• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.10.2019

07:38

BIĆE RATA AKO EU HITNO NE PRIMI SRBIJU! Šokantno upozorenje Federike Mogerini odlazeće šefice evropske diplomatije

Politika

BIĆE RATA AKO EU HITNO NE PRIMI SRBIJU! Šokantno upozorenje Federike Mogerini odlazeće šefice evropske diplomatije

Podeli vest

Zapadni Balkan mora da bude što pre integrisan u Evropsku uniju, to je jedini način da se dugoročno sačuva mir u regionu i celoj Evropi, apeluje Mogerinijeva

Ukoliko Evropska unija hitno, u najkraćem mogućem roku ne primi Srbiju u punopravno članstvo, postoji opasnost da vrlo brzo izbije novi, veliki rat na Balkanu, ali i u celoj Evropi!

Ovo dramatično upozorenje stiže od Federike Mogerini, odlazeće šefice evropske diplomatije, koja kaže da Brisel mora što pre da stabilizuje i ujedini čitav kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u EU. Prema njenim rečima, Evropa će biti ozbiljna globalna sila samo ukoliko do kraja završi posao ujedinjenja i ako predupredi sve bezbednosne rizike tako da se rat nikada više ne dogodi na našem kontinentu.

Važni koraci

Pošteno bi bilo...

Bilo bi bolje da Mogerenijeva pošteno prizna da se proces proširenja EU nalazi u ozbiljnoj krizi
Nemanja Starović, istoričar i analitičar

Mogerenijeva ističe da je poslednjih godina bilo važnih koraka u tom pravcu, ali da se rad mora nastaviti još jače i brže.
- Kako bismo učinili rat na našem kontinentu nemogućim, potrebno je da potpuno ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU. Evropa će biti jaka globalna sila samo ukoliko završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi. To će se postići jedino ako se kontinent ujedini, odnosno ako i Zapadni Balkan postane deo Unije. Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka postignut u dijalogu Beograda i Prištine - naglasila je Mogerinijeva u svom govoru 'Uloga EU kao globalnog igrača', koji je održala na Univerzitetu Oksford.

 

 

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da se ova izjava Mogerenijeve samo nadovezuje na otužni trend 'kasnog paljenja'.
- Taj trend podrazumeva da evropski zvaničnici tek nakon što im se završi mandat naprasno steknu hrabrost koja im je nedostajala dok su bili u poziciji da nešto učine. Bilo bi korisnije da, umesto već izanđalih fraza, Mogerenijeva pošteno prizna da se proces proširenja EU nalazi u ozbiljnoj krizi i da bi balkanskim narodima bilo bolje da se oslone jedni na druge. Ako zaista žele dobro ljudima na ovim prostorima, političari iz Brisela bi, umesto nerealnih obećanja o brzom prijemu u EU, mogli regionu ponuditi realistično partnerstvo kroz koje bi i Srbija i druge zemlje ubrzale ekonomski razvoj - naglašava Starović.

Prazna obećanja

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da smo ovakve izjave imali prilike da čujemo od više zvaničnika EU u proteklih dvadesetak godina.
- Više je nego jasno da se one koriste u sklopu evropske politike takozvanih štapa i šargarepe. U okviru te politike Srbiji se stalno daju neobavezujuća obećanja ulaska u EU pod uslovom da pristane na dobro poznate političke ucene, prvenstveno u vezi sa KiM - zaključuje Vukoičićeva.
 

SRBIJO, NE VERUJ EVROPI! MAKEDONCI SU PRISTALI NA SVE I DOBILI SU... ŠIPAK! Evropska unija brutalno ponizila Skoplje i poslala poruku zemljama Balkana!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ahmeta

pre 4 godine

Shvatila da je Kosovo Srpska teritorija .. dugo joj trebalo ...

SS

pre 4 godine

Tačno,ali svi su oni isti i sete se istine i časti kad odlaze sa tih mesta posle dugogodišnjih debelih zarada.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Рат је већ почео...А никада није ни престајао...Или МИ или ОНИ...Трећег нема...Схватите већ једном

JABLAN

pre 4 godine

Како ујединити Европа када ЕУ -ради на распарчавању Србије, да ли је то уједињење Европе, отимати део територије једној сувереној држави, а чему је допринела и та иста Федерика Могерини,подржавајући лажну непостојећу и непризнату државу Косово, која је постала легло криминала у Европи.Србија треба да се окрене правим пријатељима који признају њен територијални суверенитет и интегритет у целости, јер ЕУ је шарена лажа-шаргарепа на штапу испред магарца.

SS

pre 4 godine

Kako oni tek kad odlaze sa funkcija sve znaju i progovore.

Tomislav

pre 4 godine

Biće rata - kako god okreneš i šta god Srbija uradila. Pitanje je samo da li će to biti "kontrolisani rat" ili će se on otrgnuti kontroli njegovih političkih frankenštajna.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Рат тамо није никада ни престајао...Само повремено... - примирје, док се не организује шиптарска банда...И тако вековима...!

srbo

pre 4 godine

Evropa, geopolitički eksperiment sa nedefinisanim pravilima u kojima nacije i religije su u službi kapitala i globalista bez prihvatanja činjenica i istorijskih iskustava nema perspektivu.Rat koji je moguć i vodiće se po želji velikih je sa ciljem sprečavanja integrisanja EU i daljih integracija sa Azijom.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59