• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

08.10.2019

11:41

SIMIĆ: U institucijama će biti odgovorni Srbi, a ne oni koje je Priština kupila za sitan novac! (VIDEO)

Politika

SIMIĆ: U institucijama će biti odgovorni Srbi, a ne oni koje je Priština kupila za sitan novac! (VIDEO)

Podeli vest

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da buduća prištinska vlast mora da zna da će u institucijama na Kosovu i Metohiji u narednom periodu sedeti odgovorni Srbi, a ne oni koje su, kako kaže, mogli da kupe za sitan novac

 

On je za TV Pink rekao da vlast u Prištini treba na to što pre da se navikne.

- Ukoliko neko pokušava da definiše politiku Srpske liste, nalazi se na pogrešnoj adresi. Našu politiku definiše narod koji živi na KiM, mi je definišemo u saradnji sa Beogradom. Oni moraju da se naviknu da će u institucijama u narednom periodu sedeti odgovorni Srbi, a ne one koje su mogli da kupe za sitan novac - naglasio je Simić.

Kako je rekao, kada Srbija zove, Srbi na KiM znaju kako treba da se ponašaju.

- Ovo što smo osvojili više od 96 odsto glasova svih Srba, na prostorima gde Srbi žive, ne govore da su predstavnici Srpske liste idealni, ali je pokazalo da se, kada je teško, lako ujedinimo u borbi za opstanak i ostanak na KiM i odbranu prava srpskog naroda koji se krše - rekao je Simić.

On je naveo da su protivnici SL imali na raspolaganju kosovske institucije koje su, kaže, zloupotrebljavale svoja ovlašćenja pokušavajući da nametnu Srbima predstavnike koji bi u stvari zastupali privatne interese.

Zahvalio je raseljenima koji su, kaže, prepoznali trenutak da se mora biti jedinstven.

Osvrnuo se i na probleme sa kojima su se suočile pojedine novinarske ekipe, navodeći da su to ljudi koji su imali samo opremu.

- Što nas više šikaniraju, mi smo složniji i jači i napravimo ovakav rezultat - rekao je Simić.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da nijedan iole ozbiljan, racionalan političar ne bi mogao da zaobiđe Srpsku listu u formiranju izvršne vlasti u Prištini, što je, kaže, Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja, ne može reći.

- Suviše bi bilo politički rizično, imajući u vidu stavove međunarodne zajednice da treba razgovore nastaviti, ostaviti Srpsku listu po strani i formirati izvršnu vlast sa ubacivanjem pojedinaca iz redova srpskog naroda koji nisu dobili poverenje našeg naroda na izborima - smatra Drecun.

Ponovio je da je ostvareno jedinstvo srpskog naroda, sa zvaničnim Beogradom, što će u nastupajućem periodu biti od posebnog značaja.

Naveo je da Albanci sada nemaju prostor da manipulišu sa pojedinim Srbima i da jednostranim potezima nanose štetu srpskim interesima na KIM, te da će Srpska lista imati mogućnosti da sprečava donošenje zakona koji su štetni po interese srpskog naroda, a koji zahtevaju podršku srpskih političkih predstavnika.

Takođe, ukazao je da će biti omogućen dalji nastavak mehanizma pomoći države Srbije srpskom narodu na KiM, posebno preko ekonomskih programa, da se pojača sistem obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

- Srpska lista je dobila poverenje ogromne većine građana srpske nacionalnosti i sada imamo situaciju koju niko ne može da osporava - rekao je Drecun.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da na KiM nema mesta za podelu, jer ništa ne sme da bude veće od nacionalnih interesa Srba i Srbije.

Rekao je da rezultati izbora i ubedljiva pobeda Srpske ilste predstavljaju "udaranje čvrstih temelja i nacionalnih interesa na KiM", pogotovo južno od Ibra gde Srbi žive u specifičnoj situaciji.

- Ponosni smo na naš narod što nisu podlegli pritiscima, što su se na neki način ujedinili, da nas čeka bolja budućnost na KiM - rekao je Popović.

Govoreći o rezultatima albanskih partija, među kojima je najviše glasova osvojilo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Simić je rekao da je taj pokret ekstremna organizacija.

- Imaju ekstremne stavove prema svemu što je srpsko. Ovo što govori o dijalogu sa Srbima na KiM, a isključuje mogućnost dijaloga sa Srbijom je nešto što je nerealno. To je pokušaj da se ublaže stavovi koji ne odgovaraju i međunarodnoj zajednici - smatra Simić.

Dodao je i da su Albanci kaznili partiju Ramuša Haradinaja.

Drecun je naveo da je Kurti nezreo političar i neiskusan, koji spada u red onih koji kroje "velikoalbansku politiku".

- On isključuje bilo kakav nastavak razgovora sa Beogradom i već nagoveštava da neće poštovati izbornu volju srpskog naroda na KIM, ni Srpsku listu, već će tražiti pojedince iz redova srpskog naroda preko kojih će mešsetariti i pokazuivati navodnu multietničnost. Ovo što on sada radi, treba odbaciti, videćemo kakvo će biti njegovo pravo ponašanje sa onima koji utiču na situaciju na KiM - rekao je Drecun.

On ce ocnio da je Haradnaj doživeo sunovrat na izborima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija