• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

05.11.2019

19:17

LINTA: Vlast u Zagrebu podstiče širenje mržnje prema Srbima

Politika

LINTA: Vlast u Zagrebu podstiče širenje mržnje prema Srbima

Podeli vest

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, ocenio je danas da aktuelna vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima

Jedan od brojnih dokaza jeste činjenica da na maketi Grada Zagreba u centru grada već više od neđelju dana stoji natpis "Ubij Srbina", iako se radi jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija u Zagrebu, naveo je Linta u izjavi za javnost.

- Skandalozno je da gradska vlast, koji čine stranka gradonačelnika Milana Bandića i HDZ, nije smatrala da potrebno da komunalni redari uklone navedeni srbomrzački grafit. Ako grafit bude slučajno uklonjen, sigurno je da naredbodavci i počinioci neće biti pronađeni, a kamoli kažnjeni - rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, ništa se drugo nije ni moglo očekivati od aktuelne gradske vlasti u Zagrebu.

Linta podseća da je Skupština Grada Zagreba većinom glasova aprila 2017. godine donela sramnu odluku da se ustaškom režiseru Jakovu Sedlaru, za revizionistički film o Jasenovcu kao radnom logoru, dodeli godišnja nagrada za film i pozorište.

On, s druge strane, ističe da je opštinsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv Filipa Drače, studenta zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je početkom godine, na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.

Navedeni grafit je bio uklonjen u najkraćem mogućem roku, Filip Drača je ubrzo uhapšen i protiv njega je čak podignuta optužnica, iako se radi o beznačajnom delu. Neverovatno je, ali istinito da je Drača osuđen na uslovnu kaznu od 10 mjeseci zatvora i sa rokom provere od tri godine samo jer je nacrtao srp i čekić, naveo je Linta.

Istovremeno, kako podseća, u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast do današnjeg dana nacrtano je na desetine hiljada ustaških, fašističkih i nacističkih grafita kojim se širi besna mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko.

- Srbomrzački grafiti se pojavljuju svakodnevno širom Hrvatske. Iako se očigledno radi o nebrojenim zločinima iz mržnje, niko od naredbodavaca i počinioca nije krivično kažnjen i osuđen na zatvorsku kaznu, što jasno govori o ustaškom karakteru hrvatske države - zaključio je Linta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SA

pre 4 godine

Ma šta nam to napriča čoveče,zar je to moguće u zemlji hrvatskoj.Pa gosn Linta obični građani to dobro znaju u odnosu na vlast,a vi na sva zvona kao da ste otkrili rupu u saksiji.To znamo od '41,a pogotovo od '71 godine.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija