• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

29.10.2019

07:51

ON JE PRVI SRBIN KOJI JE KOMANDOVAO S-400! General Tiosav Janković 1999. oborio F-16, A NATO GA SE PLAŠI I OVE 2019!

Politika

ON JE PRVI SRBIN KOJI JE KOMANDOVAO S-400! General Tiosav Janković 1999. oborio F-16, A NATO GA SE PLAŠI I OVE 2019!

Podeli vest

Priliku da komanduje ruskim raketnim sistemom S-400 van Rusije i Belorusije imalo je svega nekoliko oficira na svetu. Jedan od njih je i brigadni general Vojske Srbije Tiosav Janković (45), koji se nalazi na čelu 250. raketne brigade za PVD, RV i PVO

Ovaj rođeni Užičanin svoje umeće i privrženost otadžbini pokazao je još maja 1999. godine, tokom NATO agresije, kada je sa nepunih 25 godina kao mladi oficir zadužen za vođenje raketa oborio američki avion F-16. Tim avionom tada je upravljao potpukovnik Dejvid Goldfajn, sadašnji komandant Američkog ratnog vazduhoplovstva. Za svoje postignuće, Janković je odlikovan Ordenom za hrabrost. 
 

Važno iskustvo 

"Radili smo sa najsavremenijim raketnim sistemima S-400 i "pancir S-1", razmenili iskustva sa ruskim kolegama. Dobili smo dragoceno znanje "
general Tiosav Janković 

Foto: Informer DN


Njemu je sada pripala čast da predvodi tim srpskih oficira za obuku rukovanjem ruskim sistemima S-400 i "pancir S", kako u Rusiji, tako i na tlu Srbije. Ovi moćni kompleksi dopremljeni su prošle nedelje u našu zemlju po odluci predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina na drugu etapu zajedničke vežbe Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga RF "Slovenski štit 2019", koja je juče završena. 

Biografija generala Jankovića

 

* Rođen je 29. septembar 1974. godine u Užicu
* Završio je srednju tehničku školu i Vojnu akademiju, smer PVO
* U profesionalnu vojnu službu stupio je 1997. godine. 
* Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane 2017. 
* Tokom NATO agresije 1999. obavljao je dužnost oficira za vođenje raketa
* Za učešce u obaranju aviona F-16, odlikovan je Ordenom za hrabrost
* Delovi tog aviona i danas se nalaze u našem Muzeju vazduhoplovstva

General Janković pristao je da za Informer podeli svoje impresije o rukovanju "Putinovim čedom". 
- Radili smo sa najsavremenijim raketnim sistemima S-400 i "pancir S-1", razmenili iskustva sa ruskim kolegama o načinu organizovanja sistema PVO i taktici upotrebe raketnih jedinica PVO u uslovima savremenih pretnji iz vazdušnog prostora. Ova vežba je imala veliki znjačaj jer nam je dala dragocena iskustva, kroz nju se unapređuje obučenost pripadnika brigade, podiže njena operativna sposobnost i stvaraju uslovi za buduću saradnju - objašnjava general Janković. 

Foto: Informer DN


On je opisao i kako je vežba izgledala. 
- Obrazovali smo zajedničku grupaciju PVO od pripadnika naših i ruskih snaga, s ciljem odbijanja masovnog udara iz vazdušnog prostora. Uvežbavali smo rad zajedničkog komandnog mesta i rad borbenih posluga na otkrivanju ciljeva u VAP i elektronskim fiktivnim dejstvima po realnim ciljevima, koje su imitirali naši vazduhoplovi - zaključuje general Tiosav Janković. 
 

Vučić: Čast videti generala Jankovića na delu

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posebno je istakao zasluge i umeće generala Jankovića za rukovanje sistemima S-400 i "pancir S".
- Srećan sam što smo danas mogli da vidimo i brigadnog generala Tiosava Jankovića, koji je bio u Rusiji na obuci, a koji mnogo toga zna i mnogo je važan za uspostavljanje ovih sistema i njihovo delovanje ovde na teritoriji Republike Srbije - istakao je Vučić tokom obilaska vojne vežbe.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Diverzija

pre 4 godine

Kome nije jasno zašto su se opet pojavili grafiti protiv Srba u Lepoj RH eto opet je to diverzija ko i svaki put do sada jer su Hrvati dobili i novi centar za obuku vojnih vođa koji je dobio ime po vukovarskom heroju Mirku Babiću i prvu generaciju vojnih vođa sa prenesenim iskustvima iz Bljska i Oluje i ponos i slava pobednika na Kninskoj tvrđavi sa Gotovinom koji im predaje diplome a mediji pišu o grafitima a Hrvatima su bitniji ljudi od naoružanja... (FOTO, VIDEO) General Gotovina na Kninskoj tvrđavi prilikom uručenja diploma novim vođama HV-a: ‘Ovom obukom HV je dobila vrhunski obučene vođe’

KiM

pre 4 godine

Znači ni taj es ni pancver ne mogu da maknu ni takse a kamoli nešto drugo?

Vatro Marx

pre 4 godine

Ok. Plasise cijeli Balkan, gace im se tresuse od straha susjedima, Slobenija, Hrvatska i Madjarska vec trazi se rijesenje, kako konkurisati strateskom naoruzanju koje poseduje Srbija. Naj bitnije da Srbija rijesi problem Kosmeta sta ceka vise Beograd.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija