• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2019

14:56

PALMA UGOSTIO DELEGACIJU TURSKE: Evropa više ne uslovljava Srbiju, ona sada ucenjuje Srbiju, a siguran sam i Tursku!

Politika

PALMA UGOSTIO DELEGACIJU TURSKE: Evropa više ne uslovljava Srbiju, ona sada ucenjuje Srbiju, a siguran sam i Tursku!

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma primio je danas u Jagodini delegaciju iz Turske u čijem sa sastavu su narodni poslanici turskog parlamenta vladajuće AK partije, gradonačelnik milionskog grada Osmangazija, predstavnik grada Inegola iz regije Bursa, privrednici i turski novinari. Na čelu delegacije iz Turske je narodni poslanik AK partije Husein Sahin

 

- Nekada smo govorili došli su nam gosti iz Turske, a danas govorimo došli su nam prijatelji iz Turske - izjavio je danas predsednik Jeidnstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma, obraćajući se delegaciji iz Turske.

- Želim da se zahvalim vašem predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci koju pruža Srbiji. I zahvaljujući Erdoganu i politici koju vode i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, danas postoji mir na Balkanu. I mnogo su bolji odnosi sa Bosnom i Hercegovinom od kada se Erdogan uključio, nego ranijih godina - rekao je Marković.

- Ja lično, kao i država Srbija, podržavamo borbu protiv terorizma koju vodi Turska i predsednik Erdogan. Danas su i Amerikanci shvatli da je Turska u pravu. Evropa ne gleda tako. Kada se nešto desi u Parizu ili Londonu, onda je to terorizam, a kada se isto dešava u Turskoj onda je to ekstremizam - kaže Marković.

Foto: informer.rs

- Srbija i Turska imaju  mnogo toga zajedničkog, a jedno od toga su evrointegracije obe države. Turska je dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju 1995., a Srbija 2009. godine. Do danas su i jedna i druga država, od 35 poglavlja, otvorile po 16. I više neću reći da Evropska unija uslovlja Srbiju, već Evropska unija ucenjuje Srbiju, a siguran sam i Tursku. Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je počelo da smeta što Srbija ekonomski jača, što nam je Rusija veliki prijatelj i što je Kina kupila dva giganta u Srbiji, Železaru Smedrevo i RTB Bor. Smeta im zato što kada ste ekonomski nezavisni onda ne može niko sa strane da vam naređuje šta ćete da radite - ocenio je Dragan Marković Palma.

- Njima smeta i zajednički projekat "Turski tok“, koji ide od Rusije, preko Crnog mora Turske, Bugarske, preko Srije do Mađarske i Austrije. Tim tokom naše zemlje će zaraditi pare od tranzita gasa i imati sigurno snabdevanjje gasom. Turska može nešto da realizuje za 5 dana, pa da Evropa shvati o čemu se radi. A to je da pusti svih 4 milona izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka koliko ih ima u Turskoj i da svi odu u Nemačku i Veliku Britaniju. Onda bi i Evropa shvatila o čemu se radi - ocenio je Marković.

SAHIN: PALMA JE JAK LIDER

- Gospodin Palma je veoma jak lider koji voli svoj grad,a  kada počnete od svog grada, onda volite i svoju državu. Sve što radite, radite u korist vašeg grada, vaše države Srbije i u korist vaših građana i mi vam na tome čestitiamo. U Jagodini se vidi da je narod srećan i upravo i za to što ima pravog lidera. Smatram da ćemo i mi našim kontakom i dogovorom dati još jedan zamajac boljem odnosu Srbije i Turske - poručio je Sahin.

PALMA: TURSKA JE PRIJATELJ SRBIJI

- Srbija ima odlične usove za investitore. Jagodina ima veoma povoljne uslove za investitore. Mnogi su iz Evrope zaniteresovani za Srbiju i zbog ugovora o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Turskom i još nekim zemljama na istoku. Turska je prijatelj Srbije. Danas Turci koji žive u Zapadnoj Evrope, njih 95 posto, kada idu u Tursku prolaze preko Srbije, a ne preko Rumunije i to zbog novih autoputeva u Srbiji, što znači da u Srbiji postoji sigurnost i stabilnost. Jagodina je industrijski, turistički sportski i univerzitetski centar sa 12 smerova na fakultetima. Predlažem razmenu studenata između Jagodine i turskog grada Osmangazija u regiji Bursa, čiji je gradonačelnik takođe danas naš gost i da to bude početak saradnje između dva grada. Takođe, grad Jagodina će pokoniti gradu Osmangaziju 4 hektara u industrijskoj zoni sa kompletnom infrastrukturom, što podrazumeva, put, struju, vodu, kanalizaciju i gas, a na vama je da dovedete inevistore i postoji samo jedan naš uslov, a to je da 95 zaposlenih u tim fabrikama budu sa teritorije grada Jagodine - izjavio je Marković i zahvalio se Huseinu Sahinu na gostoprimstvu Ankari i Istanbulu, rekavši da je naša delegacija u Turskoj, marta prošle godine bila primljena na izuzetno visokom nivou.

Foto: informer.rs

HUSEIN SAHIN: HVALA SRBIJI NA PODRŠCI

- Želim da Vam se zahvalim na lepim rečima koje ste uputili našoj zemlji Turskoj. Predsednici Erdoan i Vučić dali su još jedan zamajac investitorima iz obe zemlje i postavili su kamen temeljac za autoput Beograd – Sarajevo. Ja sam veoma srećan što su naši predsednici prijatelji - rekao je šef turske delegacije, narodni poslanik vladajuće AK partije, Husein Sahin, koji je prošle godine bio domaćin srpskoj delegaciji na čelu sa Draganom Markovićem Palmom u poseti Ankari i Istanbulu.

- Cilj turske operacije na severu Sirije je da one koji su hteli da organizuju terorističke aktivnosti u Turskoj, da ih vratimo što dalje od naše zemlje. Želimo da isključimo sve terorističke aktivnosti i borimo se protiv terorizma. Dolazak američkog potpredsednika i ministra spoljnih poslova je pokazao da smo u pravu, kao i sastanak Erdogana sa Putinom u Sočiju par dana nakon toga. Svet sada uviđa ispravnu politiku Turske. Naš cilj je da se napravi mir i tampon zona od 30 kilometara, kako bi se u prvoj fazi milion izbeglica iz Sirije vratilo svojim kućama, a u drugoj fazi još milion. Ukupno 2 miliona ljudi da se vrati svojim kućama, to je naš cilj. Vama lično gospodine Markoviću i vašoj zemlji se zahvaljujemo što podržavate politiku Turske. U Turskoj imamo 4 miliona izbeglica. To je našu zemlju do sada koštalo 40 milijardi dolara, a niko iz sveta nam nije poslao ni 40 dolara. Evropa nam pravi određene probleme. Kada bi mi, kao što ste rekli, pustili sve te izbeglice da odu u Evropu teko onda bi videli u čemu je problem - rekao je Sahin.

U delegaciji graada Jagodine bili su i i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga, Goran Milosavljević, načelnik za prosvetu Pomoravskog okruga Života Starčević, kao i turski privrednici u Jagodini, Ozan Jelken i Ugur Binbaj. U delegaciji Turske su narodni poslanici Husein Sahi, Mustafa Esgin i Zafer Isik, gradonačelnik Osmangazija Mustafa Dundar, njegov pomoćnik Hasan Husein Erdonmez, predsednik Privredne komore i Industrijske komore grada Inegola Javuz Ugurdag, direktor bolnice u Osmangaziju dr Omer Javuz Namli, privrednici Talha Ozis, Resit Eren i Zarif Alp, kao i turski novinari Gokhan Juksel i Melik Karlik.

Tursku delegaciju će sutra u Beogradu primiti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija