• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2019

15:17

POPOVIĆ ČESTITAO HANDKEU: Srpski narod deli radost zbog vašeg uspeha!

Politika

POPOVIĆ ČESTITAO HANDKEU: Srpski narod deli radost zbog vašeg uspeha!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović čestitao je danas Peteru Handkeu izbor za laureata najprestižnije Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu

 

- Srpski narod, kome ste toliko puta iskazali naklonost i saosećanje u stradalnim i teškim trenucima, deli radost zbog Vašeg međunarodnog uspeha i izražava ponos što za velikog prijatelja ima književnika koji je svojim pisanjem hrabro prevazilazio granice nametnutih cenzura i delovanjem u javnosti štitio iskonske vrednosti istine i pravde - naveo je Popović.

On je podsetio da se Handke u više navrata zalagao protiv prebacivanja krivice samo na srpsku stranu od strane zagovarača jedine zvanične istine o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

- Dok su drugi plasiranjem neistinitih i lažnih informacija činili sve da se stradanje srpskog naroda na prostoru Balkana devedestih umnoži i kulminira strahovitim činom bombardovanja nedužnih srpskih civila, Handke je hrabro svojim poetskim jezikom branio istinu od laži, dobro od zla, a Srbiju od sramne politike velikih moćnika - kaže Popović.

Podseća da je istinoljubivi Handke svojevremeno odbio da primi književna priznanja, kao i novčana sredstva svojih sunarodnika, a sve u znak prijateljstva sa srpskim narodom, kome, kako ističe, dugujemo dosta.

- Kada čovek ostane dosledan sebi, onda on biva višestruko nagrađen. Njegova hrabra odlučnost da stane u odbranu srpskog integriteta učinila ga je našim večnim prijateljem i zato je Handkeovo priznanje velika radost i za našu zemlju - rekao je Popović.

Izrazio je zahvalnost dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost i zbog toga što je uvek u svojim obraćanjima isticao značaj naše svete zemlje Kosova, napominjući da su stradanja Srba tragedije bez razloga.

- Uvaženi gospodine Handke, hvala Vam na istrajnoj odluci da budete na strani istine i pravde. Želim Vam da Vaše književno stvaralaštvo bude ovenčano neprolaznim trajanjem - zaključio je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija