• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2019

16:41

POČEO DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE U SKUPŠTINI! Aktivisti "Ne(da)vimo Beograd" POKUŠALI NASILNO DA UPADNU U ZGRADU!

Politika

POČEO DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE U SKUPŠTINI! Aktivisti "Ne(da)vimo Beograd" POKUŠALI NASILNO DA UPADNU U ZGRADU!

Podeli vest

Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka počela je danas nešto posle 15 sati u zgradi "stare" Skupštine

 

To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Na razgovore su došli, kao neka vrsta "posmatrača", šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.

Foto: Tanjug

Takođe stigli su učesnici: poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Ðukanović iz SNS, Ðorđe Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalicta-NS S-US S Ðorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Foto: Tanjug

Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Ðurišić, predsedednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Ðurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.

Foto: Tanjug

Na razgovore sa izaslanicima EP došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.

Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Ðorđe Vukadinović.

Foto: Tanjug

Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustovati sastanku.

Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.

Ispred zgrade u Kralja Milana, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd izvela je performans, ali i pokušala da uđe u skupštinu, ali im obezbeđenje to nije dozovolilo, jer nisu najavljeni.

Foto: Tanjug

Na zahtev da im se objasni kako je "išla" procedura najavljivanja za prisustvo sastanku, obezbeđenje je odgovorilo da to nije pitanje za njih i da se oni time nisu bavili.

Foto: Tanjug

Nakon toga su se predstavnici Inicijative povukli i razvukli pano ispred zgrade, sa kojim su, inače, hteli da uđu u zgradu.

Na panou su bile stranice pojedinih novina i logo televizija za koje tvrde da rade u službi vlasti, kao i natpis u prilog bojkotu.

Pano su nazvali "tepih laži", te naveli da je to "poruka predstavnicima EP da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme reći".

Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija