• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. DAKIĆ

09.11.2019

23:03

(VIDEO) SAD: NEMA SANKCIJA ZA SRBIJU ZBOG "PANCIRA S"! Američki izaslanik doneo dobre vesti iz Vašingtona!

Politika

(VIDEO) SAD: NEMA SANKCIJA ZA SRBIJU ZBOG "PANCIRA S"! Američki izaslanik doneo dobre vesti iz Vašingtona!

Podeli vest

Srbija bez ikakve bojazni od američkih sankcija može da nastavi ranije započetu vojno-tehničku saradnju s Rusijom i kupovinu PVO sistema "pancir S". Ovako glasi poruka SAD koju je u Beograd doneo Tomas Zarzecki, direktor Radne grupe 231 za kontrolu naoružanja

Zarzecki je "specijalac" koji za Stejt department procenjuje da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuju da se nađu na udaru američkih sankcija zbog saradnje s Ruskom Federacijom i "suprotstavljanja interesima SAD".

To nije iznenađenje

Sreto Malinović, penzionisani general, kaže da ga posle demonstracije sistema S-400 i "pancira" na zajedničkoj vežbi s Rusima, poseta Zarzeckog me ne iznenađuje. Mislim da su došli da vide kakve su političke poruke iz Srbije.

Nema nikakvih tajni

Srbija se pod lupom Stejt departmenta i njihovog Posebnog odeljenja za sprovođenje sankcija našla nakon nedavne zajedničke vežbe s Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije "Slovenski štit 2019". Tada su u Srbiju dopremljeni moćni ruski raketni sistemi S-400 trijumf, ali i "pancir", koji će uskoro biti deo srpskog PVO, što je upalilo crveni alarm u Vašingtonu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer tada je najavio da bi Srbija mogla da se suoči s američkim sankcijama zbog vojne saradnje s Rusijom i nabavke "pancira".

Ovo nije prvi put da se Srbiji preti embargom po osnovu ovog zakona, jer su nam istim merama pretili i prilikom nabavke ruskih "migova 29", a pod američkom prismotrom bila je i nabavka ruskih helikoptera MI-35, poznatih kao "đavolje kočije".

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE JE "BRUTALNA SILA"! Pgledajte kako dejstvuje naš novi PVO SISTEM "MISTRAL 3", A KAD GA INTEGRIŠEMO NA PASARS...

Međutim, Tomas Zarzecki je juče u Beogradu isključio mogućnost uvođenja sankcija. On se sastao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je preneo da nam Amerika neće uvoditi sankcije.

- Razgovor je bio konkretan i dobar. Neće biti nikakvih sankcija. Zarzecki je zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, da želimo otvorene odnose, da nemamo šta da krijemo, niti da želimo da ulazimo u probleme sa SAD. Rekao sam mu da mi imamo svoje interese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu sa tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti. Zarzecki je sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl. Mogu vam reći da je zbog te priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno - preneo je Dačić.

Ko je pod sankcijama

* Ruska firma "Rosoboroneksport" - nosilac posla u vezi sa helikopterima MI-35
* Ruski biro KBP - dizajnirao raketni PVO sistem "pancir"
* Ruska vazduhoplovna korporacija - proizvođač "migova"

Američki izaslanik sastao se i sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ministrom finansija Sinišom Malim, s kojima je razgovarao o ostalim tehničkim detaljima.

NISU HTELI DA POSLUŠAJU TRAMPA, SADA IH ČEKA HAG! STEŽE SE OBRUČ I OKO ZMIJE, Tači čeka poziv, Veselji ga već dobio, na tapetu i Haradinaj! UZBUNA U PRIŠTINI!

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio iz Ženeve da Srbija nema razloga za brigu jer država vodi odgovornu politiku.

- Sve je to pomalo čudno, ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu - objasnio je predsednik.

Svojevrsni pritisak

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač kaže da je poseta Zarzeckog ipak svojevrsni pritisak na Srbiju da se ne opušta previše.

- Amerika sve vreme pomno prati nabavku ruskog naoružanja. Mislim da ih je iznenadio dolazak S-400 i da nisu do kraja sigurni da li je Srbija odustala od nabavke tog sistema, posebno jer su naši vojnici prošli obuku za njegovo rukovanje. Verujem da su s detaljima ugovora oko nabavke "pancira" bili upoznati. Verovatno su tražili neke garancije oko nabavke naoružanja i ovom posetom su preventivno pokušali da politički amortizuju tu priču da ne bi došlo do nabavke S-400. Poseta se može gledati i kao indirektna pretnja i pritisak na našu zemlju jer bi nabavka S-400 poremetila odnos snaga na Zapadnom Balkanu - objašnjava Kovač.

 

SRBIJO, OVO NIJE ŠALA! URSULA FON DER LAJEN: EU MORA NAUČITI DA PRIMENJUJE SILU! Imate gde, tu su vam neposlušni puleni u Prištini, pa da vidimo... SRBE ZABORAVITE...

 

Šta je Zakon CAATSA

Američki kongres usvojio je 2017. godine akt koji je poznat i kao Zakon o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). On je donet kao odgovor na rusku aneksiju Krima i navodno mešanje u američki izborni proces 2016. godine.
Smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odeljku 231 jeste da Rusija i njeni saradnici budu kažnjeni, i to tako što bi joj se uskratili prihodi koje dobija putem značajnih transakcija u okviru svog odbrambenog i obaveštajnog sektora. Sankcije mogu biti uvedene pojedincima, firmama, ali i državama.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kažu

pre 4 godine

Posle Mirka krokopa Filipovića 9puta pobednika K1 i Stipe Miočića 4puta pobednika UFC eto sada Hrvati dobili još i Antuna Račića 1put pobednika KSW koji ulazi u ring sa Tomsonovom pesmom Geni kameni! Rekoše na HRT-u da je ova turistička sezona najbolja u istoriji RH(sećate se ludačke propagande o ajkulama i kanalizaciji i visokim cenama) a sezona još traje do sada je bilo 20mil. turista i 107mil. noćenja i zarada je 12,7mlrd.E!

Nikola

pre 4 godine

Normalno da nema kada je Pancir bicikla medju PVO sistemima.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija