• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo-online.com

10.11.2019

15:37 >> 15:38

REŠENJA ZA KiM NEĆE BITI BEZ AMERIKE, ALI PROBLEM JE ŠTO TRAMP NE SLUŠA NIKOGA! Profesor Gregori Mur otvoreno o uticaju SAD na okončanje krize u južnoj srpskoj pokrajini!

Politika

REŠENJA ZA KiM NEĆE BITI BEZ AMERIKE, ALI PROBLEM JE ŠTO TRAMP NE SLUŠA NIKOGA! Profesor Gregori Mur otvoreno o uticaju SAD na okončanje krize u južnoj srpskoj pokrajini!

Podeli vest

Bez Vašingtona neće biti dogovora između Beograda i Prištine, SAD žele da doprinesu mirnom rešenju, ali je problem što je predsednik Donald Tramp nepredvidljiv i ne sluša nikoga, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn američki profesor istorije i bezbednosti Gregori Mur

 

Profesor Mur je proteklog vikenda održao predavanje u Institutu za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu, gde je istakao da SAD trenutno vode glavnu reč u posredovanju između Beograda i Prištine sa čak dva specijalna izaslanika - Metjuom Palmerom, predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan, i ambasadorom Grenelom, koji je specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa.

Upitan da li imamo razloga da budemo zabrinuti zato što je Vašington postavio dvojicu specijalnih izaslanika za ovaj region, Mur je rekao da ne zna okolnosti pod kojima su i Palmer i Grenel imenovani za specijalne izaslanike.

- Možda je bilo i nekog neslaganja na relaciji između njih, ali u svakom slučaju nemate razloga da budete zabrinuti. SAD žele da doprinesu mirnom rešenju između Srbije i Kosova - rekao je Mur.

On je ocenio i da nikome ne odgovora konflikt u regionu, osim kako je rekao, možda Rusima, i zato misli da će SAD tražiti adekvatno rešenje kompleksnog problema.

- Bitno je da se obe strane posvete procesu koji će na kraju dovesti do prihvatljivog rešenja - ukazao je Mur.

Na pitanje da li je istina da SAD žele da nađu rešenje za kosovski problem pre predsedničkih izbora 2020. godine, on kaže da je u ovom trenutku, kada je pokrenut opoziv predsednika, svaka pobeda u spoljnoj politici bitna.

- Rešenje kosovskog problema u američkoj javnosti ne može da se poredi sa likvidacijom Bagdadija, ali u Pensilvaniji i Ohaju, gde postoje jake srpske zajednice, to je veoma bitno pitanje i može da bude vest koja će doneti poene Trampu. Koliko će to uticati na izbore, ne znam, još mnogo stvari se može desiti - ocenjuje Mur.

Govoreći o nepredvidivosti Trampa, objašnjava da su njegovi postupci minirali poverenje velikog broja zemalja u SAD, i čak može da izgubi izbore.

- I Trampov naslednik će imati velike probleme u pokušaju da povrati to poverenje, a ako Tramp izbori još jedan mandat, očekujem isti tobogan kakav sad gledamo. Jednog dana kaže da će uvesti sankcije, nekoliko dana kasnije priča nešto drugo. Teško je predvideti koji će mu biti sledeći potez i šta možete očekivati od SAD - ocenjuje Mur.

On ukazuje i da je teško da Trampa neko savetuje, poput Grenela, jer on ne sluša nikoga.

- Kako savetovati nekoga ko ne sluša? To je to. On ne veruje profesionalnim diplomatama, obaveštajnom sektoru. Bira ljude koji mu se sviđaju, a kad prestanu da mu se sviđaju, bira nove - ističe Mur.

On smatra i da je ovo region o kojem Amerikanci treba više da znaju i predsednik treba da dođe da se rukuje sa ljudima iz Srbije.

- Ne samo Tramp, nego svaki predsednik SAD. Ne znam zašto je proteklo toliko vremena od posete nekog američkog predsednika, svi oni se fokusiraju na krizna mesta i tamo gde žele nešto da ostvare, a Balkan nije bio na listi prioriteta. Da savetujem predsednika, savetovao bih ga da poseti Srbiju - zaključio je Mur.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deda Nole

pre 4 godine

Amerika da zeli da resi kosovsko pitanje mogla je da resi odmah ali ni oni nisu saglasni na koji nacin i kako jer jednu politiku vodi Tramp a drugu Stejt Departmant,a da ne govorim o senatu gde se vodi trenutno besomucna kampanja protiv srbije od ucena do sankcija za sve i svasta jer im je srbija glavna smetnja za njihova globalna pitanja u borbi protiv rusije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija