• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.10.2019

19:18

POPOVIĆ: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou! (VIDEO)

Politika

POPOVIĆ: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou! (VIDEO)

Podeli vest

Odnosi Srbije i Kine se nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vangom Džigangom čiju posetu i učešće na predstojećoj konferenciji o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu Popović vidi kao snažnu poruku da Kina gleda na Srbiju kao na jednog od svojih ključnih partnera

Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo zahvaljujući pre svega naporima koje su u jačanju tog prijateljstva uložili predsednici Aleksandar Vučić i Si Ðinping, rekao je Popović novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

- U ovom trenutku se naši odnosi nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou. Kina je jedan od najznačajnijih investitora u našu zemlju, ulaže u industriju, fabrike, industrijske parkove, putnu i železničku infrastrukturu i ti iznosi se mere milijardama evra - rekao je Popović.

Foto: Vlada Srbije

Zahvalio je Kini na principijelnoj podršci koju pruža zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju KiM i dodao da će Srbija nastaviti da podržava politiku Kine. Sastanak da Vangom je, kaže Popović, potvrdio da Srbija i Kina razvijaju ne samo odlične političke već i odlične ekonomske odnose od kojih se, dodao je, očekuju veliki rezultati u budućnosti, posebno kada je reč o inovacijama i novim tehnologijama.

- Od ministra Vanga i naših kineskih partnera smo dobili najveću podršku za saradnju i oblikovanje naših inovacionih politika koje u budućnosti treba da stvore novu vrednost za našu ekonomiju i društvo. Radićemo zajedno na izradi različitih strategija i jačanju inovacionih kapaciteta obe zemlje - rekao je Popović.

Podsetio je da će sutra u Beogradu početi dvodnevna, četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koja će, dodao je, okupiti najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

 

 


Paralelno sa konferencijom će, naveo je, biti održan i privredni forum na kojem je učešće potvrdilo više do 300 tehnoloških kompanija, univerziteta, institucija, investicionih fondova, naučno-tehnoloških parkova iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

 

 

- Organizacijom ove konferencije Srbija želi da učvrsti svoju lidersku poziciju u regionu kada su u pitanju razvoj inovacija, veštačke inteligencije i robotike - rekao je Popović i dodao da poseta Vanga i njegovo učešće na konfereciji u Beogradu šalje snažnu poruku da Kina vidi Srbiju kao jednog od svojih ključnih partnera i budući centar razvoja inovacija i visokih tehnologija u okviru inicijative "Pojas i put".

Ministar Vang je rekao da je razgovar sa ministrom Popovićem bio sadržajan i dodao da je cilj njegove posete razmena mišljenja u oblasti nauke i tehnologije kako bi saradnja Srbije i Kine u toj oblasti dala još bolje rezultate.

Istakao je da su predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Ðinping, postigli konsenzus u mnogim oblastima čime je, dodao je, dat osnov za razvoj saradnje dve zemlje u svim oblastima, a naročito u oblasti nauke i tehnologije.

Naveo je da je pojačavanje međunarodne saradnje važan deo politike Kine i dodao da su vrata Kine prema svetu otvorena, da saradnja u oblasti nauke i tehnologije igra vodeću ulogu i da je Kina spremna da sarađuje sa svim zemljama, uključujući i Srbiju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija