• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.10.2019

15:09

(FOTO) GOJKOVIĆ: SRBIJA POKAZALA DA JE OTVORENA ZEMLJA ZA SVE! Završava se zasedanje IPU u Beogradu!

Politika

(FOTO) GOJKOVIĆ: SRBIJA POKAZALA DA JE OTVORENA ZEMLJA ZA SVE! Završava se zasedanje IPU u Beogradu!

Podeli vest

Srbija je pokazala da je otvorena zemlja za sve, rekla je danas na konferenciji povodom završetka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, navodeći da je bilo više od 2.000 učesnika

- Mislim da smo uspeli da dostignemo važan politički rekord da na zasedanju bude impozantan broj delegacija koje su predvodili lično predsednici i potpredsednici parlamenata - rekla je Gojković na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je u prethodna četiri dana Beograd bio centar parlamentarne demokratije, što je, kako kaže, jedno veliko priznanje za Narodnu Skupštinu i za Srbiju.

- Pokazali smo da smo otvorena zemlja za sve, da bez političkih sankcija mogu da dolaze parlamentarci iz čitavog sveta. To je preovladalo kada se odlučivalo ko će biti domaćin - rekla je Gojković i podsetila da su parlamentarci prethodnih dana govorili o raznim temama, a da je glavna debata bila posvećena jačanju međunarodnog prava.

Foto: Tanjug

Gojković je kazala da je ponosna što su u Beograd došli svi predstavnici parlamenata iz regiona, i to iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, što, prema njenoj oceni, pokazuje političku zrelost.

Gojković je najavila i da će danas biti potpisana Beogradska deklaracija koja će potvrditi zalaganje poslanika iz 140 zemalja za mir i poštovanje međunarodnog prava.

Takođe, kako je rekla, biće usvojena i deklaracija o klimatskim promenama i o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Gojković je kazala da srpski parlament u tom smislu očekuje donošenje zakona o klimatskim promenama i zakona o zaštiti prirode.

Podsetila je da je tokom zasedanja obeležen jubilej 130 godina IPU, te da je imenovan novi ambasador UNICEF-a Goran Bregović.

Foto: Tanjug

Srpska delegacija je prethodnih dana imala preko 300 bilateralnih sastanaka, od kojih je Maja Gojković kao domaćin sigurno obavila trećinu, a ključna poruka, kako je ocenila, bila je u skladu sa temom generalne debate o potrebi za regionalnom saradnjom. Ona je dodala da je delegacijama iz različitih zemalja u ličnom kontaktu razmenili informacije i o različitim unutrašnjim pitanjima.



Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron zahvalila je Narodnoj skupštini i predsednici Maji Gojković što je okupila parlamentarce iz 150 zemalja, u "živom i prelepom Beogradu". Kuevas Baron je izrazila zadovoljstvo što se na zasedanjima IPU razgovara o sve važnijim temama i što je Unija dokazala otpornost, uprkos starosti.

- Razgovarali smo o međunarodnom pravu, ulozi parlamenata i regionalnoj saradnji - rekla je Kuevas Baron i poručila da je sledeći korak sprovođenje rezolucije o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ona je poručila da treba promeniti pristup kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, navodeći da ona ne treba da bude samo privilegija bogatih već deo ljduskog prava. Kuveas Baron je kazala da treba da se donose inkluzivni zakoni, jer sada, kako kaže, ima onih koji su diskrikinišući, te dodala da bi vlade trebalo da izdvoje budžetska sredstva za bolju zdravstvenu zaštitu.

Generalni sekretar IPU Martin Čangong rekao je da rezolucija o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti nije samo politički dokument, ističući da je u rezoluciju ugrađena i odgovornost kako bi se pratio dalji napredak u njenom sprovođenju.

- Nije reč o klasičnoj rezoluciji. Želimo da se uz nju donese i jedan akcioni plan, i IPU ima dužnost da obezbedi da svi parlamenti sprovode odredbe te rezolucije - rekao je Čangong.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija