• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.10.2019

15:17

ERDOGAN SUTRA STIŽE U SRBIJU! Evo šta nam donosi predsednik Turske!

Politika

ERDOGAN SUTRA STIŽE U SRBIJU! Evo šta nam donosi predsednik Turske!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić


Svečani doček turskom predsedniku biće priređena sutra u 12:30 časova ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Dvojica predsednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13.00 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14:00 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika.

Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Foto: Tanjug

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16.00 časova uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govoriće o privrednoj saradnji dve zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske,nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije. Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džafervić.

Foto: Tanjug

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Beograd - Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsetio da su još pre osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Bilgič je naveo i da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

- Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom - rekao je Biglič.

Erdogan, je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017., a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Foto: printscreen/Twiter

Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbediti nova radna mesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija