• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2019

15:00

STEFANOVIĆ SA TANJOM FAJON I PREDSTAVICIMA EP - Ministar predstavio mere Vlade u cilju unapređenja izbornog procesa (FOTO)

Politika

STEFANOVIĆ SA TANJOM FAJON I PREDSTAVICIMA EP - Ministar predstavio mere Vlade u cilju unapređenja izbornog procesa (FOTO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa Tanjom Fajon, predsedavajućom delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija

Potpredsednik Vlade upoznao je Fajon i predstavnike EP sa merama koje je Vlada Republike Srbije do sada preduzela u cilju unapređenja izbornog procesa u našoj zemlji, istakavši da su izborni uslovi isti kao i 2012. godine, ali da se sada radi na njihovom unapređenju. 

Stefanović je podsetio da je Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava osnovana 30. avgusta 2019. godine, dodavši da je Vlada Srbije do sada usvojila više od 10 zaključaka koji će unaprediti izborni proces.

Foto: MUP Srbije

Potpredsednik srpske Vlade je istakao da je prvi Zaključak Radne grupe usvojen 23. septembra, a odnosi se na zabranu zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe. Ovim Zaključkom, kako je rekao, razrađene su zakonske norme i ukazano na odgovornost u slučaju kršenja postojećih zakonskih odredaba.

VUČIĆ SA KIPARSKIM MINISTROM: Čvrsto prijateljstvo dve zemlje (FOTO)

Stefanović je rekao da je time ukazano da funkcioner ne može koristiti javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, kao i da ne može koristiti javne resurse. On je tokom sastanka sa delegacijom EP istakao da je dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši funkciju ili političke stranke.

Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije je upoznao sagovornike i sa setom mera koje je Vlada Srbije usvojila 26. septembra, a koji se odnose na unapređenje biračkog spiska koji je, kako je rekao Stefanović, mnogo bolji i ažurniji u odnosu na prethodni period. Ministar Stefanović je rekao da se već radi na obukama ovlašćenih lica za vođenje i ažuriranje biračkog spiska, kao i obukama ovlašćenih lica koja su odgovorna za prenos podataka iz matičnih knjiga u jedinstveni birački spisak. 

Foto: MUP Srbije

Kako je objasnio, drugim setom mera, koje su potom usvojene, preporučeno je RIK-u da, do raspisivanja izbora, izvrši obuke svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, kao i da izmenom Uputstva o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora, kao i omogućavanje uvida u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

DRECUN: Nesporan put Srbije ka EU, ali stalno posipaju trnje (VIDEO)

Kako je objasnio Stefanović, Vlada Srbije je na predlog Radne grupe usvojila i Zaključak kojim se preporučuje Narodnoj skupštini da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, predstavnici REM-a i predstavnici televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju, a na kome bi bilo razmatrano preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije političkih subjekata u toku izborne kampanje.

Foto: MUP Srbije

Kako je tokom sastanka objasnio Stefanović, u narednom periodu očekuje se i formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i izbor nedostajućih članova REM.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija