• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

22.10.2019

13:31

RUSIJA I NATO ŠALJU HELIKOPTERE NA REMONT U SRBIJU! Remontni zavod iz Batajnice dobio sertifikat, evo šta to znači za Srbiju!

Politika

RUSIJA I NATO ŠALJU HELIKOPTERE NA REMONT U SRBIJU! Remontni zavod iz Batajnice dobio sertifikat, evo šta to znači za Srbiju!

Podeli vest

Remontni zavod iz Batajnice dobio "Erbasov" sertifikat za remont helikoptera, a očekuje se da takav dokument dobije i za ruske letelice Mi-8 i Mi-17

Srbija bi uskoro mogla da postane najvažniji evropski centar za remont ruskih, ali i NATO vojnih i policijskih helikoptera.

Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije "Moma Stanojlović" u Batajnici dobio je sertifikat francuskog "Erbasa" za remont helikoptera tipa "gazela". U toku su pregovori o tome da ovaj zavod postane i regionalni centar za remont i drugog modela ove kuće H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17, prenosi "Sputnjik".

Spajamo Istok i Zapad

Kako ocenjuju sagovornici Informera, ovo je odlična vest za Srbiju jer bi, uz politiku vojne neutralnosti, Srbija sada bila prva u Evropi koja je "pomirila" dva suprotstavljena bloka - Istok i Zapad, koji su u trci za prevlast u vojnom naoružanju i tehnici.

Vazduhoplovni stručnjak Petar Vojinović sa portala "Tango siks" kaže da ideja o remontu ruskih letelica postoji još od 2016. godine.

Stižu beloruski "migovi"


Remont četiri beloruska "miga 29" koje je Minsk donirao Srbiji privodi se kraju u zavodu "Baranoviči".
Ove moćne letelice bi već početkom naredne godine trebalo da budu na srpskom nebu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se juče u Pekingu s ministrom odbrane Belorusije, general-potpukovnikom Andrejem Ravkovim, i zahvalio mu na ovoj vrednoj donaciji i angažmanu da se remont završi u dogovorenom roku.

- Nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov potpisali su još u januaru 2016. protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizvodnje. To je prvi konkretni, ali neobavezujući dokument koji je potpisan u ovom pravcu. Do sada se ideja centra za održavanje ruskih helikoptera nije materijalizovala, što ne znači da neće. Danas se u Rusiji remontom helikoptera Mi-8/17 bavi oko 17 kompanija i zavoda. Postoji još 13 zavoda i firmi koji obavljaju ovakve poslove u svetu, a nalaze se u SAD, Bugarskoj, Litvaniji, Avganistanu, Češkoj, Kolumbiji, UAE, Belorusiji, Slovačkoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Ukrajini - kaže Vojinović.

EU BLOKIRALA MAKEDONIJU ZBOG ZAEVA I BOKIJA 13! Italijani tvrde da Makedonci ne mogu u EU zbog šefa vlade!

On objašnjava da se status centra za remont dobija direktno od proizvođača.
- Time ste zvanično sertifikovani za najkompleksnije nivoe remonta. Da li će onda takav centar da zaživi, zavisi od poslovnih aktivnosti takvog centra, potrage za klijentima i uopšte od razvoja biznisa održavanja. Zavod "Moma Stanojlović" je već donekle ušao u tu priču sa kompanijom "Erbas helikopters", ostaje da vidimo da li će ući i sa Rusima... - ističe Vojinović.

Prema rečima novog ambasadora Srbije u Moskvi, poznatog novinara i vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, naš zavod ima kapacitete za taj posao.
- U ovom zavodu se već održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske, i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi "Moma" mogao da opslužuje sve vrste helikoptera - objasnio je Lazanski u intervjuu za "RIA Novosti".

I Vučić se angažovao

O mogućnosti da se u Batajnici remontuje "francuska zver" bilo je reči u junu, kada je Srbiji isporučen prvi "Erbasov" helikopter H145M. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio ovu mogućnost.
- Sa "Erbasom" je uspostavljena dobra saradnja, a za nas je posebno značajno da se uključi i "Moma Stanojlović", zbog rada sa "gazelom", sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogućnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera - naveo je on tada.

Direktor kompanije "Erbas helikopters" Bruno Evan rekao je da se srpski vazduhoplovni zavod kvalifikovao za ovaj posao i da je na pomolu globalna saradnja.

ANGELA MI JE REKLA: ALEKSANDRE, MI TO NE MOŽEMO DA PRIHVATIMO! Predsednik Vučić OTVORIO DUŠU o kosovskom čvoru, ruskom naoružanju i RAZAPINJANJU IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA!

Vekovna tradicija zavoda "Moma Stanojlović"

Foto: Informer

* Zavod obezbeđuje remont, opravke i ispitivanja vazduhoplova, sklopova vazduhoplova, vazduhoplovnog naoružanja, zemaljskih navigacionih sredstava, sredstava PVO i zemaljskih sredstava za opsluživanje vazduhoplova.
* Počeci remontnog zavoda "Moma Stanojlović" iz Batajnice datiraju još iz 1916.
* Kroz njegov pogon prošlo je oko 1.200 vazduhoplova (44 tipa)
* Remontovano je više od 10.000 vazduhoplovnih motora (26 tipova)


 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija