• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.10.2019

21:26 >> 15:03

VUČIĆ ZAGRMEO U SAVA CENTRU: Branićemo svoju slobodu i štitićemo svoj narod na Kosovu i Metohiji po svaku cenu!

Politika

VUČIĆ ZAGRMEO U SAVA CENTRU: Branićemo svoju slobodu i štitićemo svoj narod na Kosovu i Metohiji po svaku cenu!

Podeli vest

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda

23:00 - Uz ansambl "Kolo" i svečanu večeru završena poseta Medvedeva Srbiji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uz pesmu "Ovo je Srbija" ispratismo našeg prijatelja @damedvedev

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 19. Окт 2019. у 2:11 PDT

21:30 - Završena je svečana akademija u Sava centru

Pesmom "Beograde" završena je svečanost povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

21:10 - Predsednik Aleksandar Vučić o stradanjima za oslobođenje Beograda

- Znamo koliko nas je oslobađanje koštalo i više nikada nikome slobodu ne damo. Hvala svima koji su nam pomagali, hvala i Britancima, ali svakako, bez Crvene armije ništa ne bismo mogli. Mi koji smo slobodu platili glavom, znamo koliko ona vredi. Sloboda je život, sloboda je sve. Mi ne želimo nikome da uzmemo slobodu, ali ni mi nećemo dati svoju slobodu. Čuvaćemo i odbranićemo našu Srbiju. Čuvaćemo i štitićemo naš narod i na Kosovu i Metohiji i na svakom drugom mestu. Posle toliko žrtava koje smo dali hoćemo pravo na svoju slobodu. Srbija želi mir, niko poslednjih godina nije radio uz kompromise na postizanju mira kao Srbija. Želimo prijatelje i spremni smo da ih čuvamo - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić potom se obratio na ruskom za prijatelje iz Ruske Federacije i predsednika Putina i tom prilikom se zahvalio prijateljima iz ove bratske zemlje. 

 

 

Na kraju obraćanja, Vučić je najavio da je danas podneo zahtev Skupštini Beograda da se u Beogradu dodeli ulica Nikolaju Kravcovu, velikom ruskom borcu koji je dao život za oslobađanje Beograda.

 

 

21:00 - Ruski premijer govori o značaju dana oslobođenja Beograda

- Sutra će u Moskvi biti priređen vatromet u čast oslobođenja Beograda. Naše dve bratske zemlje uvek su se pomagale kroz istoriju. Rusija je podržala Srbiju u 19. veku u borbi za nezavisnost. Tokom Prvog svetskog rata bili smo saveznici, tokom Drugog svetskog rata bili smo takođe zajedno. Uveren sam da će tako biti uvek. Večna slava junacima! - zaključio je Medvedev.

20:10 - Film o Nikolaju Kravcovu

Zvanice u Sava centru netremice su gledale film o hrabrom ruskom vojniku koji je dao život u borbama za oslobođenje Beograda. Narator u filmu bio je poznati srpski glumac koji gradi uspešnu karijeru i u Rusiji Miloš Biković.

Foto: printscreen

20:00 - Počela svečana akademija u Sava centru

Himnama ruske federacije i Srbije u izvođenju hora Aleksandrov počela je svečanost povodom 75. godina oslobođenja Beograda.

 

 

19:40 - Vučić i Medvedev razmenili poklone

Predsednik Vučić Medvedevu je poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede.

Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Foto: Tanjug



Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

Foto: Tanjug



Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

 

 

19:00 - Vatromet i počasna paljba u čast ruskog premijera

Za Medvedeva je upriličen veličanstven vatromet i počasna paljba sa Kalemegdana

 

 

18:40 - Obraćanje predsednika Srbije i premijera Rusije

Predsednik Vučić zahvalio se Medvedevu što je došao u Beograd. 

- Velika je čast što obeležavate sa nama ovaj dan. Srbija i Rusija su pretrpele užasne gubitke u Drugom svetskom ratu. Danas se borimo protiv falsifikovanja istorije, borimo se da se ne zaborave dela srpskih i ruskih heroja. Posle mnogo susreta sa Putinom i vama, mogu da kažem da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, uvek možemo da računamo na podršku Rusije, pre svega kada su u pitanju naši politički odnosi. Takođe, ekonomska saradnja je na visokom nivou. Rusi će moći da probaju srpski vinjak, koji je mnogo bolji od francuskog konjaka, hvala našim prijateljima što su oslobodili svoje tržište za naše proizvode. Za 8 odsto viša trgovinska razmena naše dve zemlje i ubedljivo najveći izvoz u Rusku Federaciju garantuje dobru budućnost Srbiji - rekao je srpski predsednik.

Vučić je podvukao napredovanje srpske vojske i vojne opremljenosti.

- Ove godine kupili smo 19 novih helikoptera, to pokazuje napredak Srbije, a to ne bismo mogli bez pomoći Rusije. Mi nikoga ne ugrožavamo, to radimo da bismo mogli da sačuvamo svoj narod i svoje ljude - zaključio je Vučić. 

 

Vučić sa Putinom 4. decembra u Sočiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastati 4. decembra u Sočiju.

To će, kako je istakao, biti njihov 17. susret.

Vučić je rekao da sa radošću iščekuje taj susret, imajući u vidu širinu i obim saradnje naše zemlje, u svim oblastima.

Medvedev se zahvalio Vučiću na gostoprimstvu.

- Na nas pada odgovornost za očuvanje istorijskog pamćenja. Prilikom polaganja venaca video sam srpsku i rusku omladinu na jednom mestu. Omladina je jako važna. Naš je zadatak da radimo na pragmatičnim odnosima, za bolju budućnost. Postoje krupne kompanije koje rade u Srbiji koje daju veliki doprinos srpskom budžetu, kao što je NIS. Mi smo danas potpisali niz sporazuma, najvažniji je onaj o gasovodu, svi čekamo početak Turskog toka, ja sam uveren da će biti realizovan uskoro. Potpisali smo ozbiljne i velike projekte u vezi sa železnicom, Centar za nuklearnu nauku i tehnologiju takođe je veoma bitan, a da ne pričamo o sporazumu za poljoprivredu. Jako je važan. Vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja je svetinja za Srbe... Slažem se sa predsednikom Vučićem da su naši odnosi na veoma visokom nivou. Ponavljam, kada je Kosovo u pitanju, mi polazimo od Rezolucije 1244, podržavamo teritorijalni integritet Srbije i tako će biti i na dalje - rekao je Medvedev.

18:32 - Ceremonija razmene potpisanih sporazuma Srbije i Ruske Federacije

Dve zemlje potpisale su niz sporazuma, o železnicama, o vraćanju stranice Miroslavljevog jevanđelja, o izvoznom kreditu, o saradnji u oblasti prosvete...

17:35 - Medvedev i Vučić sastali se u Palati Srbija

Predsednik Vučić kazao je na ruskom jeziku da ruski i srpski narod sarađuju i zahvalio na tome što Rusija održava dobre odnose sa Srbijom.

- Hvala Vama i predsedniku Putinu za podršku teritorijalnoj celovitosti Srbije. Hvala Vam što poštujete Srbiju - rekao je Vučić uoči sastanka u četiri oka sa Medvedevim.

- Uvaženi predsedniče i prijatelju, hvala Vam na dočeku i paradi - rekao je Medvedev.

 

 

17:17 - Medvedev i Brnabić položili cveće na Spomen - groblju oslobodilaca Beograda

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.


Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

 

MEDVEDEV I VUČIĆ PRVA VEST U SVETU! AP, ANSA, TASS, RIA NOVOSTI, MEDIJI U REGIONU prate posetu ruskog premijera iz minuta u minut!



Dvoje premijera zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na jednom vencu je pisalo “Hrabrim ruskim saborcima predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom, “Od predsednika vlade Ruske Federacije".

Premijeri dve zemlje su se potom upisali u knjigu počasnih gostiju.

Nakon upisivanja u knjigu gostiju, premijeri su porazgovarali sa decom koja su ih dočekala i poručili im da je važno da se čuva sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, te da je posebno važno da se i mlađe generacije upoznaju sa žrtvama koje su podneli hrabri vojnici u borbama.

Od predstavnika organizacije "Volonteri pobede" na poklon su dobili rančeve, u kojima se nalaze majica, duks i kačket sa grbom te ogranizacije.

Polaganju venaca prisustvovali su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

16:57 - Saradnja u poljoprivredi, železnicama i gradnji Ruskog toka

Medvev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji Ruskog toka.

- Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika - rekao je Medvedev što je propraćeno uz aplauz poslanika. 

16:45 - Ruski premijer: Uvek smo bili braća

U svesti ruskog naroda postoji misao da su Srbiji i Rusi bratski narodi, a u tome nas vezuje i pravoslavna vera, kazao je Medvedev.

- Čak i sama zgrada Skupštine u kojoj se nalazimo je primer naše saradnje, jer je arhitekta ovog zdanja Nikolaj Krasnov. Da ne govorim da smo bili braća po oružju - rekao je Medvedev. 

16:42 - O Kosovu i očuvanju suvereniteta

On je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na današnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

- Potrebno je da se čuva istina o ratu i da se suprostavite svesnoj reviziji istrorije. U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželati koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava. Sve to stvara uslove za konflikte. Srbija, na veliku žalost, na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sad mislim na događaje iz 1999. Rusija je podržava tada i sada srpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta - rekao je Medvedev i dodao da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog pitanja i poštovanje Rezolucije 1244.

- Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu - rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

16:39 - Medvedev: Hvala za principijelan stav

- Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa - poručio je on iz Skupštine Srbije i dodao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Foto: Tanjug

On je zahvalio Sbriji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta zemlja ceniti i pamtiti.

- Kad smo ušli u konflikt sa EU imali smo razmenu više od 407 milijardi evra, a sada se on smanjio dva puta. Predsednik Rusije Putin je izrazio inicijativu za povezanošću sa drugim državama i ne vidim razlog zbog kojeg EU ne bi mogla da se priključi tom poslu - rekao je Medvedev. 

Foto: printscreen

16:30 - Obraćanje Medvedeva u Skupštini Srbije

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

- Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje - poručio je Medvedev.

Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković.

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.

Foto: Tanjug

16:00 - Zapadni mediji o poseti Medvedeva Srbiji: Potvrda bliskih odnosa dve zemlje

Američka agencija AP ocenila je danas da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije.

AP navodi da je ruski premijer danas prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u čemu su učestvovale jugoslovenske i sovjetske snage.

Uz stotine građana i srpsko rukovodstvo Medvedev je pratio antiterorističku vežbu i defile vojnika, borbenih vozila i oružja, helikoptera i aviona, navodi agencija i podseća da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.

15:02 - Medvedev i Brnabić: Važno potvrditi nastavak saradnje

Premijeri Srbije i Rusije složili su se da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se jos jednom potrvdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

- Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu - poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

- I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije - naglasila je Brnabić.

On je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa premijerkom Srbije i očekivanje da će današnji razgovori, ali i njena skora poseta Moskvi, doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

- Još jednom hvala za susret, lepo vreme i počnimo razgovore - rekao je Medvedev.

Nakon intoniranja himni dveju zemalja, Medvedev je izvršio počasnu smotru garde, nakon čega se poklonio srpskoj zastavi. Ruski premijer se potom zajedno sa premijerkom Brnabić rukovao sa srpskim državnim vrhom. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Medvedev je pre početka tet-a-tet sastanka sa Brnabićevom rekao da pamti kada je posetio Srbiju pre 10 godina i da mu je drago što je ponovo ovde. 

(FOTO/VIDEO) MEDVEDEV I VUČIĆ U BATAJNICI, SRPSKA VOJSKA POKAZALA MOĆ! Predsednik čestitao DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Umećemo sami da sačuvamo svoju ZEMLJU, NEBO I LJUDE!

"Ovo je prilika da ponovo razgovaramo kako se razvijaju naši odnosi. Drago mi je da se upoznam sa vama i nadam se da će današnja poseta i vaša poseta Moskvi unaprediti odnose dveju zemalja", rekao je Medvedev i zahvalio se još jednom na dočeku.

Medvedev je najpre sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

...Зато их је 30.000 побегло из Београда главом без обзира, према Батини на Дунаву, да спасу "кожу" када су дошле руске "Каћуше" и Прва Пролетерска са Другом крајишком и 11. Војвођанском...!

RINGISPIL

pre 4 godine

VELICANSTVENO, DOSTOJANSTVENO kako i zasluzujemo.

zoran miljkovic

pre 4 godine

МЕНЕ СВЕ ВИШЕ ПЛАШЕ ИЗЈАВЕ ПРЕДСЕДНИКА,ДА ЋЕМО БРАНИТИ СЛОБОДУ ПО СВАКУ ЦЕНУ,ЧИЈУ СЛОБОДУ,ПОЛИТИЧАРА ДА РАДЕ ШТА ПОЖЕЛЕ,ово смо слушали 99 од Милошевића па нас уведе у рат против НАТОа,да би заштитио своје позиције.МИСЛИМ ДА СМО ОПЕТ У ИСТОЈ ПОЗИЦИЈИ,САМИ ПРОТИВ СВИХ,ова политика дугорочно неће донети резултате, ДАЈ БОЖЕ ДА ГРЕШИМ. Ја сам се дубоко уздао у Председника, сада мислим да заузима безнадежне позиције,тешко нама,ВОЛЕО БИХ ДА ЈА НИСАМ У ПРАВУ.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija