• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

24.10.2019

12:04

VUČIĆ POŽELEO DOBRODOŠLICU! Predsednik primio akreditivna pisma novih ambasadora u Srbiji

Politika

VUČIĆ POŽELEO DOBRODOŠLICU! Predsednik primio akreditivna pisma novih ambasadora u Srbiji

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novih ambasadora Norveške, Mjanmara, Grčke i Kazahstana

Predsednik je primio akreditivna pisma ambasadora Republike Kazahstan Gabita Sizdikbekova i poželeo mu dobrodošlicu kao prvom kazahstanskom ambasadoru u Beogradu, ukazujući na značaj odluke predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da se dosadašnje diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji podigne na nivo ambasade, jer je ta zemlja naš važan partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će tu podršku nastaviti da izražavaju u međunarodnim organizacijama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je u narednom periodu potrebno usmeriti pažnju na jačanje ekonomske saradnje i, s tim u vezi, istakli značaj potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija je članica i Kazahstan.

Vučić i Sizdikbekov su, kao oblasti koje pružaju najviše mogućnosti za saradnju, izdvojili poljoprivredu, farmaceutsku industriju, građevinarstvo, saobraćaj, namensku industriju i turizam, kao i sport.

Velike mogućnosti poslovanja u Mjanmaru 

Ambasador Republike Mjanmarske Unije Turejn Tant Zin predao je akreditivna pisma predsedniku Srbije, koji je podsetio na to da su dve zemlje imale intenzivnu saradnju prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa krajem 1950, i koja je na najboljem putu da ponovo osnaži.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Tant Zin je izrazio interes Mjanmara za saradnju na industrijalizaciji zemlje, posebno za transfer tehnologije, saradnju u sektoru rudarstva i energetike, kao i šumarstva i poljoprivrede.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je za ekonomske odnose dveju zemalja od velikog značaja dugogodišnje uspešno poslovanje kompanije ,"Invest-Import" iz Beograda, koja od 1956. ima predstavništvo u Jangonu i koja može da bude primer o velikim mogućnostima poslovanja u Majnmaru.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za principijelan stav te prijateljske zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova.

Grčka uživa poštovanje srpskog naroda 

Predsednik je, prilikom ceremenije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo uspešan diplomatski mandat novom ambasadoru Republike Grčke Jorgosu Diakofotakisu.
Vučić je izrazio zahvalnost na podršci evropskom putu naše zemlje i naglasio da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Grčka uživa veliko poštovanje srpskog naroda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić i ambasador Diakofotakis su izrazili nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Oni su istakli i značaj saradnje dveju zemalja kroz format Kvadrilaterale sa Rumunijom i Bugarskom, koji je, osim kroz inicijative za infrastrukturno i energetsko povezivanje, rezultirao i predlogom za zajedničku organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Razvijen politički dijalog sa Norveškom 

Predsednik je primio akdreditive novog ambasadora Norveške Jerna Eugena Jelstada i izrazio uverenje da će sa ambasadorom Jelstadom imati uspešnu saradnju na daljem razvoju odnosa između Srbije i Norveške.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su konstatovali da bilateralne odnose karakteriše razvijen politički dijalog i velike mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje.

Dvojica sagovornika su razgovarali o regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištini.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija