti normalno odvijanje te utakmice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija