• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.10.2019

13:25 >> 13:56

(VIDEO) VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM DANA BIA: Ovde nema mesta za one koji će da rade za druge službe - radite samo za svoju Srbiju!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM DANA BIA: Ovde nema mesta za one koji će da rade za druge službe - radite samo za svoju Srbiju!

Podeli vest

Bezbednosno-informativna agencija svečanom akademijom danas obeležava 120. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja BIA. Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici 60 inostranih delegacija, diplomatskog kora, predstavnici crkava, Grada Beograda

13.41 - Predsednik Vučić je rekao da je mnogo srećan što je ogroman broj šefova i zamenika šefova stranih službi ovde, jer to govori o ugledu koji BIA uživa.

- Mnogo sam srećan što je veliki broj šefova i zamenika službi stranih zemalja sada ovde. Moramo da razgovaramo, i da zajednički sa svetom rešavamo probleme. Samo kroz zajendički rad možemo da donesemo boljitak našem narodu – kazao je predsednik Vučić. 

Kazao je da prvi cilj koji politčari i BIA treba da ostvare je očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

 - Ponosimo se svojom prošlošću, učešćima u Prvom i Drugom svetkom ratu, poštujemo sve koji su štitili naše naiconlane interese devedesetih, ali smatram da je sada naš prioritetni cilj da sačuvamo mir i stabilnost, kao i bolju budućnost za našu decu - dodao je. 

Nezavisna informativna agencija, kaže, je cilj države.

- Sarađujte sa svima, ali radite samo za svoju Srbiju – naglasio je i dodao da u BIA nema mesta za one koji će rade za druge službe.

Foto: Tanjug

13.30 - Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

On je na skupu kazao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.

Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

- Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji ćer činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima - rekao je Gašić na svečanosti.

On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je naveo, svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu.

- Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera - poručio je Gašić.

Foto: Tanjug

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Foto: Tanjug

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika, imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

BIA je formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine, kao posebna organizacija Vlade Srbije.

Njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe srpskog društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije, deluje na osnovu i u okviru Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata, strategije nacionalne bezbednosti, strategije odbrane i utvrđene bezbednosno-obaveštajne politike Republike.

Njeni osnovni zadaci su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija